Σάββατο 15 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Υπερασπίστηκε τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές αποστολές

Ενθερμος υποστηρικτής της συμμετοχής της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική αποστολή στη Σομαλία και γενικότερα στις διάφορες «ΝΑΤΟικές επεμβάσεις» εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Α. Αλαβάνου για τις εξοπλιστικές δαπάνες.

Είπε συγκεκριμένα, ότι ένας από τους λόγους που επιβαρύνουν οικονομικά το υπουργείο Αμυνας είναι και η συμμετοχή της Ελλάδας «σε διεθνείς αποστολές» και έφερε ως παράδειγμα την αποστολή φρεγάτας στη Σομαλία, με πρόσχημα την καταπολέμηση της πειρατείας. Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας βασίζεται σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «έχει την απόλυτη διεθνή νομιμοποίηση και γίνεται με όρους που εγγυώνται τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια». Δικαιολογώντας τη νέα συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, είπε ότι «η Ελλάδα πρωτοπόρος στην παγκόσμια ναυτιλία δεν μπορεί να απουσιάζει από διεθνείς αποστολές απέναντι στους διογκούμενος κινδύνους της πειρατείας».

Κατά τον Κ. Καραμανλή η σημερινή κυβέρνησης κληρονόμησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις σοβαρά χρέη για τις στρατιωτικές δαπάνες και είπε ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα στον προϋπολογισμό του 2009 «δεν αυξάνονται αλλά μειώνονται κατά 15%». Ο πρωθυπουργός είπε ότι από το 2004 και μετά «οι αμυντικές δαπάνες έχουν μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ ενώ οι εξοπλιστικές είναι κατά μέσο όρο κάτω από το 1% του ΑΕΠ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ