ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
35η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Ξεκινάει σήμερα ο τριήμερος γιορτασμός

Ανοίγουν σήμερα οι πύλες του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου στην Πατησίων για τον τριήμερο γιορτασμό της επετείου του 1973, που θα κορυφωθεί με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, τη Δευτέρα 17 του Νοέμβρη. Σήμερα και αύριο, το Πολυτεχνείο θα είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Τη Δευτέρα, οι πύλες θα κλείσουν στις 2 το μεσημέρι και στις 3 μ.μ. προγραμματίζεται να ξεκινήσει η αντιιμπεριαλιστική πορεία.

Αποφάσεις για συμμετοχή στο γιορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, με αιτήματα για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, ενάντια στην πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - κεφαλαίου, έχουν πάρει εννιά φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι της Αθήνας.

Στο πλαίσιο του τριήμερου γιορτασμού, σήμερα Σάββατο, στις 6 μ.μ., η ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση στο κτίριο Γκίνη, με θέμα «40 χρόνια ΚΝΕ» και ομιλητή τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Οι Αντιστασιακές Οργανώσεις θα καταθέσουν στεφάνι στο Πολυτεχνείο, για τους νεκρούς φοιτητές στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα του 1973, σήμερα Σάββατο, ώρα 10.30 π.μ. Προσυγκέντρωση για την κατάθεση στεφάνου στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, στις 10 π.μ.).

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ θα καταθέσει στεφάνι αύριο Κυριακή, στις 12.30 το μεσημέρι.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ δίνει ραντεβού για την κατάθεση στεφανιών από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, αύριο Κυριακή, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος).

To Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας θα καταθέσει στεφάνι στο χώρο, τη Δευτέρα 17 του Νοέμβρη, στη 1.30 το μεσημέρι.

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ καταθέτει στεφάνι σήμερα Σάββατο, στη 1 το μεσημέρι.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη η κατάθεση στεφάνων θα γίνει τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί. Η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 4.30 μ.μ., στην Πολυτεχνική Σχολή. Στη συγκέντρωση και την αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου, καλούν ο ΣΦΕΑ, το Συντονιστικό Φοιτητικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης με αποφάσεις 7 συλλόγων, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων, όλοι οι σπουδαστικοί σύλλογοι του ΤΕΙ, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Επίκαιρα τα μηνύματα

Ανακοινώσεις εξέδωσαν το ΠΑΜΕ και άλλοι φορείς

Την πάντα επίκαιρη σημασία των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου επισημαίνουν σε ανακοινώσεις τους πλήθος φορέων.

«Σήμερα οι ταξικές δυνάμεις τιμούν τον αγώνα του "Πολυτεχνείου" με ταξικούς αγώνες» σημειώνει το ΠΑΜΕ και τονίζει ανάμεσα σε άλλα: «Τώρα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης βλέπουμε ότι γίνεται πιο επιθετικό το κεφάλαιο ενάντια στους εργαζόμενους» σημειώνει αναφερόμενο στα μέτρα που από κοινού ψήφισαν στην ΕΕ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ με συνένοχες τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. «Οι αγώνες μας ενάντια σ' όλα αυτά και σ' όλους αυτούς, δεν περιορίζονται σε στόχους της καθημερινότητας, αλλά έρχονται σε ρήξη με την ίδια τη στρατηγική του κεφαλαίου, την ανταγωνιστικότητα και εντάσσονται σε ένα γενικότερο μέτωπο για συνολικότερες, γενικότερες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές και στο επίπεδο της οικονομίας και στο επίπεδο της εξουσίας, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπου θα βρουν την πλήρη δικαίωσή τους τα οράματα και τα ιδανικά των αγωνιστών του Νοέμβρη του 1973 στο "Πολυτεχνείο"», τονίζει το ΠΑΜΕ και σημειώνει ότι «η εργατική τάξη μαζί με τους συμμάχους της, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, όπως τότε, έτσι και τώρα μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη εκείνων των αναγκαίων αγώνων γι' αυτήν τη δικαίωση».

Η Επιτροπή Εορτασμού της επετείου, στην καθιερωμένη διακήρυξή της σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «μετά την εκμηδένιση των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων που εδραιώθηκαν με αμέτρητες θυσίες και αίμα, επιδιώκεται με τα διατυμπανιζόμενα μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, να παραπλανηθούν οι λαοί για να αποδεχτούν τα βάρη των δεινών της κρίσης που διαπερνά το καπιταλιστικό σύστημα που ιδιοποιείται την υπεραξία των εργαζομένων και συσσωρεύει από τη μια ασύδοτο πλούτο και από την άλλη ασύδοτη φτώχεια». Η επιτροπή ανάμεσα σε άλλα ζητά να καταργηθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ποινικοποιεί τους αγώνες των μαθητών.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) σημειώνει ότι «το Πολυτεχνείο μάς διδάσκει ότι ο λαός μπορεί να οργανωθεί και να παλέψει κόντρα στην υποτέλεια, το συμβιβασμό και τη μοιρολατρία και να επιβάλλει έτσι λύσεις προς όφελός του». «Οι λαοί μπορούν να γίνουν ανάχωμα και να χαλάσουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα.

Την επικαιρότητα των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου σημειώνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδηλώσεις με αφορμή το «Πολυτεχνείο»

Από τη χτεσινή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χτεσινή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Τα επίκαιρα και ανεκπλήρωτα συνθήματα «Εξω αι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ», «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», απαιτούν δυνάμωμα των αγώνων, ανασυγκρότηση του κινήματος και αλλαγή του συσχετισμού δύναμης. Απαιτούν σύγκρουση και ρήξη με την πολιτική ΕΕ, ΝΑΤΟ και όσων την υπηρετούν. Στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής που καλεί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ για να βγει ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία σε λαϊκή αντεπίθεση.

Με αυτό το κάλεσμα η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ πραγματοποίησε μαζική εκδήλωση - συζήτηση για το χρονικό της αντιδικτατορικής πάλης και τα επίκαιρα πολιτικά συμπεράσματα. Στην εκδήλωση έκαναν ομιλίες ο Κώστας Σαπρανίδης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ και μέλος του ΣΦΕΑ, ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος της «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» και μέλος του ΣΦΕΑ, και ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ. Ακολούθησε συναυλία με πολιτικό τραγούδι από το συγκρότημα της ΚΝΕ στο Φουαγιέ του Πολυτεχνείο.

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην επέτειο του «Πολυτεχνείου», στα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ, στο νεολαιίστικο κίνημα ή και στις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση, διοργανώνουν αυτή την περίοδο οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ ανά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα:

Σήμερα Σάββατο

Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, θα μιλήσει ο Θ. Χρηστίδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Χ. Κουτσουράς, στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος του ΣΦΕΑ.

Πόρτο Ράφτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος θα μιλήσει ο Ανδρέας Φιλλελόγλου, μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Μεσογείων του ΚΚΕ.

Λάρισα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Καρδίτσα, στις 9 μ.μ., στο «Παυσίλιπον».

Πύργος Ηλείας, στο Δημαρχείο, στις 6 μ.μ., θα μιλήσει ο Αγγελος Τσουραπάς, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο «REX», στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αύριο Κυριακή

Μενίδι, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, θα μιλήσει ο Γιώργος Μπιθημήτρης, στέλεχος του ΚΚΕ.

Ναύπλιο, στο χώρο του «Τριανόν», στις 6 μ.μ., θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

Κόρινθος, στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου στο Φλοίσβο, στις 6 μ.μ., θα μιλήσει η Αλέκα Κουμάκη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

Στεφάνια από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ

Αντιπροσωπείες της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ καταθέτουν στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου, σήμερα Σάββατο, στις 11 το πρωί.

Προσυγκεντρώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Στις 3 μ.μ., έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις των Οργανώσεων της ΚΟΑ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την πορεία του Πολυτεχνείου, τη Δευτέρα. Τα ραντεβού των προσυγκεντρώσεων είναι:

Σταδίου και Πεσματζόγλου: Κλαδικές οργανώσεις της ΚΟΑ και κλαδικοί τομείς της ΚΝΕ Αθήνας.

Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου: Κομματικές Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ, Οργάνωση της Σπουδάζουσας και Οργάνωση ΤΕΙ Λεκανοπεδίου της ΚΝΕ.

Σταδίου και Εμμ. Μπενάκη: Οργανώσεις Β' Περιφέρειας της ΚΟΑ και της ΚΝΕ.

Χαυτεία: Οργανώσεις Α' Περιφέρειας της ΚΟΑ και της ΚΝΕ.

Στις 3 μ.μ., στην Ομόνοια (πρώην Μπακάκος) είναι η προσυγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά και της Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ.

Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Συγκεντρώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου διοργανώνουν, τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη, μαζικοί φορείς των εργαζομένων και της νεολαίας σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα:

Πάτρα, 6 μ.μ., στο Παράρτημα.

Κομοτηνή, 4 μ.μ., πάρκο Περιφέρειας.

Καβάλα, 4.30 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη.

Ξάνθη, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Αλεξανδρούπολη, 4.30 μ.μ., δημαρχείο.

Κοζάνη, 6 μ.μ., πλατεία.

Φλώρινα, 6 μ.μ., πλατεία.

Μύρινα Λήμνου, 5.30 μ.μ., λιμάνι.

Λάρισα, 7 μ.μ., πλατεία Ταχυδρομείου.

Βόλος, 6 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου.

Τρίκαλα, 5.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Καρδίτσα, 7 μ.μ., πλατεία Πλαστήρα.

Γιάννενα, 6 μ.μ., Δόμπολη.

Αρτα, 6.30 μ.μ., πλατεία Κιλκίς.

Πρέβεζα, 5 μ.μ., μνημείο ηρώων (πλατεία δικαστηρίων).

Ηγουμενίτσα, 6 μ.μ., Πεζόδρομος.

Αγρίνιο, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο.

Λευκάδα, 6 μ.μ., κεντρική αγορά (Εθνική Τράπεζα).

Κέρκυρα, 6.30 μ.μ., στο Ιστορικό.

Χαλκίδα, 11 π.μ., Φανάρια Νεάπολης.

Λαμία, 6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου.

Λιβαδειά, 6.30 μ.μ., παράρτημα του Πανεπιστημίου.

Ζάκυνθος, 7 μ.μ., Παλιό Εργατικό Κέντρο.

Πύργος Ηλείας, 7 μ.μ., πλατεία ΟΤΕ.

Τρίπολη, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Οπως τους βολεύει...

Είναι αδύνατο να μείνουν ασχολίαστα τα λόγια του υπουργού Παιδείας ο οποίος στο μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου δηλώνει ότι οι νέοι «ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι σε όποιον επιχειρεί να τους στερήσει το δικαίωμα να ονειρεύονται έναν κόσμο πιο ανθρώπινο, πιο ελεύθερο και πιο δημοκρατικό». «Αυτούς τους νέους επιχειρούμε να διαπλάσουμε μέσα από την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος», σημειώνει.

Και όλα αυτά, λέγονται τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα, με τους διευθυντές σχολείων να καλούνται να υποδείξουν ποιοι νέοι είναι οι «πρωταίτιοι» στις μαθητικές κινητοποιήσεις. Τη στιγμή που η πολιτική στην Παιδεία που με καμάρι οικοδομούν οι υπηρέτες της στρατηγικής των μονοπωλίων, κάθε άλλο παρά ελεύθερα και ανυπότακτα μυαλά επιχειρεί να διαμορφώσει. Δεν αρκεί να αναγνωρίζει κανείς την ιστορική σημασία του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου. Αυτό που είναι πάντα ζωντανό, είναι το πάντα επίκαιρο μήνυμά του που δείχνει μόνο ένα δρόμο: Εκείνο της ανυπακοής, της απειθαρχίας, της πίστης ότι υπάρχει και άλλη προοπτική από τους ευρωμονόδρομους και τους μεσαίωνες που ετοιμάζουν στους λαούς και στη νεολαία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ