Τρίτη 31 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βάσει σχεδίου οι «μεταρρυθμίσεις»

Οι αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία, το Ασφαλιστικό, οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν κανονικά, καθησυχάζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τους «ανησυχούντες» για τις «αναβολές» και τις «καθυστερήσεις»

Βάσει σχεδίου και σε όλους τους τομείς προωθεί η κυβέρνηση τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις», επιδιώκοντας ωστόσο κάθε φορά να εξασφαλίζει τις «απαραίτητες συμμαχίες», ώστε να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις και να μειώσει το πολιτικό κόστος.

Στην «ανησυχία» και την (καλοδεχούμενη) κριτική που εκφράστηκε (κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και τα συγκροτήματα των ΜΜΕ) ότι τάχα «αναβάλλει» για μετά τα Χριστούγεννα τη μεταρρύθμιση για την Παιδεία και τις άλλες μεταρρυθμίσεις (Ασφαλιστικό) για μετά τις επόμενες εκλογές, η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, εμφανίστηκε καθησυχαστική: Οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν και θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, ο Θ. Ρουσόπουλος επικαλέστηκε το παράδειγμα της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και του ξεπουλήματος της Εμπορικής στους Γάλλους, προκειμένου να υποστηρίξει ότι υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις πιο γρήγορα απ' ό,τι αναμενόταν...

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση προχωρά τις αντιδραστικές αλλαγές ταυτόχρονα σε όλους τους τομείς: Παιδεία, Ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθερώσεις αγορών, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, κ.ο.κ. Το επιχειρεί όμως αξιοποιώντας τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, ενώ αποφεύγει τις προκλητικές δηλώσεις και τη δημιουργία κλίματος «μετωπικής αναμέτρησης» για να αποφύγει, όσο μπορεί, τις κοινωνικές αντιδράσεις. Την ίδια στιγμή, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, στον κυβερνητικό σχεδιασμό λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος της (πρόωρης) προσφυγής στις κάλπες...

Ενδεικτικές των κυβερνητικών σχεδιασμών είναι οι χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Συγκεκριμένα, σχετικά με το νομοσχέδιο για τις αντιδραστικές αλλαγές στα πανεπιστήμια ο Θ. Ρουσόπουλος είπε ότι θα ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τις επόμενες εκλογές, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφέρει κάποιο πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Περιορίστηκε απλά να δηλώσει ότι «εξαντλούνται τα περιθώρια του διαλόγου», αλλά συμπλήρωσε πως «αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα το οποίο σας αποκρύπτω». Στην ερώτηση μέχρι πότε θα συνεχιστεί ο «διάλογος» απάντησε «όσο χρειαστεί ώστε να μπορέσουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο συνεννόησης». Δεν παρέλειψε ωστόσο να εκφράσει την ικανοποίησή του για το (αντι)«κίνημα» υποστήριξης των αντιδραστικών αλλαγών που εκδηλώνεται στα πανεπιστήμια από ορισμένους καθηγητές και βέβαια τη ΔΑΠ. «Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι υπάρχει ένα "κίνημα", με την έννοια του ότι και φοιτητές και καθηγητές και πολιτικοί απ' όλες τις παρατάξεις δηλώνουν δημοσίως ότι χρειάζεται αυτή η κινητοποίηση να οδηγήσει σε ένα καινούριο περιβάλλον για την Παιδεία», είπε χαρακτηριστικά. Γενικότερα για τις «αλλαγές» στην Παιδεία είπε ότι θα γίνουν πράξεις όλες οι κυβερνητικές δεσμεύσεις εντός αυτής της 4ετίας, εκτός από την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τη δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ που παραπέμπεται στην επόμενη κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά στο Ασφαλιστικό παρέπεμψε στο «διάλογο» που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Απασχόλησης με τους «κοινωνικούς φορείς», επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές (διάβαζε ανατροπές) που προωθούνται το επόμενο διάστημα «είναι σημαντικές για το Ασφαλιστικό». Με ένα μονολεκτικό «όχι» απάντησε επίσης στην ερώτηση αν η κυβέρνηση συμφωνεί με τη θέση του επικεφαλής της «επιτροπής των σοφών», Ν. Αναλυτή, για παράταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη.

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις καυχήθηκε ότι «έχουν προχωρήσει σε πάρα πολύ μεγάλο βάθος οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης», επικαλούμενος προς τούτο το παράδειγμα του ΟΤΕ και της Εμπορικής. Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ περιορίστηκε απλά να αναφέρει ότι δεν υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά, όπως έχει σαφώς αφήσει να εννοηθεί ο Γ. Αλογοσκούφης, θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της επόμενης 4ετίας. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

  • Την επάνοδο του βουλευτή Β. Πολύζου στη ΝΔ ανακοίνωσε χτες η πρόεδρος της Βουλής μετά από σχετική επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής. Σημειώνεται ότι ο Β. Πολύζος είχε τεθεί εκτός της ΝΔ πέρσι το Σεπτέμβρη εξαιτίας δηλώσεών του περί διαφθοράς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ