Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πρωτοβουλίες» υποστήριξης της αντιλαϊκής επίθεσης
  • Τη συνέπεια ...στον ευρωμονόδρομο και τη «διεθνή οικονομική κρίση», επικαλείται ο Κ. Καραμανλής, για να δικαιολογήσει την «ανάγκη» επιτάχυνσης των αντιλαϊκών μέτρων
  • Ψεύτικες υποσχέσεις για δήθεν προστασία των οικονομικά ασθενέστερων

«Πρωτοβουλίες» μόνο για τον εξωραϊσμό και την καλύτερη υποστήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής παίρνει η κυβέρνηση, εντείνοντας ταυτόχρονα τους ρυθμούς υλοποίησής της.

Η «συνεπής» αυτή στάση εκτιμάται στο Μέγαρο Μαξίμου ότι είναι και το καλύτερο μέσο για την «αντιστροφή του αρνητικού κλίματος», έστω μακροπρόθεσμα, καθώς, όπως εκτιμούν, υπάρχουν ακόμα «αποθέματα ανοχής» της κοινωνίας προς την κυβέρνηση και ειδικά τον πρωθυπουργό. Παράλληλα, τις επόμενες μέρες, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βελτιώσουν τη «θολή εικόνα» της κυβέρνησης και να ελέγξουν το εσωκομματικό ζήτημα.

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει στο ελάχιστο την εφαρμοζόμενη πολιτική, επιστρατεύοντας διάφορα «επιχειρήματα», για να πείσει για την αναγκαιότητά της, όπως τη «διεθνή οικονομική κρίση», αλλά κυρίως ότι είναι συνεπής με τον ευρωμονόδρομο. Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί απεγνωσμένα να πείσει ότι πρώτο μέλημα της κυρίαρχης πολιτικής είναι η προστασία των οικονομικά ασθενέστερων!

«Η πολιτική μας είναι συνεπής με τους κανόνες της οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή, με την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και με τη Στρατηγική της Λισαβόνας, για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», τόνισε μετά τη σύσκεψη που είχε χτες με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας τη στοχοπροσήλωσή του στην πολιτική του ευρωμονόδρομου.

Παράλληλα, δε δίστασε να αξιοποιήσει τη διεθνή οικονομική κρίση, για να στηρίξει την επιτάχυνση της αντιδραστικής πολιτικής. Παρ' όλο που εκτίμησε ότι «οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα και σε ό,τι αφορά την πραγματική οικονομία και σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, είναι λιγότερο οξείες απ' ό,τι σε άλλες χώρες», ωστόσο, όπως είπε, «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», γιατί «τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας μας είναι πολύ μικρότερα», εξαιτίας του υψηλού δημόσιου χρέους και των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Παρ' όλα αυτά, δε δίστασε να ισχυριστεί ότι «η πολιτική μας έχει ως βασικό της γνώμονα να διασφαλίσει ότι η διεθνής αυτή κρίση θα έχει τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στους πολίτες και ιδιαίτερα στους οικονομικά ασθενέστερους»(!).

Το μήνυμα αυτό, της συνέπειας και επιτάχυνσης της αντιλαϊκής πολιτικής, «συνοδευόμενο» με φιλολαϊκές μάσκες και υποσχέσεις, θα σταλεί και από τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Στην κατεύθυνση αυτή, εξάλλου, κινήθηκαν χτες, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και οι Γ. Αλογοσκούφης και Φ. Πετραλιά, κάνοντας λόγο για «μονόδρομο των μεταρρυθμίσεων».

Μάλιστα, ο Θ. Ρουσόπουλος απέκρουσε τα σενάρια περί αλλαγής της οικονομικής πολιτικής επί το φιλολαϊκότερον προκειμένου να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα. «Η κυβέρνηση προχωράει», είπε, παραπέμποντας για το πλαίσιο και τους στόχους το επόμενο διάστημα στην τελευταία ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο που έδινε έμφαση στην επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων». Καυχήθηκε, μάλιστα, γιατί «από εκείνη τη συνεδρίαση έως σήμερα, είδαμε ότι αντιμετωπίστηκε αποφασιστικά ένα μείζον θέμα, το θέμα της "Ολυμπιακής"»...

«Με αίσθημα ευθύνης, η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική της. Αντί να ξοδεύουμε εθνικό κεφάλαιο για να είμαστε προσωρινά αρεστοί, καλύτερα να είμαστε χρήσιμοι για κοινωνία και πολίτες», δήλωσε από την πλευρά του ο Γ. Αλογοσκούφης, συγχέοντας πάντα σκόπιμα την κοινωνία με την αστική τάξη.

Παράλληλα, τα κυβερνητικά στελέχη ορκίζονται ότι «έχουν λάβει το μήνυμα» των δημοσκοπήσεων, συνεχίζοντας ακάθεκτα την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. «Οι δημοσκοπήσεις όντως στέλνουν κάποια μηνύματα και αυτά τα μηνύματα προβληματίζουν κάθε σοβαρό πολιτικό, κάθε κυβέρνηση», σχολίασε ο εκπρόσωπος, επιμένοντας όμως ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να εμμείνει στην υλοποίηση της πολιτικής της. Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια περί ενδεχόμενης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Ρουσόπουλος αφενός είπε ότι είναι υπόθεση των δύο κομμάτων και από την άλλη επανέλαβε την αμετακίνητη θέση υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Εσπευσε όμως, παρόλο που δε ρωτήθηκε, να διευκρινίσει ότι «σε κάθε περίπτωση, είναι μια πάρα πολύ πρόωρη συζήτηση, οι εκλογές έγιναν μόλις πριν από ένα χρόνο».

Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι η κατάσταση, όπως εμφανίζεται από τις δημοσκοπήσεις, «είναι αντιστρέψιμη» και πως αυτό θα γίνει «με περισσότερη δουλειά». Παράλληλα, θα επιχειρηθεί η συσπείρωση της κομματικής βάσης και στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή, όμως, συνεχίζεται η εσωκομματική φαγωμάρα και οι καυγάδες εξουσίας. «Αν δεν αλλάξουμε πολιτική, οι δημοσκοπήσεις θα παγιωθούν», εκτίμησε ο Γ. Μανώλης, αποδίδοντας την εφαρμοζόμενη πολιτική στην...«ανισορροπία» που υπάρχει στην κυβέρνηση με την κυριαρχία υπουργών με νεοφιλελεύθερες απόψεις (Αλογοσκούφης, Φώλιας, Χατζηδάκης). Η πλάστιγγα, προσθέτει, πρέπει να ισορροπήσει, αλλά αυτό «δεν είναι μόνο θέμα ανασχηματισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ