Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ζυμώσεις για την ανάπτυξη της «EULEX»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Αποδέκτης πιέσεων και ζυμώσεων γίνεται τις τελευταίες μέρες το Βελιγράδι, που δέχτηκε τις επισκέψεις του Αμερικανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών, Στιούαρτ Τζόουνς, του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Φράιντ και του επικεφαλής γενικού εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Σερτζ Μπράμερτζ.

Ο Στιούαρτ Τζόουνς είπε ότι δεν είναι απαραίτητη μία απόφαση απ' το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάπτυξη της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX) που αναμένεται στην περιοχή στα μέσα Δεκέμβρη. Ο Ντάνιελ Φράιντ χαρακτήρισε «προσωρινό» το σχέδιο έξι σημείων που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στη Σερβία και την ΕΕ και δίνει μεταξύ άλλων στο Βελιγράδι τη δυνατότητα να ελέγχει τους δασμούς και την αστυνομία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο (όπου διαβιώνει μεγάλη σερβική κοινότητα). Ζήτησε έτσι απ' τους Κοσσοβάρους Αλβανούς, οι οποίοι απορρίπτουν το σχέδιο επειδή δεν ταυτίζεται πλήρως με εκείνο του Μάρτι Αχτισαάρι περί «πλήρους» ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου, να το αποδεχτούν...

Ο επικεφαλής γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ της Χάγης απέφυγε τις δηλώσεις. Σύμφωνα με τον Σέρβο πρωθυπουργό, Μίρκο Τσέτκοβιτς, «ο Μπράμερτζ αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία της Σερβίας με το Δικαστήριο της Χάγης». Ο Σέρβος Πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, είπε ότι η Σερβία «αναζητεί εναγωνίως τους εναπομείναντες καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου» και «συνεργάζεται πλήρως» με το Δικαστήριο της Χάγης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ