ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επιθέσεις σε συνδικαλιστές, καταγγέλλει το ΚΕΚΡ

Με ανακοίνωσή του, το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ) καταγγέλλει ολόκληρη σειρά εγκληματικών επιθέσεων σε βάρος στελεχών ταξικών συνδικάτων της Ρωσίας, που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες. Τέτοιες επιθέσεις ξυλοδαρμού συνδικαλιστών έγιναν σε βάρος των στελεχών συνδικάτων που δραστηριοποιούνται στη σφαίρα της αυτοκινητοβιομηχανίας στις πόλεις Ταγκανρόγκ και στο Λένινγκραντ.

Το ΚΕΚΡ - ΚΚΡ ζητά από τις διωκτικές αρχές να αποκαλύψουν τους ενόχους αυτών των επιθέσεων και κατηγορεί την κυβέρνηση πως ευθύνεται για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και το οποίο έχει οδηγήσει στη νομοθετική απαγόρευση του συνταγματικού δικαιώματος στην απεργία.

Το ΚΕΚΡ - ΚΚΡ καταδικάζει τις πολυπληθείς αποφάσεις των ρωσικών δικαστηρίων, που απαγορεύουν απεργίες και εκτιμά πως οι τελευταίες εγκληματικές επιθέσεις αποτελούν «πρόκληση των αρχών και του κόσμου του εγκλήματος, που έχει συγχωνευτεί μ' αυτές, προς το εργατικό κίνημα και όλους τους ανθρώπους που αγωνίζονται για μια αξιοπρεπή ζωή».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με το σταγονόμετρο η ανθρωπιστική βοήθεια

Τα παιδιά της Γάζας απαιτούν το αυτονόητο: Το δικαίωμα στη ζωή

Associated Press

Τα παιδιά της Γάζας απαιτούν το αυτονόητο: Το δικαίωμα στη ζωή
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Για λίγες μόνο μέρες αρκούν τα τρόφιμα και τα φάρμακα που εισήγαγαν στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δευτέρα, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και ο Ερυθρός Σταυρός. Οπως τόνιζε, χτες, ο εκπρόσωπος του προγράμματος του ΟΗΕ στη Γάζα, Κρις Γκίνες, οι προμήθειες δεν αρκούν ούτε για μία βδομάδα. Επίσης, κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια του τελωνειακού ελέγχου που διενήργησε ο ισραηλινός στρατός στα φορτία των 33 φορτηγών που εισήλθαν στην περιοχή, καταστράφηκαν σακιά με αλεύρι και με γάλα σε σκόνη.

Ο Γκίνες κατήγγειλε, για άλλη μια φορά, τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας, υπογραμμίζοντας ότι ουσιαστικά στρέφεται κατά των αθώων πολιτών, των αδυνάμων, των παιδιών των μωρών. «Και ως γνωστόν, συνέχισε, τα μωρά δεν εκτοξεύουν πυραύλους, ούτε το γάλα τους γίνεται πυρίτιδα».

Προς το παρόν, πάντως, δε φαίνεται να υπάρχει εκτόνωση της κατάστασης. Αντίθετα, χτες το πρωί, ισραηλινά τανκς εισέβαλαν, για λίγη ώρα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας όπου με τη βοήθεια εκσκαφέων, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες. Παλαιστίνιοι ένοπλοι της «Χαμάς» εκτόξευσαν εναντίον τους όλμους και ρουκέτες χωρίς, όμως, να προκαλέσουν θύματα. Αργά το απόγευμα, εκπρόσωπος της «Χαμάς» κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία για κλιμάκωση της έντασης, ανακοινώνοντας, όμως, παράλληλα ότι συγκλήθηκε συνάντηση όλων των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων της Γάζας, προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι «αποκατάστασης της ηρεμίας».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Με συνεργασία Πακιστάν οι αμερικανικές επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΧΕΡΑΤ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Επίθεση στην επαρχία Πάκτικα, στο Πακιστάν, την Κυριακή ανακοίνωσαν οι ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι οι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, τη στιγμή που η ίδια η πακιστανική κυβέρνηση διαρρηγνύει τα ιμάτια της ότι δεν επιθυμεί ξένες επεμβάσεις στο έδαφός της...

Τις επιθέσεις συνεχίζει και ο πακιστανικός στρατός, στις περιοχές των φυλών, υποστηρίζοντας ότι κατά τις χτεσινές συγκρούσεις σκοτώθηκαν «17 ισλαμιστές αντάρτες», στην Καμπάλ, της κοιλάδας Σουάτ.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο Αφγανιστάν, όπου ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιάαπ Ντε Χουπ Σέφερ, επανέλαβε χτες το αίτημά του για αύξηση των κατοχικών δυνάμεων, και χωρών εκτός των ΗΠΑ, προκειμένου να αποτρέψουν τη μετατροπή του σε «ασφαλή παράδεισο για τους τρομοκράτες»...

Ακόμα, σύμφωνα με τις αφγανικές αρχές, έξι Αφγανοί στρατιώτες και «τουλάχιστον 10 αντάρτες των Ταλιμπάν», σκοτώθηκαν χτες σε σφοδρές μάχες, που διεξήχθησαν στη χώρα.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Βολικές πειρατείες

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Το έβδομο πλοίο μέσα σε 12 μέρες κατέλαβαν χτες Σομαλοί πειρατές, ιρανικό εμπορικό σκάφος στον Κόλπο του Αντεν. Το ίδιο 24ωρο, Αμερικανοί αξιωματούχοι του 5ου Στόλου εξέφρασαν εκ νέου την έκπληξή τους για την πειρατική κατάληψη του σαουδαραβικού σούπερ πετρελαιοφόρου «Sirious Star» με 2.000.000 βαρέλια πετρελαίου το περασμένο Σάββατο ανοιχτά των κενυατικών ακτών. Χτες ανακοινώθηκε ότι το σκάφος οδηγήθηκε πιθανότατα από τους πειρατές στο σομαλικό λιμάνι Χαράρντερε, ένα από τα επίνεια της Σομαλίας όπου αγκυροβολούν οι πειρατές και ζητήθηκαν λύτρα 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Σαούντ Αλ Φαϊσάλ που βρέθηκε χτες στην Αθήνα καταδίκασε μάλιστα την πειρατεία σαν «εξωφρενική ενέργεια» και ότι η «διεθνής κοινότητα... πρέπει να πολεμήσει την πειρατεία».

Το ΝΑΤΟ, απ' την πλευρά του, που βρίσκεται ήδη στην περιοχή με άλλοθι την πειρατεία και αιτία την παρουσία του σε μία απ' τις πιο νευραλγικές περιοχές της διεθνούς ναυτιλίας, ανακοίνωσε πως «προς το παρόν» δεν έχει καταστρώσει ιδιαίτερο σχέδιο δράσης για την περίπτωση του τεράστιου πετρελαιοφόρου (που ισοδυναμεί περίπου με δύο αεροπλανοφόρα...). Η έξαρση της πειρατείας στην περιοχή όχι τυχαία έρχεται σε μια περίοδο που φουντώνει ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Τηλεοπτική «υπεράσπιση» της συμφωνίας από Μάλικι

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Να υπερασπίσει την απόφαση της κυβέρνησης να υιοθετήσει το κείμενο της «συμφωνίας ασφαλείας» με την Ουάσιγκτον προσπάθησε, χτες, ο Ιρακινός πρωθυπουργός. Ο Νούρι αλ Μάλικι, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, υποστήριξε ότι και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είχαν και έχουν επιφυλάξεις ως προς το κείμενο αλλά «θεωρούν ότι είναι ένα πρώτο βασικό βήμα προς την επανάκτηση της ιρακινής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας».

Ο Μάλικι επέμεινε ότι δεν υπάρχουν «κρυφές παράγραφοι ή άρθρα» και ότι όλα έχουν δοθεί στο φως της δημοσιότητας. Οι δηλώσεις Μάλικι έγιναν ενώ η σχετική συζήτηση στο 275μελές κοινοβούλιο, που θα κληθεί σε ψηφοφορία την επόμενη Δευτέρα, συνεχίζεται. Παράλληλα, η ιρακινή κυβέρνηση έστειλε αντιπροσωπεία της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Ιράν και στην Τουρκία, κατ' αρχάς, προκειμένου να ενημερώσουν τις γειτονικές ηγεσίες για το περιεχόμενο της συμφωνίας που καθορίζει το καθεστώς παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα μέχρι τα τέλη του 2011. Ανάλογες επισκέψεις θα γίνουν και σε άλλες γειτονικές χώρες.

Την ίδια ώρα, βορείως της Βαγδάτης, στην περιοχή αλ Μάλεχ κοντά στη Σαμάρα, σημειώθηκε πολύωρη ανταλλαγή πυρών μεταξύ ενόπλων που εκτιμάται ότι πρόσκεινται στην «αλ Κάιντα» και σε μέλη της σουνιτικής οργάνωσης «Συμβούλιο Αφύπνισης», όπου συμμετέχουν πρώην αντάρτες. Στη μάχη σκοτώθηκαν πέντε ύποπτοι ισλαμιστές.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Στήριξη από τον Ομπάμα

ΤΙΦΛΙΔΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Την «απόλυτη υποστήριξη» της Ουάσιγκτον, στη λεγόμενη «εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και τη σημασία της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στη χώρα», εξέφρασε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε τη Δευτέρα με τον Γεωργιανό ομόλογό του Μιχαήλ Σαακασβίλι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Σαακασβίλι.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία, με 69σέλιδη έκθεσή της, τονίζει ότι τόσο η Γεωργία όσο και η Ρωσία παραβίασαν σοβαρά το Διεθνές Δίκαιο κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου του Αυγούστου, οι μεν δυνάμεις της Γεωργίας επειδή επιτέθηκαν αδιάκριτα σε αμάχους της Νότιας Οσετίας, η δε Ρωσία γιατί απέτυχε να σταματήσει τους σκοτωμούς, τα βασανιστήρια και τις κακομεταχειρίσεις στις οποίες προέβησαν οι δυνάμεις της Νότιας Οσετίας. Επιπλέον, σημείωσε ότι 20.000 Γεωργιανοί δεν μπορούν ακόμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Νότια Οσετία.

Τέλος, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Ανατόλι Σερντιούκοφ, ανακοίνωσε χτες μετά από συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεχμέτ Γκονούλ, ότι «οι προσπάθειες της Γεωργίας να αυξήσει το στρατιωτικό της δυναμικό προκαλούν ανησυχία» και προειδοποίησε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες «μπορεί να έχουν μεγαλύτερες συνέπειες από αυτές που είδαμε τον Αύγουστο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ