Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Τηλεοπτική «υπεράσπιση» της συμφωνίας από Μάλικι

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Να υπερασπίσει την απόφαση της κυβέρνησης να υιοθετήσει το κείμενο της «συμφωνίας ασφαλείας» με την Ουάσιγκτον προσπάθησε, χτες, ο Ιρακινός πρωθυπουργός. Ο Νούρι αλ Μάλικι, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, υποστήριξε ότι και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είχαν και έχουν επιφυλάξεις ως προς το κείμενο αλλά «θεωρούν ότι είναι ένα πρώτο βασικό βήμα προς την επανάκτηση της ιρακινής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας».

Ο Μάλικι επέμεινε ότι δεν υπάρχουν «κρυφές παράγραφοι ή άρθρα» και ότι όλα έχουν δοθεί στο φως της δημοσιότητας. Οι δηλώσεις Μάλικι έγιναν ενώ η σχετική συζήτηση στο 275μελές κοινοβούλιο, που θα κληθεί σε ψηφοφορία την επόμενη Δευτέρα, συνεχίζεται. Παράλληλα, η ιρακινή κυβέρνηση έστειλε αντιπροσωπεία της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Ιράν και στην Τουρκία, κατ' αρχάς, προκειμένου να ενημερώσουν τις γειτονικές ηγεσίες για το περιεχόμενο της συμφωνίας που καθορίζει το καθεστώς παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα μέχρι τα τέλη του 2011. Ανάλογες επισκέψεις θα γίνουν και σε άλλες γειτονικές χώρες.

Την ίδια ώρα, βορείως της Βαγδάτης, στην περιοχή αλ Μάλεχ κοντά στη Σαμάρα, σημειώθηκε πολύωρη ανταλλαγή πυρών μεταξύ ενόπλων που εκτιμάται ότι πρόσκεινται στην «αλ Κάιντα» και σε μέλη της σουνιτικής οργάνωσης «Συμβούλιο Αφύπνισης», όπου συμμετέχουν πρώην αντάρτες. Στη μάχη σκοτώθηκαν πέντε ύποπτοι ισλαμιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ