ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΟΠΑΔ
Πληρώνουν το μάρμαρο της αντιασφαλιστικής πολιτικής

Από χτες αγοράζουν από την τσέπη τους τα φάρμακα, αφού το Ταμείο αδυνατεί να καταβάλει τα χρωστούμενα στους φαρμακοποιούς

Η κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ είναι συνέπεια της μετατροπής του φαρμάκου σε εμπόρευμα και της αντιασφαλιστικής πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Η κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ είναι συνέπεια της μετατροπής του φαρμάκου σε εμπόρευμα και της αντιασφαλιστικής πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Στη διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του δημοσίου προχώρησαν από χτες οι φαρμακοποιοί της Αττικής, διαμαρτυρόμενοι για τα χρέη του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), που έχουν φτάσει - σύμφωνα με το Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθήνας (ΦΣΑ) - τα 140 εκατομμύρια ευρώ μόνο για την Αθήνα και τον Πειραιά. Συνολικά, για όλη την Ελλάδα, τα χρέη όλων των ασφαλιστικών ταμείων προς τους φαρμακοποιούς υπολογίζονται στα 3 δισ. ευρώ.

Κατά συνέπεια, οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώνουν τοις μετρητοίς το σύνολο της αξίας των φαρμάκων τους στο φαρμακείο και με την απόδειξη θα απευθύνονται στο ασφαλιστικό ταμείο για την επιστροφή των χρημάτων τους, μετά τη λήξη της απεργίας στην οποία βρίσκονται και οι εργαζόμενοι του ΟΠΑΔ. Καλούνται, δηλαδή, να πληρώσουν την πολιτική των κυβερνήσεων που καταληστεύουν τα ασφαλιστικά ταμεία και περικόπτουν τις δαπάνες για τη φαρμακευτική περίθαλψη.

Την απόφαση για αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων καταψήφισε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών» και πρότεινε την πραγματοποίηση 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας, με ταυτόχρονη συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών και σειρά κινητοποιήσεων σε συντονισμό με τους συνταξιούχους, ασφαλισμένους, κλπ. Υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση, να υπάρξει κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, το οποίο θα καλύπτει οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο καθυστερεί να πληρώσει τους φαρμακοποιούς.

Οι ασφαλισμένοι του δημοσίου αναμένεται να υποβληθούν σε ένα ακόμα χαράτσι, αφού το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) κατά πλειοψηφία αποφάσισε να ζητήσει εξουσιοδοτήσεις των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων προκειμένου να προχωρήσει στην καταγγελία των συμβάσεων των γιατρών με τον ΟΠΑΔ και την πληρωμή των επισκέψεων απ' τους αρρώστους. Οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΟΠΑΔ παραμένουν απλήρωτοι απ' το Φλεβάρη του 2008.

Στο μεταξύ, στη 14η μέρα των απεργιακών κινητοποιήσεών τους βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στον ΟΠΑΔ, διεκδικώντας την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του μηχανογραφικού συστήματος, τη μισθολογική εξομοίωσή τους με τους εργαζόμενους του ΤΕΑΔΥ (από 1 Αυγούστου έχει ενταχθεί στον ΟΠΑΔ), την πλήρη χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ από το κράτος. Να σημειωθεί ότι η μέχρι σήμερα αναντίστοιχη χρηματοδότησή του - συγκριτικά με τις ανάγκες που καλείται να εξυπηρετήσει - έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα (μη πληρωμή των οφειλών για φάρμακα, στους γιατρούς, στα κρατικά νοσοκομεία, αλλά και στους ίδιους τους ασφαλισμένους).

Στο πλαίσιο της χτεσινής απεργίας οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών. Για το θέμα της χρηματοδότησης ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Λέγκας αρκέστηκε να δεσμευτεί ότι θα ανέλθει μαζί με τις εισφορές των ασφαλισμένων περίπου στα 1,15 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους εργαζόμενους οι ανάγκες ανέρχονται τουλάχιστον στα 1,8 δισ. ευρώ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σταθερά σε αντισυνταξιουχική ρότα

Καμία δέσμευση για κανένα από τα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων δεν ανέλαβε η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, κατά τη χτεσινή συνάντησή της με αντιπροσωπεία των Συνεργαζομένων Ομοσπονδιών των Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ - ΝΑΤ και ΟΤΑ, παρουσία των διοικητών του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του γραμματέα του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στα χνάρια των πρόσφατων δηλώσεων του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή προς τους συνταξιούχους ότι «δεν αντέχει η οικονομία», η υπουργός Απασχόλησης με τη σειρά της υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής και προσπάθησε να απαλλαγεί των ευθυνών της, υποσχόμενη ανέξοδα ότι η κυβέρνηση εγγυάται «απολύτως τις συντάξεις και όλες τις παροχές». Ακόμα, επανέλαβε προκλητικά τον ψευδή ισχυρισμό ότι μετά τις ενοποιήσεις των Ταμείων «ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις και ισχύουν και οι ίδιες παροχές που είχαν όλοι πριν τις ενοποιήσεις» και στο όνομα της διεθνούς κρίσης δήλωσε γενικά και αόριστα ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να εξαγγείλει δέσμη μέτρων για τις ευάλωτες ομάδες.

Οι συνταξιούχοι ξεκαθάρισαν ότι η πολιτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, είναι αυτή που έχει οδηγήσει χιλιάδες συνταξιούχους να ζουν με συντάξεις πείνας, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Μια πολιτική που στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος τόσο των συνταξιούχων όσο και συνολικά της εργατικής τάξης. Γι' αυτό το λόγο, ξεκαθάρισαν ότι ο αγώνας τους, σε συντονισμό με το ταξικό εργατικό κίνημα θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε στον «Ρ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου, «το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα».

Ο «οίστρος» του ΠΑΣΟΚ

Μνημειώδης είναι ο χτεσινός σχολιασμός των όσων προέκυψαν από τη συνάντηση της υπουργού Απασχόλησης με τις συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες των συνταξιούχων. Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «χορτάσαμε ωραία λόγια», την καταγγέλλει για τις ενοποιήσεις των Ταμείων και την εγκαλεί επειδή ακόμα δεν έβαλε σε λειτουργία το λεγόμενο Ταμείο φτώχειας προκειμένου να ανακουφιστούν οι «ευπαθείς ομάδες».

****

Μέσα σε δυο αράδες, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη βαθιά ταξική πολιτική του κόμματός της και την πλήρη ταύτισή της με τη ΝΔ στο θέμα του Ασφαλιστικού. Επειδή τα «ωραία λόγια» της κυβέρνησης ήταν τα ίδια που έλεγε το ΠΑΣΟΚ όταν οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι οι 6 στους 10 έπαιρναν συντάξεις κάτω από 600 ευρώ, είτε με γαλάζιους, είτε με πράσινους υπουργούς. Επειδή για τις ενοποιήσεις των ταμείων το δρόμο τον άνοιξε με τους νόμους του το ΠΑΣΟΚ. Στη βάση αυτή συνεχίζει σήμερα η ΝΔ. Και τέλος, επειδή προσπαθώντας να μιλήσει για τους συνταξιούχους, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δε βρίσκει τίποτα άλλο να πει, παρά να καταφύγει στην καραμέλα του Ταμείου φτώχειας, που σκοπό έχει να καλύψει με ψίχουλα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα χιλιάδες απόμαχοι της δουλειάς, άνεργοι και άλλοι.

****

Το ΠΑΣΟΚ έχει κοινή αντίληψη με τη ΝΔ για τη φτώχεια, αφού επιδιώκει την ανακύκλωσή της και όχι βέβαια την αντιμετώπισή της. Αλλά αφού το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να εξαντλήσει όλο τον «φιλοσυνταξιουχικό» του οίστρο σε μια δήλωση, γιατί δεν έκανε τον κόπο να τοποθετηθεί επί της ουσίας στα αιτήματα που διατύπωσαν και στην υπουργό Απασχόλησης οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες των συνταξιούχων; Το ερώτημα είναι ρητορικό. Γιατί είναι φανερό ότι το αίτημα για 1.120 ευρώ κατώτερη σύνταξη και μισθούς που θα διαμορφώνουν ικανοποιητικές συντάξεις είναι σε ευθεία αντίθεση με την πολιτική του δικομματισμού που θρέφει την κερδοφορία των λίγων και καταδικάζει τους πολλούς στη φτώχεια.

ΚΚΕ
Η κυβέρνηση να καλύψει τα ελλείμματα

Σε σχόλιο για τα προβλήματα του Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για την απαράδεκτη κατάσταση στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πληρώνουν το κόστος. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να καλύψει άμεσα τα τεράστια ελλείμματα του Ταμείου.

Το αίτημα των φαρμακοποιών και των γιατρών να καλυφθούν άμεσα τα χρέη είναι δίκαιο. Ωστόσο, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αγωνιστική δράση των ασφαλισμένων, των δημοσίων υπαλλήλων, των φαρμακοποιών και των γιατρών να στραφεί κατά της πολιτικής και των συμφερόντων που ληστεύουν το Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων. Δηλαδή, να στραφούν κατά της υποχρηματοδότησης των Ταμείων από την κυβέρνηση, να στραφούν κατά των φαρμακοβιομηχανιών και της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ