Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Θετική η αποτίμηση της συνάντησης Χριστόφια - Μπαν Γκι Μουν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Θετική αποτιμάται η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν την Κυριακή στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία εκτίμησαν τη μέχρι στιγμής πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων. Ο Δ. Χριστόφιας αναφερόμενος στη συνάντηση εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ - του οποίου το προσωπικό ενδιαφέρον χαρακτήρισε θερμό - θα λάβει σοβαρά υπόψη τις παρακλήσεις του. Οπως είπε ο Κύπριος Πρόεδρος, το θέμα το οποίο πρόταξε είναι να αποταθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ προς την Αγκυρα, ώστε η τουρκοκυπριακή πλευρά να γίνει πιο λογική στα θέματα που συζητούνται.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι είχε την ευκαιρία να πει «τη δική μας εκτίμηση σ' ό,τι αφορά στην πορεία του απευθείας διαλόγου που έχει αρχίσει και να ζητήσω από το Γενικό Γραμματέα να απευθυνθεί προς την Αγκυρα - γιατί πιστεύω ότι ανεξαρτήτως των αντιδράσεων του φίλου μου Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, το κλειδί βρίσκεται εκεί - ώστε η τουρκοκυπριακή πλευρά να γίνει πιο λογική στα ζητήματα τα οποία συζητούμε σε σχέση με τη διακυβέρνηση κι όχι μόνο στην πορεία», ενώ ξεκαθάρισε ότι από ελληνοκυπριακής πλευράς «δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε από τις βασικές αρχές της λύσης του Κυπριακού. Θα υπάρχει από δικής μου πλευράς κατανόηση και ευελιξία, αλλά οι αρχές οι οποίες έχουν να κάνουν με την ενότητα του κράτους, την ενότητα της οικονομίας και την ενότητα του λαού, δεν μπορούν να παραβιαστούν από εμένα. Είμαστε χώρα της ΕΕ και πρέπει η ομοσπονδία να είναι λειτουργική. Να μπορεί δηλαδή να λειτουργεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ώστε να διαδραματίζουμε θετικό ρόλο και εντός της ΕΕ».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μ. Ταλάτ περί κωλυσιεργίας από μέρους του ο Δ. Χριστόφιας είπε χαρακτηριστικά «χθες, διάβασα ότι ο κ. Ταλάτ με έχει κατηγορήσει ότι κωλυσιεργώ. Τι να πούμε, αντί να το πω εγώ αυτό, το ακούω από τον κ. Ταλάτ. Λυπούμαι γι' αυτές τις τοποθετήσεις, δεν υπάρχει περίπτωση ο Δημήτρης Χριστόφιας να παρεκκλίνει από βασικές αρχές που αφορούν στη λύση στο Κυπριακό. Αυτό το μήνυμα το έχω δώσει στον κ. Ταλάτ, το δίνω ακόμη μια φορά και μέσα από το κτίριο των ΗΕ».

Ερωτηθείς αν ο ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται πέραν του προσωπικού του απεσταλμένου, να εμπλακεί και ο ίδιος άμεσα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για περαιτέρω εμπλοκές από πλευράς του ΓΓ, ή των οποιωνδήποτε άλλων, καθώς υπάρχει διαδικασία με καθορισμένους τους πρωταγωνιστές και από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας ότι «η διαδικασία είναι διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών η οποία καλεί με βάση τα ψηφίσματα του ΣΑ τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Και το υπογραμμίζω ότι οι συνομιλίες είναι δικοινοτικές. Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία είναι οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού που θα τεθούν οπωσδήποτε στο τραπέζι, αλλά οι συνομιλίες είναι δικοινοτικές. Θα έχουμε συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων κι όχι δύο κρατών».

  • Καταδικαστέα και απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης την κατεδάφιση της οικίας του αείμνηστου Τουρκοκύπριου πολιτικού Ιχσάν Αλί, στην Πάφο, που πραγματοποιήθηκε σε ολονύκτια επιχείρηση το περασμένο Σάββατο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ