Τρίτη 31 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Επιστολή - μαρτυρία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τη μαρτυρία του, αλλά και την αγανάκτησή του, σχετικά με το παραλήρημα για την «50ή επέτειο της ουγγρικής εξέγερσης του 1956», σημειώνει ο Οδυσσέας Τσουκόπουλος, σε επιστολή του προς τον «Ριζοσπάστη», την οποία δημοσιεύει η στήλη:

«Κύριε Διευθυντή,

Αρκετές μέρες παρακολουθώ με αηδία και αγανάκτηση το παραλήρημα - υστερία των διεθνών αντιδραστικών κύκλων για την "50ή επέτειο της ουγγρικής εξέγερσης του 1956...". Λίγο πιο αργά από τότε βρέθηκα στη Βουδαπέστη, λόγω της συμμετοχής μου σε διεθνές νομικό συνέδριο που έγινε εκεί. Για την υπόθεση "εξέγερση", προσπάθησα να ερευνήσω και να μάθω όσο το δυνατό περισσότερα. Η Ουγγαρία ήταν σύμμαχος του Χίτλερ και τα σοβιετικά στρατεύματα που ήταν εκεί, κατά το διεθνές δίκαιο, ήταν κατοχικά και κατά συνέπεια υπεύθυνα για την τάξη και ασφάλεια. Η αντεπανάσταση έγινε στην πραγματικότητα από τους "συμμάχους" και με όργανα τους χωροφύλακες του Χόρτυ που μετέφεραν εκεί με αερογέφυρα από τη Βιέννη. Χιλιάδες Ουγγαρέζους σκότωσαν και πέταξαν στους υπονόμους της πόλης. Τα σοβιετικά στρατεύματα αναμφίβολα έχουν ευθύνη, αλλά γιατί ...δεν επενέβησαν νωρίτερα.

Επέμβαση βρώμικη, πού έπρεπε κάθε χρόνο να καταδικάζεται σε όλο τον κόσμο, ήταν αυτή των Εγγλέζων στην Αθήνα τον Δεκέμβρη του 1944.

Με τιμή

Οδυσσέας Τσουκόπουλος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ