Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Με βαθιά πίστη στο δίκιο του εργάτη

Ο χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στο Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ

Να βάλουν δίπλα δίπλα τη ζωή τους με εκείνη που τους αξίζει να ζουν, και να αγωνιστούν στο πλευρό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού και της νεολαίας, κάλεσε τους νέους και τις νέες από το βήμα του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης.

Στο χαιρετισμό του, ο Γ. Πρωτούλης είπε:

«Αυτό το καλοκαίρι το Φεστιβάλ μας ήταν ανάσα απέναντι στη δυσοσμία που αναδίνει ένα σύστημα που σαπίζει.

Το ΚΣ της ΚΝΕ χαιρετίζει τα χιλιάδες μέλη και φίλους της Οργάνωσης που δούλεψαν ακούραστα γι' αυτό το ταξίδι. Τις δεκάδες χιλιάδες νέους και νέες που συμμετείχαν στις 220 προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που προηγήθηκαν.

Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες νέους που σε αυτό το ταξίδι πήραν τη δική τους θέση μέσα στις γραμμές της ΚΝΕ, στο πλευρό του ΚΚΕ.

Χαιρετίζουμε τις ξένες αντιπροσωπείες αδελφών μας Κομμάτων και Νεολαιών που μας τιμούν με την παρουσία τους.

Χαιρετίζουμε την επίσημη αντιπροσωπεία από το Νησί της Επανάστασης, τη σοσιαλιστική Κούβα. Καλούμε σε αλληλεγγύη και οικονομική στήριξη, για να επουλώσει ο κουβανικός λαός τις καταστροφές που άφησαν πίσω τους δύο τυφώνες, για να μπει τέρμα στο εμπάργκο των ιμπεριαλιστών.

Χαιρετίζουμε τις κοινότητες των μεταναστών εργατών, ιδιαίτερα τους μετανάστες εργάτες που έδωσαν νικηφόρους αγώνες όπως οι εργάτες γης στις φράουλες, οι υφαντουργοί στο εργοστάσιο "lady fashion" και αλλού. Τους υποσχόμαστε ότι θα δυναμώσουμε τον αγώνα μας, την ταξική μας αλληλεγγύη, την πολύμορφη προσπάθειά μας για να γίνει συνείδηση στη νεολαία το σύνθημα "Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι".

Γιορτάζουμε μαζί με το Κόμμα μας


Το Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ είναι το πιο όμορφο, το πιο μαζικό. Το φτιάξαμε μαζί με το Κόμμα μας. Γιορτάζουμε μαζί τα 90 χρόνια ΚΚΕ και τα 40 χρόνια ΚΝΕ. Γιορτάζουμε το Κόμμα που τα "τρία κόκκινα γράμματά" του ήταν και είναι η "σεμνή υπογραφή του λαού μας".

Μια υπογραφή που την έβαλαν λεβέντικα χιλιάδες άνδρες και γυναίκες στα εργοστάσια και τις εξορίες, στις φυλακές και τα βουνά, χιλιάδες εκτελεσμένοι και βασανισμένοι κομμουνιστές. Ανθρωποι απλοί, της δουλειάς, νέοι στην πλειοψηφία τους, αλύγιστοι στον αγώνα, για να σταματήσει άνθρωπος να εκμεταλλεύεται άνθρωπο, στον αγώνα για να ξημερώσουν μέρες καλύτερες.

Δεν υπάρχει μικρή ή μεγάλη κατάκτηση του λαού μας, που να μην έχει πάνω της αυτήν την πολύτιμη υπογραφή.

Αυτή τη βαριά κληρονομιά, νιώθουμε την ευθύνη, να την κάνουμε πολύτιμο οδηγό, να αντλήσουμε πείρα και διδάγματα.

Η Ιστορία του Κόμματος είναι ένα ισχυρό όπλο για κάθε νέο, μπορεί να συμπληρώσει την έλλειψη πείρας στην ταξική πάλη που αντικειμενικά έχει κάθε νέος και νέα. Εδώ θα δει πόσο ψεύτικα και πολυφορεμένα είναι όλα τα σενάρια αλλαγής του ίδιου σκηνικού, πόσο παλιά και σκουριασμένα είναι όλα τα ιδεολογήματα που προβάλλουν, για να διατηρούν την εκμετάλλευση οι άνθρωποι των μονοπωλίων και οι πολιτικοί τους εκφραστές.

Συζητάμε για τη ζωή που μας αξίζει, για το σοσιαλισμό


Δεν κάναμε εκδηλώσεις μουσειακές. Συζητήσαμε για τη ζωή που μας αξίζει και μας στερούν, συζητήσαμε για την κοινωνία που μας αξίζει. Συζητάμε για το σοσιαλισμό.

Οι λαοί και η νεολαία μπορούν να φτάσουν και έφτασαν σε άφθαστα επίπεδα ηρωισμού και αυτοθυσίας, όταν κατάλαβαν το μέγεθος της δύναμής τους και πίστεψαν σε αυτή. Οταν πίστεψαν και πάλεψαν για ένα ανώτερο ιδανικό. Ενα τέτοιο ιδανικό δεν μπορούσαν ούτε μπορούν να δώσουν οι πλουτοκράτες και τα κόμματά τους, η αστική ιδεολογία. Το ιδανικό τους ο νόμος του κέρδους.

Τη νεολαία δεν τη θέλουν απλώς αμέτοχη και ουδέτερη, δεν την αντιμετωπίζουν μόνο σαν δημοσκοπικό εύρημα, προσπαθώντας να την ξεγελάσουν με κινήσεις εντυπωσιασμού και ατάκες, τη θέλουν ενεργά να στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη δολοφονία λαών. Ενεργά να στηρίζει τα αμύθητα κέρδη μιας χούφτας ανθρώπων.

Να αποδέχεται την τεράστια αντίθεση του καπιταλισμού: Από τη μια η παραγωγή και η τεχνολογία να μπορούν να θρέψουν δυο φορές τον πλανήτη, και από την άλλη 850.000.000 να υποσιτίζονται, εκατομμύρια να πεθαίνουν από πείνα και ασθένειες.

Πολύ περισσότερο θέλουν τους νέους να μη βλέπουν άλλη λύση έξω από τα όρια της εκμετάλλευσης, να θεωρούν το καπιταλιστικό σύστημα ανίκητο και παντοτινό, να συμβιβάζονται με τα ψίχουλα, την ανεργία, την ψευτοαπασχόληση, την ακριβοπληρωμένη αμάθεια, να έχουν μόνιμο σύντροφο τη μοιρολατρία.

Με βαθιά πίστη στο δίκιο του εργάτη

Απέναντί τους, το ΚΚΕ στην πράξη και όχι στα λόγια ανέδειξε χιλιάδες παραδείγματα προς μίμηση, χιλιάδες πρότυπα νέων σεμνών αγωνιστών, πρωτοπόρων στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αγώνα. Νέων με βαθιά αγάπη προς τους ανθρώπους του μόχθου, εχθρούς του πλουτισμού και της σαπίλας, με βαθιά αγάπη προς τους βασανισμένους και δοκιμασμένους από τον ιμπεριαλισμό λαούς.

Με βαθιά πίστη στο δίκιο του εργάτη, με αισιοδοξία ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, με βαθιά γνώση της πραγματικότητας. Οχι τυχαία η Νεολαία του ΚΚΕ είναι πρωτοπόρα Νεολαία. Είναι η Νεολαία του Κόμματος της εργατικής τάξης.

To ίδιο το ΚΚΕ είναι το Κόμμα των νέων, γιατί φέρνει στη ζωή το πιο νέο και καινοτόμο που γέννησε το ανθρώπινο μυαλό, τον επιστημονικό σοσιαλισμό, το πέρασμα του ανθρώπου από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας.

Σε όλη την 90χρονη ζωή του ούτε μια στιγμή δεν ασχολήθηκε υποκριτικά με τη νεολαία, δεν την κολάκεψε. Εδειχνε τον δύσκολο, γεμάτο θυσίες δρόμο του αγώνα, το μόνο δρόμο που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.

Και η νεολαία πάντα ανταποκρινόταν, όπως ο Χρήστος Μαλτέζος ο δολοφονημένος Γραμματέας της ΟΚΝΕ, οι χιλιάδες σκοτωμένοι ΕΠΟΝίτες, η συντριπτική πλειοψηφία των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, η Ηλέκτρα, η Σωτηρία Βασιλακοπούλου και αμέτρητοι άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι νέοι και νέες που έπεσαν στους τροχούς της ταξικής πάλης για να γυρίσει ο ήλιος.

Ακατάλυτοι δεσμοί με την εργατική τάξη και τη νεολαία

Φαίνεται ανεξήγητη στους απολογητές του συστήματος, η μεγάλη επιρροή του ΚΚΕ στη νεολαία, η ισχυροποίηση της ΚΝΕ σε πολύ δύσκολες συνθήκες, σε συνθήκες ήττας του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος τη δεκαετία που πέρασε. Είχαν και έχουν μόνιμο στόχο να αποκόψουν τους νέους από την επαναστατική πολιτική του ΚΚΕ. Η ύπαρξη του Κόμματός μας 90 χρόνια και της ΚΝΕ 40 χρόνια φανερώνει την αποτυχία τους. Οι ακατάλυτοι δεσμοί του ΚΚΕ με την εργατική τάξη και τη νεολαία είναι οι πηγές που κρατούν νεανικό ένα κόμμα 90 χρόνων.

Σήμερα, ξανά βασίζονται στη μικρή κοινωνική και πολιτική εμπειρία της νεολαίας και επεξεργάζονται σενάρια εγκλωβισμού της λαϊκής και νεανικής δυσαρέσκειας. Με το ένα χέρι κολακεύουν και με το άλλο καλούν σε υποταγή και συμβιβασμό.

Κάθε βράδυ στα δελτία των 8 τα κόμματα του κεφαλαίου και οι οπορτουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ μάς βάζουν και ένα όνομα, γενιά του άρθρου 16, γενιά των 700 ευρώ, γενιά των stage και πάει λέγοντας. Ολοι αυτοί μαζί κουβάλησαν από τις Βρυξέλλες και τα stage, και τη δουλειά - λάστιχο και τους μισθούς των 400 ευρώ, και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τόσα άλλα με έναν και μόνο σκοπό: Για να εκτιναχτεί στα ύψη η κερδοφορία της ελληνικής πλουτοκρατίας. Ολοι μαζί στήριξαν και στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση των πλουτοκρατών. Τώρα κλαίγονται ψεύτικα για τις συνέπειες.

Ηρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε με όλους αυτούς και τα κόμματά τους. Ενας είναι ο δρόμος που προτείνουμε. Να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης των νέων παντού, στα σωματεία, στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, στις μαθητικές κοινότητες. Να δυναμώσει ο αγώνας για τα δικαιώματά μας και ταυτόχρονα να ενισχυθεί, να δυναμώσει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Αυτό θα δώσει ώθηση και δύναμη αφάνταστη στον αγώνα της νεολαίας, θα δώσει ώθηση στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Δυνατό ΚΚΕ και δυνατή ΚΝΕ μέσα στους χώρους δουλειάς, στους χώρους εκπαίδευσης είναι όρος για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού.

Με όλες μας τις δυνάμεις για να ανέβει η πολιτικοποίηση της νεολαίας

Αυτό δεν είναι για το μακρινό παρελθόν. Είναι καθήκον που σήμερα βάζει η ίδια η ζωή. Να μην επιτρέψουμε να μας συμπεριφέρονται σαν ευρήματα δημοσκοπήσεων. Αλλαγή προς το καλύτερο με το λαό και τη νεολαία στη γωνία δεν ήρθε ποτέ. Το επόμενο διάστημα, η ΚΝΕ θα δώσει όλες της τις δυνάμεις σε αυτό το στόχο για να ανέβει η οργάνωση και η πολιτικοποίηση της νεολαίας, πρωτοπόροι στον αγώνα για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους νέους.

Καλούμε τους νέους και τις νέες σε απειθαρχία, ανυπακοή στην πολιτική των πλουτοκρατών, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στους νόμους, στις οδηγίες και τους ανθρώπους της.

Βάλτε δίπλα δίπλα τη ζωή σας, με αυτό που αξίζει σήμερα να ζούμε.

Κοιτάχτε: Τα κέρδη μιας χούφτας πλουτοκρατών μέρα με τη μέρα γιγαντώνονται, την ίδια ώρα που τα δικαιώματά μας γίνονται "ευκαιρίες" για λίγους.

Σκεφτείτε: Η κοινωνία σήμερα δίνει όλες τις δυνατότητες για να ζούμε καλύτερα. Εχουμε κάθε δικαίωμα να θέλουμε να ζήσουμε καλύτερα από τους γονείς μας. Ομως και αυτό το αντικειμενικά προοδευτικό που έχει η νεολαία θέλουν να το βρωμίσουν. Προβάλλουν σαν δρόμο τον ατομισμό τη λογική της καριέρας, της αρπαχτής, του βολέματος, της υποταγής, λογικές ψεύτικες και αδιέξοδες, τη στιγμή που ο πλούτος συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια.

Στην καλύτερη περίπτωση τα παιδιά των εργατών, των ανθρώπων του μόχθου και του μεροκάματου να θέλουν να απαρνηθούν την τάξη τους. Να νιώθουν άβολα για τη θέση των γονιών τους.

Κρύβουν τον πρωτοπόρο ρόλο της εργατικής τάξης, το γεγονός πως ό,τι υπάρχει γύρω μας το έφτιαξαν οι άνθρωποι του μόχθου. Κρύβουν τον πρωτοπόρο ρόλο της τάξης που είναι προορισμένη να απαλλάξει την κοινωνία από τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς.

Εμείς γι' αυτήν την τάξη είμαστε περήφανοι και για το Κόμμα της.

Ζήτω τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, τα 40 χρόνια της ΚΝΕ.

Συνεχίζουμε έως τη νίκη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να «χωθεί στον καβγά» ακόμα πιο δυναμικά η νέα γενιά, για να φάει ένα γερό χαστούκι το σύστημα με δυνατό ΚΚΕ (2023-05-12 00:00:00.0)
Στεκόμαστε με ακλόνητη πεποίθηση και σιγουριά στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης! (2016-02-24 00:00:00.0)
Αγώνας - ρήξη - ανατροπή για μόρφωση, δουλειά, ζωή (2008-12-13 00:00:00.0)
Γιορτή της νεολαίας στην πάλη για το σοσιαλιστικό αύριο (2004-09-18 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε, για να φτάσουμε την πρόταση του ΚΚΕ σε κάθε νέα και νέο! (2003-09-24 00:00:00.0)
"Κάλεσμα αγώνα η επέτειος της ΕΠΟΝ" (1996-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ