Σάββατο 15 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι αντιθέσεις κυρίαρχες στη Σύνοδο της «G-20»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Δεν πρέπει να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον θαύματα από αυτή τη συνάντηση, αλλά μάλλον να τη δούμε ως την έναρξη μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε ένα πλήρες πρόγραμμα» δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ανοίγοντας το χορό των δηλώσεων που θα συνοδεύσουν τη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας «G-20» στην Ουάσιγκτον, που επισήμως ανοίγει σήμερα τις πύλες της.

Την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, που είναι και οικοδεσπότης της συνάντησης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Νέα Υόρκη έδωσε το στίγμα: Παρά τις κρατικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην ελεύθερη οικονομία. Οι δηλώσεις αποτελούν προειδοποιητικές βολές και δεν είναι οι μόνες... Ουσιαστικά απάντησε και στα κελεύσματα περί «αλλαγής της οικονομικής αρχιτεκτονικής», όπως παραδείγματος χάριν του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ή της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. Χαρακτηριστικά του κλίματος που επικρατεί είναι δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, όπως του περιοδικού «Der Spiegel» και της εφημερίδας «Sddeutsche Zeitung», έντυπα και τα δύο του γερμανικού κατεστημένου, που επιτίθενται με πρωτοφανή δριμύτητα και οξύτητα σε ΗΠΑ και Βρετανία ως «κύριες υπεύθυνες για την παρούσα κρίση». Σε ανάλογο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι θα πιέσει κατά τη σύνοδο της «G-20» για μια μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ώστε να βελτιώσει την ικανότητά του να αντιμετωπίζει κρίσεις. Φυσικά όλες αυτές οι διαμάχες δεν αφορούν τους εργαζόμενους και πολύ περισσότερο την υπεράσπιση των συμφερόντων τους. Ολες αυτές οι αντιθέσεις όσον αφορά το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, για το διεθνή έλεγχο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων - που θα είναι το επίκεντρο της Συνόδου - αφορούν την προώθηση της σφαίρας επιρροής τους και την υπεράσπιση των συμφερόντων και των κερδών της μερίδας του κεφαλαίου που εκπροσωπούν.

Ετσι, αναλυτές και εκπρόσωποι προϊδεάζουν για το αποτέλεσμα και κάνουν πλέον λόγο για «μειωμένες προσδοκίες» από τη Σύνοδο της «G-20».

Την ίδια στιγμή τα χειρότερα συνεχίζουν να έρχονται. Σε καθεστώς ύφεσης και επισήμως οι οικονομίες της ευρωζώνης. Σε ύφεση οι οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας, καθώς παρουσίασαν αρνητική ανάπτυξη και το τρίτο τρίμηνο του 2008. Τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους. Σε πρώτο στάδιο απολύσεις. Ηδη οι ουρές ανέργων στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βρετανία πληθαίνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Εργασίας της Ρουμανίας, Μαριάνα Καμπεάνου, οι άνεργοι στη χώρα αναμένεται ότι θα αυξηθούν κατά χιλιάδες έως το τέλος του έτους. Τις περασμένες εβδομάδες, αρκετές ήταν οι εταιρείες που προχώρησαν σε απολύσεις, με τους εργαζομένους στους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας, της μεταλλουργίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας να πλήττονται περισσότερο έναντι άλλων. Επίσης, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Οκτώβρη, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, με τον υψηλότερο ρυθμό από το 1992, καθώς η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών.

Τέλος, η Ιαπωνία προτίθεται να χορηγήσει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια στο ΔΝΤ για να τα χρησιμοποιήσει για την υποστήριξη χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Τόκιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ