Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Ολο το τραπεζικό σύστημα στο κράτος

Την πρόταση του για την εθνικοποίηση όλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, ως μέτρο κλειδί για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, επαναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, που καλεί το θέμα αυτό να μπει σε ανοιχτό διάλογο με το λαό.

Το ΚΚ Βενεζουέλας υποστηρίζει ότι «η Μπολιβαριανή κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μέτρα από ταξική άποψη υπέρ του λαού για να σωθεί και να υπάρξει συνέχεια στην "επαναστατική διαδικασία" και στη σοσιαλιστική προοπτική». Τις βασικές αυτές θέσεις των κομμουνιστών που έσπευσε να απορρίψει ο Πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες, που δε θέλει να συγκρουστεί με την αστική τάξη και το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, δημοσιεύουμε σήμερα, όπως αυτές παρουσιάστηκαν προχτές σε συνέντευξη που έδωσε το ΚΚ Βενεζουέλας.

Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Σε στιγμές κατά τις οποίες υπάρχει μια μεγάλη αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, η οποία επηρεάζει και την τιμή του βενεζουελάνικου πετρελαίου, τα μέτρα πρέπει να ριζοσπαστικοποιηθούν. Χρειάζεται να σπάσουμε τις αλυσίδες της επιβολής του διεθνούς κεφαλαίου για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το σχέδιο εθνικής απελευθέρωσης».

Προσθέτει ακόμα: «Τραπεζικό σύστημα στα χέρια του κράτους σημαίνει κονδύλια για την ενεργοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας ώστε να εξασφαλίζουμε τη διάθεση προϊόντων στο εσωτερικό μειώνοντας τις εισαγωγές, δουλειά και κοινωνική ασφάλιση για όλους.

Φυσικά το σχέδιο για την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος έχει στόχο όχι τη σωτηρία των συμφερόντων κάποιων λίγων. Σημαίνει σωτηρία του επαναστατικού σχεδίου. Ως χώρα πρέπει να μεγαλώσουμε την εσωτερική παραγωγή ώστε να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες και να θωρακιστούν από τα σκαμπανεβάσματα των διεθνών αγορών».

Και καταλήγει: «Η χρηματοπιστωτική ελίτ της χώρας βρίσκεται μακριά ώστε να συμβάλει σε μια τέτοια διαδικασία. Ενδιαφέρεται να συνεχίσει το δανεισμό και τις συμφωνίες με το κράτος ώστε να πλουτίζει εκμεταλλευόμενη τις λαϊκές ανάγκες και όχι βέβαια για να επενδύσει στην παραγωγή για την ευημερία του λαού, την κοινωνική ασφάλιση για όλους, την Παιδεία και την Υγεία».

Το ΚΚ Βενεζουέλας σημειώνει ότι θα συνεχίσει να επιμένει στη συζήτηση αυτή γιατί μόνο με τέτοια πολιτική εθνικοποίησης όλου του τραπεζικού συστήματος μαζί και με άλλα μέτρα μπορεί να προωθήσει φιλολαϊκές λύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ