ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
Απελπισία, σκέτη πίκρα

Κυριαρχούν οι κομμουνιστές!

Του Γ. Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»

Γ. ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΓΛΟΥ

Του Γ. Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Κάτι παράξενα πράγματα. Να διαδηλώνουν 35 χρόνια στην αμερικάνικη πρεσβεία και κάθε χρόνο να μην ξεχνάνε το βασικό, ότι ένας είναι ο εχθρός.

Τόση εκπαίδευση να μάθουν ότι υπάρχουν και καλοί Αμερικάνοι, ότι ήταν μια κακιά στιγμή η χούντα και η Κύπρος, ότι ο ιμπεριαλισμός μάς έσωσε από τους κομμουνιστές...

Τίποτα. Ανεπίδεκτοι μαθήσεως αυτοί οι τύποι που επιμένουν επίσης να μιλούν για τον Ρήγα, να τιμούν το Κιλελέρ, άσε που διατηρούν και Κομμουνιστικό Κόμμα...

Αμ το άλλο, που επιμένουν να εκδίδουν το «Κεφάλαιο», πολύ πριν γίνει της μοδός, που επιμένουν να διαβάζουν Λένιν απ' το πρωτότυπο κι όχι τσιτάτα βολικά στη στιγμή;

Ασε το χειρότερο: Που έχουν εκδώσει ως και τον Στάλιν! Φτου κακά.

Καλά, δε διαβάζουν Παπακωνσταντίνου να μάθουν ότι ο Στάλιν εξόντωσε τους μπολσεβίκους; Κι επιμένουν ότι ένας είναι ο αντίπαλος, η αστική τάξη κι ό,τι την υπηρετεί;

Ως και την ιστορία λάθος τη διαβάζουν. Αντί να θυμούνται πως σαν χτες γκρεμίστηκε ο κομμουνισμός στην Τσεχοσλοβακία, αυτοί γιορτάζουν την ίδρυση του ΚΚΕ!

Κι αντί να κάνουν άγαλμα στους αστούς που έκαναν ...αντίσταση, βλέπουν μόνο καπιταλιστές που πρέπει να γκρεμιστούν.

Αλλά δε φταίνε αυτοί, οι μηχανοδηγοί φταίνε που αντί να διδαχτούνε απ' την ιστορία οδηγούν το τρένο καταπάνω της. Να δεις που θα τρακάρουμε πάλι σε κάποια «κομμούνα».

Αλλά, τι τα θες; Οταν δικοί μας άνθρωποι, στις δικές μας εφημερίδες αναπαράγουν φράσεις όπως ότι «ο καπιταλισμός είναι αυτοκτονικός και παρασιτικός, ότι είναι μια συνταγή για την καταστροφή», λες και τους όρισε κάποιος πνευματικούς κληρονόμους της Λούξεμπουργκ, ε, βρίσκουν και πατάνε οι κομμουνιστές.

Πες μου, είναι ρεπορτάζ αυτό να διαμορφώσει συνείδηση, να γράφει μια σοβαρή εφημερίδα ότι οι δουλέμποροι παίρνανε 3.500 ευρώ για κάθε νεογέννητο που κουβαλούσαν; Χτες το γράψανε καλέ για κάτι μωρά που βρήκαν οι ψαράδες σ' έναν ξερόβραχο στην Κρήτη. Δεν καταλαβαίνουν ότι με τέτοιες ειδήσεις υποδαυλίζουν το ταξικό μίσος; Πώς θα γίνουν καλέ μου ανταγωνιστικοί οι εργάτες αν δε μάθουν απ' τις φασκιές ότι πρέπει να πληρώνουν και τον αέρα που αναπνέουν για να πάει ο κόσμος μπροστά;

Ασχετο: Τι είναι τελικά η ιστορία; Πάντως δεν είναι «τσούλα η ιστορία», όπως λέει ο στίχος, επειδή κάτι θεράποντές της είναι τσούλες. Πολλοί - καλοπροαίρετοι -θα μιλήσουν για ανεξάρτητη επιστήμη. Αλλοι θα της δώσουν και ολίγον από ταξική σχέση. Εξαιρετικά λίγοι θα μιλήσουν για την κυριαρχία της ιδεολογίας στη ματιά με την οποία ο ιστορικός «βλέπει» τα γεγονότα. Ωσπου το ένα μετά το άλλο τα γραφτά να κάνουν καθαρό ότι μόνο ιδεολογικά αντιμετωπίζεται το ιστορικό γεγονός από τον ιστορικό επιστήμονα. Για να επιβεβαιωθεί και έτσι πως άλλο πράγμα το γεγονός - ακόμα κι ένα απλό στατιστικό νούμερο - κι άλλο η ματιά στο γεγονός ακόμα κι όταν είναι μια φευγαλέα ματιά εκείνης της στιγμής. Πόσο μάλλον όταν περνάει κι απ' το φίλτρο του χρόνου, άρα κυριαρχείται από την ιδεολογία του κάθε φορά κυρίαρχου.

Αυτό δε σημαίνει καθόλου πως οι επιστήμονες είναι όργανα κάποιας σκοτεινής δύναμης, δηλώνει μόνο πως η εργατική τάξη - αυτή η σκοπιά μας ενδιαφέρει - οφείλει να παράγει και τους ιστορικούς της αν θέλει να έχει ελπίδα να δει κάποτε γραμμένη την ιστορία της ταξικής πάλης από τη δική της σκοπιά. Μέχρι τότε διάφοροι σκερβελέδες - που έχουν κάνει δόγμα τη φράση του Μητσοτάκη «σε δέκα χρόνια ποιος θα θυμάται» - θα γράφουν ιστορία κατά πώς κάθε φορά υπηρετούν. Οι ίδιοι που το '89 έκαναν κριτική στο ΚΚΕ γιατί δεν ήταν αρκούντως αριστερό, το 2008 κάνουν κριτική στο ΚΚΕ γιατί δεν είναι αρκούντως δεξιό. Και τότε και σήμερα η έννοια τους ήταν πως το ΚΚΕ δεν είναι αρκούντως ...ΠΑΣΟΚ.

Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να ξεπεράσουν την ντροπή που νιώθουν για τη νιότη τους, αλλά ας μη θεωρούν πως μόνο οι ελέφαντες έχουν μνήμη.


ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ ΞΕΣΚΑΡΙΖΟΥΝ...

«ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ...»: «Τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τη νύχτα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κι όμως η επέτειος αρνείται κατηγορηματικά να αποσυρθεί από το πολιτικό προσκήνιο (...) Διατηρεί επίσης τον αντιαμερικανικό χαρακτήρα της. Είναι όντως μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο μια "εθνική επέτειος" να συνοδεύεται επί 35 χρόνια με πορεία στην αμερικανική πρεσβεία εναντίον της πολιτικής των ΗΠΑ!» (ο Γιώργος Δελαστίκ στο ΕΘΝΟΣ).

ΚΙ ΕΝΑΣ Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ: «Παράξενο πράγμα να θεωρεί εαυτόν κανείς "μπολσεβίκο" και να έχει πρότυπο τον άνθρωπο που εξολόθρευσε, ως πράκτορες ξένων δυνάμεων, σχεδόν όλα τα μέλη της μπολσεβίκικης παλαιάς φρουράς» (ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΑΜΕ ΑΛΛΑ... «Σαν σήμερα, 17 Νοεμβρίου του 1989, η μεγάλη φοιτητική διαδήλωση οδήγησε στο ξήλωμα του τότε κομμουνιστικού καθεστώτος της Τσεχοσλοβακίας» (ο Χρήστος Μιχαηλίδης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΩΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΟΥΜΕ ΛΑΜΠΑΔΕΣ: «Λίγοι γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι από τους σημερινούς "βαρώνους του Τύπου", όπως Λαμπράκης, Βαρδινογιάννης, Κόκκαλης, Μπόμπολας, Κυριακού, Αλαφούζος, Σαραντόπουλος, Κουρής, αλλά και Τεγόπουλος και Βουδούρης, ήταν μεταξύ των ανώνυμων αγωνιστών που έβαφαν τοίχους, φώναζαν με το χωνί και έβγαζαν παράνομες εφημερίδες με κίνδυνο της ζωής τους» (ο Χρήστος Πασαλάρης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΠΡΟΣΟΧΗ - ΠΡΟΣΟΧΗ! «Η κοινωνία μας έχει ανέβει σε μια χρονομηχανή που τρέχει ιλιγγιωδώς προς τα πίσω (...) Οφείλω να ειδοποιήσω τους οδηγούς της χρονομηχανής ότι είναι ένα πολύ επικίνδυνο ταξίδι. Διότι το 1800 είχε τη δουλεία, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τον άγριο καπιταλισμό, το εξαθλιωμένο προλεταριάτο (...) Αλλά μπορούν να τρακάρουν πάνω και σε δυσάρεστες καταστάσεις όπως η Κομμούνα του Παρισιού, σε ένα ξεχασμένο φιλόσοφο ονόματι Καρλ Μαρξ ή ακόμη σε κάποιους περίεργους "λαϊκιστές" όπως ο Ρήγας Φεραίος και ο Μαρίνος Αντύπας» (ο Βασίλης Μουλόπουλος στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: 90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ Πρωτοπόρα θεωρία - Πρωτοπόρα δράση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ατολμοι οι ισχυροί του κόσμου

Η ΧΩΡΑ: Σείεται η οικονομική χούντα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φαγωμάρα για το σχέδιο των 28 δισ. ευρώ

ΤΑ ΝΕΑ: Πιο ψηλά καπέλα χρεώνουν οι τράπεζες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κόκκινη κάρτα για τα 4 στα 10 δάνεια

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ σε ΕΚΑΣ, συντάξεις ΟΓΑ και επιδόματα ανεργίας

ΕΘΝΟΣ: ΣΕ ΚΛΟΙΟ πέντε υπουργοί

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: «ΕΞΟΔΟΣ» Καραμανλή

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΚΘΕΤΟΙ ΟΙ ΣΚΕΥΩΡΟΙ - ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Εφιάλτης οι εκλογές

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Οργιάζουν τα «greek golden boys»

Η ΑΥΓΗ: Αξιοπρέπεια

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ της μεγάλης ντροπής

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τελεσίγραφο για τις εκκρεμείς

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Στεφάνια και τιμές, αλλά και δράση κουκουλοφόρων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΟ «ΓΚΡΙΖΟ» ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μια πόλη υπόδειγμα

«Παραμένουν χωρισμένες οι δύο Γερμανίες (...) την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης η πόλη Σβεντ και η πετροχημική της βιομηχανία την καθιστούσαν "πόλη υπόδειγμα". Αν και είχε καταστραφεί κατά 80% στον Β' παγκόσμιο πόλεμο και δεν είχε παρά 5.000 κατοίκους το 1945, η Σβεντ έφτασε να μετράει 52.000 κατοίκους το 1989. Χτίστηκαν διαμερίσματα με "σύγχρονες ανέσεις" όπως μπάνιο και ζεστό νερό, για να προσελκύσουν ειδικευμένα εργατικά χέρια. Και το κομμουνιστικό καθεστώς δε δίσταζε να φέρνει μηχανικούς και σύγχρονες τεχνολογίες από τη Δύση προκειμένου τα διυλιστήρια να παραμένουν στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας (...)

που έγινε πόλη φάντασμα

(...) η πόλη έχασε γύρω στο ένα τρίτο του πληθυσμού της σε λιγότερα από 20 χρόνια (...) δύο στα τρία λύκεια έχουν κλείσει, όπως επίσης και τα μισά δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία. Το 1/3 των κατοίκων είναι συνταξιούχοι και το 1/3 είναι σε ανεργία. Ο δήμος γκρεμίζει τα άδεια κτίρια (...)

όταν ο "παράδεισος" αποδείχτηκε μάστιγα

(...) ο Καρλ Χάιντς, 44 ετών έχει μείνει χωρίς δουλειά εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια. "Ο καπιταλισμός είναι πραγματική μάστιγα. Τουλάχιστον την εποχή της Λαϊκής Δημοκρατίας η δουλειά αναγνωριζόταν στη σωστή αξία της. Είχαμε την ασφάλεια μιας θέσης εργασίας. Ημασταν μια κοινωνία με ισότητα". Περίπου τα 2/3 των Ossis (έτσι λένε τους κατοίκους της πρώην ΓΛΔ) πιστεύουν όπως αυτός ότι το παλιό καθεστώς είχε τα καλά του» (γράφει ο Patrick Saint Paul στον Le Monde / ΤΟ ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ