ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΡΑΣΙΝΗ ΒΙΒΛΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΑΦΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα, στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών, Περιφερειών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής

«Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο και απορρίπτει στο σύνολό του το αντιδραστικό πλαίσιο της πρότασης της Επιτροπής για την εδαφική συνοχή», τόνισε χτες μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών, Περιφερειών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας. Η συνεδρίαση αφορούσε την «Πράσινη Βίβλο για την Εδαφική Συνοχή στην ΕΕ», για την οποία ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι «βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες της εργατικής τάξης και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων». Η «Πράσινη Βίβλος» υποστηρίχτηκε ως κατευθυντήρια λογική τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω πρόταση βρίσκεται στο στάδιο του δημοσίου διαλόγου.

Επεξηγώντας τους στόχους του εν λόγω κειμένου, ο Γιώργος Τούσσας σημείωσε πως «θέτει τις κατευθυντήριες γραμμές του πολιτικού σχεδιασμού με κεντρικό στόχο την ενίσχυση της ΕΕ απέναντι στα κράτη - μέλη, τη δημιουργία νέων ευκαιριών για τη διασφάλιση και αύξηση των κερδών των μονοπωλίων μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των λαών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών». Τη χαρακτήρισε μάλιστα «πρόκληση», προσθέτοντας πως «ξεπερνάει το πλαίσιο των θέσεων που περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Λισαβόνας όπως μετονομάστηκε το Ευρωσύνταγμα».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε παράλληλα ότι με κριτήρια τη λεγόμενη «ανταγωνιστικότητα», την «οικονομική αποτελεσματικότητα» και τη «συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» επιδιώκεται «να αναγνωριστεί στην ΕΕ ένας σαφής ρόλος για την προώθηση της εδαφικής συνοχής», ο οποίος «θα της επιτρέψει να αποκτήσει αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα βρίσκονται στο επίπεδο των κρατών - μελών», αφού «το έδαφος αποτελεί ουσιαστικό συστατικό στοιχείο της έννοιας του κράτους». Σχολιάζοντας τις αναφορές του κειμένου σχετικά με τις πόλεις και τα χωριά ο Γ. Τούσσας σημείωσε πως δε συγκαλύπτουν τα προβλήματα των εργατών και των αγροτών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «συνέπειες του ίδιου του νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης που χαρακτηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα».

Η «Πράσινη Βίβλος» προωθεί «την πρόσβαση των μονοπωλίων στις υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Ενέργειας, με ουσιαστικό στοιχείο αυτό της πρόσβασης κυρίως στα δίκτυα των μεταφορών», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Αναφερόμενος σε συγκεκριμένο παράδειγμα, είπε ότι η οδηγία που αφορά τη διασυνοριακή συνεργασία στον τομέα της Υγείας «προωθείται ουσιαστικά η διάλυση των εθνικών συστημάτων Υγείας».

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΟΑΕΔ
Διαμαρτυρία της ΚΝΕ για το απαράδεκτο καθεστώς

Με τον διοικητή του Οργανισμού συναντήθηκαν ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ και ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ και βουλευτής του Κόμματος

Παράσταση διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις επαγγελματικές σχολές του ΟΑΕΔ, πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, Γραμματέα του ΚΣ και βουλευτή του ΚΚΕ και τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ και βουλευτή του Κόμματος.

Το κλιμάκιο της ΚΝΕ επισήμανε στον διοικητή του ΟΑΕΔ, Αλ. Βερναρδάκη, ότι η σύμβαση μαθητείας, βάσει της οποίας αμείβονται οι μαθητές που απασχολούνται σε διάφορους εργοδότες είναι πάρα πολύ χαμηλή, και ότι πρέπει να είναι στο ύψος της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ακόμα πρόβαλε τη θέση της ΚΝΕ ότι η επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν, να ξεκινάει μετά τα 18 (μετά την ολοκλήρωση του ενιαίου 12χρονου σχολείου).

Για το καθεστώς που επικρατεί στις επαγγελματικές σχολές υπογραμμίστηκε ότι το δόγμα του ΟΑΕΔ - επιδότηση της εργοδοτών και όχι των ανέργων - υλοποιείται και στις σχολές, οι οποίες θυμίζουν λίγο - πολύ δουλεμπορικό γραφείο. Ακόμα, καταγγέλθηκε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν τηρείται ούτε και αυτή η απαράδεκτη σύμβαση μαθητείας. Μεγάλο ποσοστό των παιδιών δουλεύουν κανονικό ωράριο και παραπάνω - ενώ πρέπει να απασχολούνται μέχρι 6 ώρες - και σαν αμοιβή παίρνουν μόνο τα έξι ευρώ της επιδότησης του ΟΑΕΔ. Τέλος, απαίτησαν οι καταστάσεις των εργοδοτών που απασχολούν μαθητές να δίνονται στα εργατικά σωματεία, για να αναλάβουν μερίδιο ευθύνης και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως απαιτεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δε θέλουμε αλλαγή του τιμονιέρη, θέλουμε βαθύτερες αλλαγές

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιοφωνικό σταθμό «City 99,5»

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «City 99,5», στον δημοσιογράφο Μανώλη Κοττάκη, έδωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η συζήτηση περιέλαβε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων της επικαιρότητας. Παραθέτουμε, στη συνέχεια, αποσπάσματα από αυτή τη συζήτηση:

-- Αλήθεια, 35 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τι έχει απομείνει ή τι έχει φθαρεί από κείνο το ηρωικό μήνυμα;

-- Να σας πω - και δεν το λέω τώρα τυπικά. Δεν υπάρχει αγώνας που δεν άφησε παρακαταθήκες και μην ξεχνάτε ότι, μετά την εφτάχρονη δικτατορία, από το '74 και μετά, υπήρχε μια πορεία λαϊκών κατακτήσεων που, αν θέλετε, ως ένα βαθμό συνέβαλαν - ανεξάρτητα από το συσχετισμό της δύναμης - στο ότι ολόκληρο το πολιτικό σύστημα έχει φθαρεί στη συνείδηση του λαού και επίσης έχει αποκαλυφθεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. Υπήρχε ένας ριζοσπαστισμός διάχυτος, και εκείνη την περίοδο, βεβαίως, υπήρχαν και ορισμένες κατακτήσεις. Δεν μπορούσε, αν θέλετε, να κυβερνάται η χώρα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κυβερνιόταν πριν. Χωρίς να σημαίνει ότι είχαμε αλλαγή πολιτικής.

-- Σήμερα υπάρχει αυτός ο ριζοσπαστισμός που λέτε; Γιατί πολλοί λένε το αντίθετο ακριβώς.

-- Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα. Ο ριζοσπαστισμός της 10ετίας του '70 νοθεύτηκε από έναν παράγοντα που είχε συμβάλει σε αυτόν τον ριζοσπαστισμό, ανεξαρτήτως των διαφωνιών που και τότε είχαμε. Νοθεύτηκε από τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, από τη σοσιαλδημοκρατία. Διότι η Νέα Δημοκρατία δεν καλλιέργησε ποτέ το ριζοσπαστισμό. Το ΠΑΣΟΚ συνέβαλε στο ριζοσπαστισμό, δεν μπορώ να το αγνοήσω, για τη 10ετία του '70.

-- Η ίδια η Αριστερά κάπου έκανε λάθος - για τη μεταπολίτευση εννοώ - που συνέβαλε για την αφομοίωση του ριζοσπαστισμού;

-- Να σας πω. Οταν ένας συσχετισμός δύναμης δεν είναι ο κατάλληλος και δεν αλλάζει και εύκολα, ε, δεν μπορεί να τα επωμίζεται όλα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '70, με βάση την τότε διάταξη των δυνάμεων, νομίζω ότι δεν ήταν λάθος που επιδιώκαμε ή προτείναμε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας υπόψη ορισμένους αντιιμπεριαλιστικούς στόχους, ανεξάρτητα από το ότι βλέπαμε πως ενυπήρχε μέσα του η ασυνέπεια. Δεν είχε όμως δοκιμαστεί στην πράξη. Μετά τη 10ετία, όμως, του '80 το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, προοδευτικά και ανάλογα με τις εξελίξεις, άλλαξε ριζικά στάση. Από το '84. Θυμάμαι χαρακτηριστικά που τότε ο Χαρίλαος Φλωράκης, εξ ονόματος βέβαια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει αλλαγή, «γύρισε την πλάτη του», μάλιστα, είχε πει.

-- Πολλοί λένε ότι το ΠΑΣΟΚ με το ριζοσπαστισμό του το '77 σας μάζεψε όλο τον κόσμο και ότι ο «αντιΠΑΣΟΚισμός» που έχει το ΚΚΕ συνδέεται με το να τους πάρετε τον κόσμο που σας πήρε τότε.

-- Να το ξεκαθαρίσουμε. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας επιδιώκει, θέλει να συσπειρώσει σε πολιτική ρήξης όλα εκείνα τα τμήματα του λαού που ανήκουν στην εργατική τάξη ή σε μικροαστικά στρώματα τα οποία υποφέρουν - όπως λέμε εμείς πολιτικά - από το ρόλο και την εξουσία των μονοπωλίων. Οντως, ένα μεγάλο μέρος ριζοσπαστικών δυνάμεων ήταν στο ΠΑΣΟΚ και επομένως ήταν λογικό να τους διεκδικούμε. Αν θέλεις - δεν είναι καιροσκοπισμός αυτό - και σήμερα θέλουμε ένα μέρος εκείνου του ΠΑΣΟΚ, που παραμένει πιστό σε κάποια συνθήματα, που είχε συγκινηθεί από τον τότε ριζοσπαστισμό. Του λέμε: Το ΠΑΣΟΚ τέλειωσε, σε πρόδωσε, είσαι προδομένος και πρέπει να περάσεις σε άλλη όχθη. Αυτό δεν είναι καιροσκοπισμός. Αν αυτό δεν το επιτυγχάνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στον απαιτούμενο βαθμό, δε σημαίνει ότι φταίει. Εκείνο που πρέπει και το προσπαθούμε, ιδιαίτερα μπροστά στο 18ο Συνέδριο, να κάνουμε είναι να δούμε σε ποιο βαθμό θα μπορούσαμε να είμαστε καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι. Αυτό δε σημαίνει ότι έχουμε ευθύνη για έναν αρνητικό συσχετισμό, που έχει διαμορφωθεί και στον οποίο έχει παίξει αρνητικό ρόλο και ο Συνασπισμός.

Να τους χαλάσουμε τα σχέδια με όρους λαϊκού παράγοντα

-- Πώς βλέπετε την κρίση που υπάρχει στο πολιτικό μας σύστημα, η οποία πολλαπλασιάζεται και από τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης; Υπάρχει ορίζοντας καθαρός ή τελικά θα υπάρξει πρόβλημα στο μέλλον και θα πάμε με αστάθειες μακράς μορφής;

-- Εμείς δε φοβόμαστε ούτε την κρίση του πολιτικού συστήματος, ούτε την αστάθεια. Αυτό το πολιτικό σύστημα πρέπει να αρχίσει να αποσταθεροποιείται, αλλά με όρους παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα, γιατί μπορεί να υπάρχουν και άλλοι που να θέλουν να το αποσταθεροποιήσουν, αν και δεν το νομίζω...

-- Δηλαδή;

-- Αυτό που νομίζω είναι ότι το ζητούμενο για τους άλλους είναι να υπάρχει ένα σταθερό πολιτικό σύστημα που εν ανάγκη να εναλλάσσεται το ένα κόμμα με το άλλο, η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, ούτως ώστε να διοχετεύεται κάπου η δυσαρέσκεια και να εκτονώνεται. Αυτά τα σχέδια πρέπει να τα χαλάσουμε με όρους λαϊκού παράγοντα. Ακόμα, όμως, ο λαϊκός παράγοντας, στο σύνολό του - γιατί ένα μέρος του υπάρχει σε αυτή την κατεύθυνση που εμείς θέλουμε - δεν έχει αποφασίσει ότι πρέπει να δράσει σε ριζική αντίθεση με αυτό το σύστημα και πρέπει να του καταφέρει χτυπήματα, να το τραυματίσει ανεπανόρθωτα.

-- Πώς εκτιμάτε τις δημοσκοπήσεις, που βλέπουν το ΠΑΣΟΚ να επιστρέφει, χρησιμοποιώντας μια πιο φιλολαϊκή γλώσσα από τον Παπανδρέου;

-- Είναι ένα έργο που ο λαός το έχει δει πάρα πολλές φορές και πρέπει να σας πω ότι και αυτή η γλώσσα που χρησιμοποιεί το ΠΑΣΟΚ και οι ηγέτες του δε μοιάζει σε τίποτα με την όποια φιλολαϊκή γλώσσα χρησιμοποιούσε τη δεκαετία του '70. Εχει τίτλους, απλώς τίτλους, δεν πάει παραπέρα. Να πάρω ένα παράδειγμα. Πώς αντιμετωπίζει την κρίση. Το όλο πρόβλημα είναι να διαχωρίσει - και το κάνει ηθελημένα και συνειδητά - το κεφάλαιο σε παραγωγικό και χρηματικό και τάχα να στρέψει την προσοχή, τα πυρά, στο τραπεζικό σύστημα, ενώ γνωρίζει πολύ καλά - και δεν μπορεί να μη το γνωρίζει - ότι το τραπεζικό σύστημα έχει μέσα του και το παραγωγικό κεφάλαιο, έχει το βιομηχανικό κεφάλαιο και εν πάση περιπτώσει δεν είναι αέρας κοπανιστός το τραπεζικό σύστημα, ότι ίσα ίσα λειτουργεί για να ενισχύσει την κερδοφορία του επενδυτικού κεφαλαίου.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν την ίδια στρατηγική κατεύθυνση

-- Ενας οπαδός του ΠΑΣΟΚ που σας ακούει μπορεί να αντιδράσει και να πει «πάλι το ΚΚΕ λέει τι Πλαστήρας, τι Παπάγος», δηλαδή είναι ίδιοι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;

-- Εχουν διαφορές που ξεκινούν ιστορικά και που σήμερα η ιστορία τις έχει ξεπεράσει δυστυχώς. Δηλαδή, έχουν την ίδια στρατηγική κατεύθυνση. Να σας πω, διαφορές τακτικής υπάρχουν και μέσα στο χώρο των φιλελεύθερων κομμάτων και υπάρχουν και μέσα στη σοσιαλδημοκρατία. Διαφορές υπάρχουν, τακτικής, και ανάμεσα στην ΕΕ και στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία. Τέτοιες διαφορές είναι φυσικό να υπάρχουν. Διαφορές ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου. Επομένως, το αν υπάρχουν διαφορές δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι αν αυτές οι διαφορές έχουν σχέση με την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που έχουμε σήμερα και που αύριο θα γίνουν ακόμη πιο οξύτερα για το λαό. Ε, δεν υπάρχουν τέτοιες διαφορές.

-- Την κυβέρνηση Καραμανλή πώς τη βλέπετε, θα αντέξει αυτή την κρίση ή θα πέσει;

-- Νομίζω ότι έχει μια μεγάλη φθορά και ακριβώς από τους εργαζόμενους που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και που αντί να δώσουν ένα τέλος στη δικομματική εναλλαγή, γύρισαν στη ΝΔ, με την ελπίδα ότι έχει εξαγνιστεί ως αντιπολίτευση. Και το «εξαγνιστεί» δεν το λέω σε σχέση με σκάνδαλα, εννοώ σε σχέση με τη συντηρητική πολιτική. Μα δεν μπορεί να αλλάξει, είναι ένα κόμμα συγκεκριμένο. Οπως και εμείς δεν αλλάζουμε, δεν μπορεί να αλλάξει και η ΝΔ.

-- Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο των ποσοστών του δικομματισμού.

-- Βλέπετε, λοιπόν, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δε χρησιμοποίησε τις μεγάλες λέξεις, τις μεγάλες φράσεις, «πέθανε ο δικομματισμός». Γιατί ακριβώς εμείς δε θέλουμε μία αλλαγή του τιμονιέρη. Εμείς θέλουμε βαθύτερες αλλαγές, που σήμερα δεν μπορούν να γίνουν σε ένα βράδυ, αλλά μπορούν να γίνουν σε μια πορεία. Κοιτάξτε να δείτε, εμείς λέγαμε ότι έχουμε αποδυνάμωση της δικομματικής εναλλαγής. Το κυριότερο που παραμένει και σήμερα είναι ότι κερδίζει έδαφος η θέση μέσα στους εργαζόμενους ότι τα δύο κόμματα δεν έχουν διαφορές και αυτή είναι σημαντική παρακαταθήκη και υπάρχει. Η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ δε σημαίνει τίποτα άλλο, παρά δείχνει ότι σε ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων, δυστυχώς, δεν έχει κατανοηθεί, δεν έχει γίνει γνωστό, δεν έχει συνειδητοποιηθεί - πείτε το όπως θέλετε - ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος.

-- Παρ' όλα αυτά οι εκλογές θα ήταν μία λύση;

-- Σημασία έχει να ενισχύσουν την αποδυνάμωση της δικομματικής εναλλαγής, όπως έγινε το 2007. Εκλογές θα γίνουν, δεν τις σνομπάρουμε, αλλά εμείς θέλουμε επιπλέον και κάτι άλλο. Να το πω καθαρά, ακόμα πιο σημαντικό από το στοιχείο της αποδυνάμωσης και των δύο κομμάτων είναι αυτό της ενίσχυσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας σε ψήφους και από εκείνους - όπως το έκαναν σε ένα βαθμό το 2007 - που έχουν γενικότερες ιδεολογικές διαφωνίες μαζί μας.

Μας ενδιαφέρει να αποδυναμωθούν τα δύο κόμματα και να ενισχυθεί το ΚΚΕ

-- Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι ο Συνασπισμός θα είναι τρίτος και το ΚΚΕ θα είναι τέταρτο, κινδυνεύοντας να χάσει την ηγεμονική του θέση στο χώρο της Αριστεράς.

-- Θα επισημάνω αυτό που έλεγα και το 2007, παραμονές εκλογών. Δεν είμαστε ενιαίος χώρος με τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτως ώστε να πούμε ποιος είναι ηγεμονικός. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Συνασπισμός συγκρίνεται με τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και όχι με τα δικά μας. Η σύγκριση μεταξύ μας, το πολύ, έφτασε μέχρι το '96. Αντε να πω και μέχρι το 2000. Από εκεί και μετά δεν υπάρχει τέτοια σύγκριση. Επομένως δεν αγωνιούμε με αυτή τη σύγκριση. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αποδυναμωθούν τα δύο κόμματα και να ενισχυθεί το ΚΚΕ. Εμείς θα παλέψουμε για την ενδυνάμωση του ΚΚΕ. Αυτό θα είναι το ποιοτικό στοιχείο μιας εναλλακτικής λύσης, που δεν είναι απλώς αντίθετη με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, είναι αντίθετη με την ουσία της πολιτικής τους.

-- Οταν ο κόσμος ακούει ενδυνάμωση του ΚΚΕ, σκέφτεται ένα κόμμα πολύ υψηλό. Πώς θα κυβερνήσετε;

-- Κατ' αρχήν, με τα σημερινά δεδομένα μιλάμε για ενδυνάμωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που σημαίνει ενδυνάμωση του ριζοσπαστικού πόλου μέσα στην ελληνική κοινωνία, που χωρίς να το κρύβουμε παλεύουμε και ως αντίσταση και ως αντεπίθεση και τελικά υποστηρίζουμε τη ρήξη με τη σημερινή κατάσταση. Οταν ο λαός θα έρθει στην εξουσία, βεβαίως θα είμαστε κι εμείς μέρος αυτής της εξουσίας. Σημαίνει ότι ο λαός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει προς τα μπρος.

-- Αρα, βλέπετε δρόμο ακόμα...

-- Βεβαίως. Δρόμος ο οποίος, όμως, στρώνεται από χτες, από προχτές, και πρέπει σήμερα να διευρυνθεί και να σταθεροποιηθεί.

Εξαιρετική η εικαστική έκθεση στο Γκάζι

-- Το Συνέδριο θα σας αναδείξει σε Πρόεδρο του ΚΚΕ και θα έχουμε παράδοση της σκυτάλης στη θέση του Γενικού Γραμματέα;

-- Αυτό είναι ένα παραμύθι. Το Συνέδριο θα βγάλει νέα Κεντρική Επιτροπή και πιστεύω ακριβώς ότι αυτή η Κεντρική Επιτροπή θα αντανακλά τη δυναμική και θετική πορεία του Κόμματος και στη σύνθεσή της και θα επιλέξει και Γραμματέα. Ποιος θα είναι αυτός δεν μπορώ να το ξέρω από πριν. Οποιον θέλει η Κεντρική Επιτροπή πρέπει να αναδείξει, και πρέπει να αναδείξει αυτόν που θα βοηθήσει καλύτερα την πορεία του Κόμματος, χωρίς να σημαίνει ότι το ΚΚΕ είναι αρχηγικό κόμμα.

-- Υπάρχει μια εικαστική έκθεση στο Γκάζι.

-- Τι πρωτοτυπία έχει αυτή η έκθεση: Εγώ δεν περίμενα ότι θα 'ταν τόσο καλή, με την έννοια ότι συμμετέχουν 300 καλλιτέχνες με 600 έργα. Και εν πάση περιπτώσει, όταν ακούς 300 καλλιτέχνες, σκέφτεσαι ότι πιθανόν να μην είναι εξασφαλισμένη η ποιότητα. Δε ζητήσαμε περιορισμούς στο έργο, δηλαδή να είναι στρατευμένο, επομένως θα βρείτε έργα με πολιτικό μήνυμα, θα βρείτε έργα με αισθητικό μήνυμα ή με το προσωπικό μήνυμα του καλλιτέχνη. Κατά τη γνώμη μας όμως είναι εξαιρετικά τα έργα και δεν ξέρω πώς τα κατάφερε το Πολιτιστικό Τμήμα και η ομάδα των εικαστικών του Κόμματος, να συνταιριάξει έργα τόσο διαφορετικά που το ένα να συμπληρώνει το άλλο και να μη φαίνεται κάτι το πλαδαρό. Μάλιστα, ο πρόεδρος της «Τεχνόπολις», από την πλευρά του δήμου, είπε αυθόρμητα και σε μένα και δημόσια ότι είναι η καλύτερη έκθεση που έχει γίνει. Δεν είναι εύκολο να δώσεις 600 έργα εικαστικά.

-- Σας ευχαριστούμε.

-- Εγώ σας ευχαριστώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ