Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Η Μονή Βατοπεδίου ... «καταπίνει» αρχαιολογικούς χώρους

Από ...την τηλεόραση μαθαίνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία για τις δημόσιες εκτάσεις που χαρίζονται στη Μονή Βατοπεδίου, οι οποίες ταυτόχρονα αποτελούν και σημαντικούς κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους!

Αυτό κατήγγειλαν χτες οι αρχαιολόγοι στο πλαίσιο της συνέντευξης για το επικίνδυνο νομοσχέδιο περί του Νέου Μουσείου Ακρόπολης (βλ. σελίδα πολιτισμού), σημειώνοντας ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει ενημερωθεί για τις ανησυχίες των Εφορειών Αρχαιοτήτων για το θέμα του Βατοπεδίου, τόσο δημόσια όσο και υπηρεσιακά, από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και από τις αρμόδιες Εφορείες, χωρίς φυσικά να μπει στον «κόπο» να ασχοληθεί.

Ηδη από τον περασμένο Γενάρη ο ΣΕΑ εξέδωσε δελτίο Τύπου για τα 8.500 στρέμματα δημόσιας έκτασης στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής που παραχώρησε η κυβέρνηση στη Μονή Βατοπεδίου. Χτες, ο σύλλογος πρόσθεσε ότι η περιοχή έχει κηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος ήδη από το 1965, αφού εντός της βρίσκεται «πλούτος αρχαίων κινητών και ακίνητων μνημείων», για πολλά από τα οποία το ΥΠΠΟ έχει επενδύσει για την ανάδειξή τους. Επιπλέον, από τις 10 Ιούλη 2007, η αρμόδια για την περιοχή 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε υπηρεσιακό της έγγραφο προς το ΥΠΠΟ σημειώνει ότι πληροφορήθηκε ...από τα ΜΜΕ για την παραχώρηση των εκτάσεων, θυμίζει ότι πρόκειται για κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο και ότι «δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση της κυριότητας του χώρου από το Δημόσιο στην εν λόγω περιοχή χωρίς γνωμάτευση της Υπηρεσίας μας».

Η ίδια Εφορεία επανέρχεται επίσης με υπηρεσιακό έγγραφο (διαβαθμισμένο ως «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ») στις 4 Γενάρη 2008, με αφορμή ερωτήματα προς αυτήν από το Δήμο Σταγείρων Ακάνθου σχετικά με τα 8.500 στρέμματα. Συγκεκριμένα, η Εφορεία αναφέρει ότι το συμβόλαιο με το οποίο παραχωρείται στη μονή η δημόσια έκταση «προφανώς εκ παραδρομής ή από άγνοια» λέει ότι «η εν λόγω δημόσια έκταση δε βρίσκεται σε Αρχαιολογικό Χώρο», γεγονός βέβαια που δεν ισχύει, σημειώνοντας πως, αντίθετα, η περιοχή προστατεύεται από τον αρχαιολογικό νόμο. Ετσι, παρακαλούν να ακυρωθεί η εν λόγω συμβολαιογραφική πράξη και να επιστρέψει ο χώρος στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου!

Χτες, οι αρχαιολόγοι κατήγγειλαν ότι εξακολουθούν οι υπηρεσίες να μαθαίνουν από την τηλεόραση και για τις παραχωρήσεις των εκτάσεων στη Λαυρεωτική και το Γραμματικό, χωρίς και πάλι να ερωτηθούν, παρά το γεγονός ότι το σύνολο της Λαυρεωτικής είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από το 1980 λόγω των αρχαίων μεταλλείων και υποδομών, καθώς και της πληθώρας των μνημείων από πολλές ιστορικές περιόδους. Δεν έχουν λάβει χάρτες των παραχωρηθεισών εκτάσεων ούτε εκ των υστέρων, ενώ φοβούνται ότι παραχωρήθηκε και η Καμάριζα που είναι κηρυγμένη αρχαιολογική Ζώνη Α΄, δηλαδή υψηλής προστασίας. Στο δε Γραμματικό υπάρχει επίσης ο αρχαιολογικός χώρος της Ραμνούντας και είναι βέβαιο ότι η παραχώρηση εμπεριέχει και αυτόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ