ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πίεση σε Αθήνα και Λευκωσία από την Αγκυρα

Να σταματήσουν οι προγραμματισμένες από την Κύπρο πετρελαϊκές έρευνες απαιτεί η τουρκική κυβέρνηση

Πίεση στην Ελλάδα προκειμένου να παρέμβει και να συγκρατήσει τη Λευκωσία ώστε να σταματήσει τη διαδικασία ερευνών στην κυπριακή θαλάσσια ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης επιχειρεί να ασκήσει η Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής η Αγκυρα μίσθωσε νορβηγικό πλοίο που το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποίησε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το νορβηγικό σκάφος «Malene Ostervold», με τη συνοδεία της τουρκικής φρεγάτας «Gedi», πραγματοποίησε πετρελαϊκές έρευνες 80 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου. Μετά από ελληνικά διαβήματα στην Αγκυρα και το Οσλο τα δύο σκάφη απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο των επικοινωνιών που είχε η ελληνική πλευρά με το μισθωμένο από την Τουρκία νορβηγικό πλοίο, η Αθήνα όρισε επακριβώς τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή εκείνη.

Επιλογή έντασης

Η εμφάνιση των δύο πλοίων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς η παρουσία της τουρκικής φρεγάτας υποδηλώνει πως η Αγκυρα γνώριζε πως η Αθήνα θα αντιδράσει κι ότι υπάρχει κίνδυνος έντασης κι εμπλοκής στο Αιγαίο. Προκύπτει έτσι εύλογα το ερώτημα για ποιο λόγο η Τουρκία προβαίνει σε κινήσεις μετά λόγου γνώσεως των επικίνδυνων συνεπειών.

Δεύτερη αιτία προβληματισμού για την κυβέρνηση είναι πως το συμβάν σημειώνεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διερευνητικές επαφές για τα θέματα του Αιγαίου, στο πλαίσιο των οποίων έχει συμφωνηθεί καμία από τις δύο πλευρές να μην πραγματοποιεί έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο, προκειμένου να μην υπάρχουν εντάσεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το γεγονός ότι η Αγκυρα «έσπασε» τη συμφωνία κυρίων, δείχνει πως βλέπει αδιέξοδο στις συνομιλίες.

Οι ερμηνείες

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αποτιμώντας την τουρκική τακτική διατυπώνονται οι εξής ερμηνείες. Μία ερμηνεία έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τη συνειδητοποίηση από μέρους της Αγκυρας, μετά και την έκθεση της Κομισιόν, πως οι πιθανότητες ένταξής της μειώνονται. Αρα, είναι πιθανόν η Αγκυρα να θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος να παριστάνει το «καλό παιδί» έναντι της Ελλάδας. Μία δεύτερη ερμηνεία έχει να κάνει με την οικονομική πραγματικότητα στην τρέχουσα συγκυρία: η κρίση, σε συνδυασμό με τα ενεργειακά δεδομένα, καθιστά ακόμη πιο ελκυστική την προοπτική εξόρυξης πετρελαίου στο Αιγαίο. Η βασική, ωστόσο, αιτία της τουρκικής τακτικής, όπως συγκλίνουν οι εκτιμήσεις στην Αθήνα, είναι η υπενθύμιση των πάγιων τουρκικών θέσεων περί κυριαρχίας. Οπως είναι γνωστό, η Αγκυρα έχει υπογραμμίσει πως δε θεωρεί νόμιμες τις πετρελαϊκές έρευνες που έχει προγραμματίσει η Λευκωσία και έχει εκφράσει τη δυσφορία της για τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η κυπριακή κυβέρνηση για να ορίσει τις θαλάσσιες ζώνες οικονομικής εκμετάλλευσης με το Λίβανο και την Αίγυπτο.

Η επίσημη τοποθέτηση

Περί του θέματος ρωτήθηκε χτες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Ο Ευ. Αντώναρος υποστήριξε ότι «εκείνο που έχει σημασία είναι ότι εμείς διαφυλάττουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας. Οπως γνωρίζετε, η Τουρκία αμφισβητεί αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα σε ένα μέρος της υφαλοκρηπίδας. Εκείνο όμως το οποίο έχει σημασία, είναι ότι εμείς κάνουμε όλες τις ενέργειες, όλους τους χειρισμούς οι οποίοι απαιτούνται. Οι χειρισμοί αυτοί αντιλαμβάνεστε ότι είναι λεπτοί, είναι όμως και αποτελεσματικοί, προκειμένου να διασφαλιστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Στη Χάγη

Πρώτο βήμα για την καταγγελία της ενδιάμεσης συμφωνίας από την κυβέρνηση των Σκοπίων

Αποφασισμένη να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αναζήτησε και βρήκε νέο χώρο αντιπαράθεσης με την Ελλάδα: Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση της χώρας κίνησε διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας τη για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, που υπογράφτηκε, στη Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβρη του 1995, εξαιτίας του βέτο της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η ΠΓΔΜ κατέθεσε τη σχετική αίτηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με σκοπό να «υποχρεωθεί η Ελλάδα να σεβαστεί τις νομικές της υποχρεώσεις, οι οποίες προκύπτουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία της 13ης Σεπτεμβρίου 1995, που είναι υποχρεωτική για τις δύο χώρες». Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σημειώνει ακόμη ότι «σύμφωνα με το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας η Ελλάδα δε θα πρέπει να φέρει αντιρρήσεις για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Ομως, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που διεξήχθη στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, η Ελλάδα παρεμπόδισε την επίδοση πρόσκλησης για ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και με τον τρόπο αυτό παραβίασε κατάφωρα τις υποχρεώσεις της από την Ενδιάμεση Συμφωνία».

Στην Αθήνα κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν πως η κίνηση των Σκοπίων υποδηλώνει, πρώτον, την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να υπονομεύσει την προσπάθεια Νίμιτς και, δεύτερον, πως υπολογίζονται οι δυνατότητες καταγγελίας της ενδιάμεσης συμφωνίας, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για να αναζητήσει η ΠΓΔΜ την αναγνώρισή της ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από τη ΓΣ του ΟΗΕ.

Ο Γ. Κουμουτσάκος

«Η Ελλάδα θα προσέλθει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την αυτοπεποίθηση και την αποφασιστικότητα που της δίνουν η πληρότητα, η σαφήνεια και η ουσία των επιχειρημάτων της». Την απάντηση αυτή έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σχολιάζοντας την προσφυγή της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο Γ. Κουμουτσάκος επικρίνει την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ότι απέκρυψε πως η ίδια «έχει προηγουμένως κατάφωρα παραβιάσει σειρά θεμελιωδών άρθρων - υποχρεώσεών της που προβλέπονται ρητά από αυτήν τη Συμφωνία, αλλά και τη θεμελιώδη αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας». Αναφέρει ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας η κυβέρνηση θα υποβάλει σχετικά υπομνήματα, «αναπτύσσοντας λεπτομερώς τις ελληνικές θέσεις για τις απροκάλυπτες και συνεχείς παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Επίσης, κατηγορεί την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ότι «με την προσφυγή αυτή επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι δεν ενδιαφέρεται για ταχεία επίλυση της διαφοράς για το ζήτημα της οριστικής ονομασίας της χώρας».

Με το σωματείο εργαζομένων στην «Altec Telecoms»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί με την προσωρινή διοίκηση του σωματείου εργαζομένων της «Altec Telecoms», σήμερα Τρίτη και ώρα 14.00. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ