ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΥ
Αγωνιστικό κάλεσμα στους καπνοκαλλιεργητές

«Υποκριτική η στάση των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και ΚΑΠΝΙΚΗΣ», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΟΑΣΝΛ

Κάλεσμα για ουσιαστικό αγώνα χωρίς αυταπάτες και ψευδαισθήσεις απευθύνει η ΠΑΣΥ στους καπνοπαραγωγούς. Η ΠΑΣΥ έχει δώσει αγωνιστικό προσανατολισμό για τις αρχές του Δεκέμβρη με διεκδικητικό πλαίσιο, που θα βγάλει τη μικρομεσαία αγροτιά από το σημερινό αδιέξοδο. Πάντως και χτες καπνοπαραγωγοί της Φθιώτιδας και της Αιτωλοακαρνανίας προχώρησαν σε αποκλεισμούς των εθνικών οδών Αθηνών - Θεσσαλονίκης και Αντιρρίου - Ιωαννίνων διεκδικώντας να μην κοπεί το 50% της επιδότησης στον καπνό, από το 2010.

Μπρος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας(ΕΟΑΣΝΛ) απευθύνει στους καπνοπαραγωγούς του νομού, με ανακοίνωσή της, κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο παναγροτικό συλλαλητήριο, στις 3 Δεκέμβρη, στη Λάρισα. Ταυτόχρονα, καταγγέλλει ως υποκριτική τη στάση των τριτοβάθμιων οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και ΚΑΠΝΙΚΗ, που ενώ ήταν υπέρμαχοι της αποσύνδεσης της επιδότησης, τώρα καλούν τους καπνοπαραγωγούς σε συλλαλητήρια. «Οπως πολύ έγκαιρα είχε εκτιμήσει και προειδοποιήσει η ΕΟΑΣΝΛ - επισημαίνεται στην ανακοίνωση - η ολική αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή συντέλεσε στη δραματική μείωση έως και εξαφάνιση της καπνοκαλλιέργειας. Αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ο βαθιά αντιαγροτικός χαρακτήρας της ΚΑΠ, αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων, καθώς η αλλαγή της ΚΟΑ και η αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή, συμφωνήθηκε τόσο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η ΕΟΑΣΝΛ στην επαρχία Ελασσόνας, όπου έχει σταματήσει την καλλιέργεια καπνού περίπου το 90% των καπνοκαλλιεργητών, σημειώνοντας ότι «η καπνοκαλλιέργεια συνδέεται με όλη την οικονομική ζωή της επαρχίας, αποτελούσε την κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους και το κόψιμο του 50% της επιδότησης θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο, όχι μόνο στις τσέπες των καπνοκαλλιεργητών, αλλά συνολικά στην οικονομία της». Και τονίζει ότι «σοβαρότατες ευθύνες φέρνουν οι ξεπουλημένες τριτοβάθμιες οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και ΚΑΠΝΙΚΗ, που ήταν υπέρμαχοι της αποσύνδεσης της επιδότησης από την παραγωγή και, βεβαίως, ήταν γνωστό σε όλους ότι από το 2010 θα μειωθεί η επιδότηση των καπνοκαλλιεργητών κατά 50%».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους καπνοκαλλιεργητές της επαρχίας Ελασσόνας να «κλείσουν τ' αυτιά τους» στα υποκριτικά καλέσματα των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και ΚΑΠΝΙΚΗΣ και επισημαίνει: «Χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα μαζικό μαχητικό κίνημα των καπνοκαλλιεργητών ενάντια στην περικοπή του 50% της επιδότησης και συνολικά ενάντια στην ΚΟΑ καπνού και στην αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή, ώστε να μπορέσει η επαρχία να επιβιώσει οικονομικά. Ο αγώνας να γίνει υπόθεση όλων των φορέων, καθώς ο οικονομικός μαρασμός της επαρχίας είναι ήδη εμφανής και θα χειροτερεύσει η κατάσταση με την περικοπή της επιδότησης».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Να ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τη ριζική αντίθεση του ΚΚΕ στις προτεινόμενες ρυθμίσεις του λεγόμενου «ελέγχου υγείας της ΚΑΠ», εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Γ. Τούσσας, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στη σχετική συζήτηση. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, είπε:

«Οι κανονισμοί εφαρμογής της "διάγνωσης Υγείας" της KAΠ αποτελούν ένα αποφασιστικό βήμα ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από τους μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους, με στόχο την αύξηση των κερδών τους και ταυτόχρονα προετοιμάζουν το έδαφος για την ολομέτωπη επίθεση στις ήδη αποδυναμωμένες μικρές και μεσαίες αγροτικές εκμεταλλεύσεις το 2013. Το μεγάλο κεφάλαιο πιέζει για μεγαλύτερες και γρηγορότερες μεταρρυθμίσεις της KAΠ και την προσαρμογή της στους κανόνες του ΠΟΕ, για να συγκεντρώσουν οι πολυεθνικές ακόμα περισσότερη γη, να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στην παραγωγή και την εμπορία τροφίμων και να ενισχύσουν τη θέση τους στο διεθνή ανταγωνισμό».

Ο Γ. Τούσσας υπογράμμισε ότι «οι συνέπειες της KAΠ είναι ήδη ορατές για τους μικρομεσαίους αγρότες, ιδιαίτερα μετά την αποσύνδεση των ενισχύσεων από την παραγωγή με την αναθεώρηση του 2003. Εγκατάλειψη καλλιεργειών, μείωση του αγροτικού πληθυσμού, ξεκλήρισμα, απερήμωση της υπαίθρου, αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον. Είναι επίσης ορατές στους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν το δυσβάστακτο κόστος των αυξανόμενων τιμών των ειδών διατροφής, και τους αυξανόμενους κινδύνους για τη δημόσια Υγεία από επικίνδυνες ουσίες, αμφίβολες πρώτες ύλες και μεθόδους παραγωγής».

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «είμαστε ριζικά αντίθετοι στους προτεινόμενους κανονισμούς που αποκαλύπτουν τον αντιαγροτικό χαρακτήρα της KAΠ. Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να συμπαραταχτούν με τους εργαζόμενους στον κοινό αγώνα, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου, για ριζικές αλλαγές, για την εξασφάλιση επαρκών, ποιοτικών και φτηνών τροφίμων για την εργατική τάξη και γενικότερα για τα λαϊκά στρώματα».

Στη χτεσινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τη γνωμοδότηση σχετικά με τις προτάσεις της Επιτροπής για το λεγόμενο «έλεγχο υγείας» της νέας ΚΑΠ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν την αίτηση απόρριψης που κατέθεσε η Ομάδα της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τον κανονισμό που αφορούσε τις άμεσες πληρωμές, προκειμένου να μην περάσουν οι σχετικές αρνητικές προτάσεις της Κομισιόν. Μετά την ψήφιση των τροπολογιών ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. υπερψήφισαν την έτσι κι αλλιώς αρνητική γνωμοδότηση που προέκυψε, ενώ το ΠΑΣΟΚ απείχε. Για άλλη μια φορά, η ΝΔ ψήφισε και «με τα δυο τα χέρια» τις αρνητικές προτάσεις της Επιτροπής, τις οποίες στηρίζει και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως στην προκειμένη περίπτωση και για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων, κράτησε «μεσοβέζικη» στάση. Το σίγουρο είναι πως είτε η ΝΔ συνεχίσει να είναι στην κυβέρνηση είτε το ΠΑΣΟΚ, οι αρνητικές αποφάσεις της ΕΕ σε βάρος της αγροτιάς θα εφαρμοστούν μέχρι κεραίας. Βέβαια, ο τελικός λόγος για το τι τελικά θα αποφασιστεί για τον έλεγχο Υγείας της νέας ΚΑΠ ανήκει στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που από χτες συνεδριάζει με αυτό το θέμα στην «ατζέντα» του.


ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΕΩΤΕΕ
Αναγκαιότητα το πανγεωτεχνικό μέτωπο

Αγώνας για τα πραγματικά συμφέροντα των γεωτεχνικών και της αγροτιάς

Οι συνθήκες στις οποίες πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση του ΓΕΩΤΕΕ στις 21 και 22/11/2008 χαρακτηρίζονται από την πρωτοφανή όξυνση των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα, αλλά και του κλάδου των γεωτεχνικών συνολικά. Υπεύθυνες γι' αυτά είναι οι κυβερνήσεις των κομμάτων του δικομματισμού, που αποδέχονται, ψηφίζουν και εφαρμόζουν τη νέα αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική και Κοινή Αλιευτική Πολιτική και τις κατευθύνσεις του ΠΟΕ.

Το ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ που εκλέχτηκε στις τελευταίες εκλογές συγκροτήθηκε μέσα σε κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ των εκλεγμένων μελών της ΔΑΚΕ, που εκφράζουν αντιτιθέμενα συμφέροντα, ξένα προς τα συμφέροντα των γεωτεχνικών και της αγροτικής οικονομίας. Την αντιπαράθεση αυτή, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αξιοποιούν οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές δυνάμεις, ΠΑΣΚ, ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ και ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, που συμμετέχουν στο ΔΣ, προς όφελος των δικών τους στενών παραταξιακών επιδιώξεων. Αποτέλεσμα, η πολιτική του ΓΕΩΤΕΕ να βρίσκεται μακριά από τα προβλήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα και τους γεωτεχνικούς, η προκλητική και συνειδητή αδιαφορία για τις αιτίες της σημερινής κατάστασης, που δίνει αέρα στις κυβερνήσεις του δικομματισμού, η υποταγή και ενσωμάτωση του ΓΕΩΤΕΕ και των γεωτεχνικών στις πολιτικές επιλογές της ΚΑΠ και του ΠΟΕ.

Αυτές τις επιδιώξεις εξυπηρετεί η ανάδειξη ως κυρίαρχου του προβλήματος που προέκυψε με τα σχέδια βελτίωσης, το ΟΣΔΕ κλπ., ύστερα από τους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που για προφανείς λόγους παίζει το δικό της παιχνίδι στους αγρότες. Οι ηγετικές ομάδες που κυριαρχούν στα όργανα του ΓΕΩΤΕΕ συνειδητά επιχειρούν να παραπλανήσουν και να παγιδέψουν τους νέους ιδίως γεωτεχνικούς σε ψευτοδιλήμματα για τα μικρά ή τα μεγάλα σχέδια βελτίωσης, το ΟΣΔΕ κλπ., αποκρύπτοντας επιμελώς τις αντιαγροτικές πολιτικές με τις οποίες συμφωνούν.

Στην ίδια όπως παραπάνω κατεύθυνση κινείται η πρακτική των εν λόγω ηγεσιών και με το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Γεωτεχνικών (ΤΕΑΓΕ), με το οποίο, εκτός από το ότι επιχειρείται να δοθεί επίφαση έργου, αποδυναμώνεται η συμμετοχή των γεωτεχνικών στο ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων για σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση.

Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους κανένας γεωτεχνικός δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τη στάση αυτών των δυνάμεων. Στην επικείμενη Γενική Συνέλευση το ΠΑΝΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ τους καλεί να καταδικάσουν τις ηγεσίες που κυριαρχούν στα όργανα του ΓΕΩΤΕΕ και τις αποφάσεις τους, που είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής. Να επιβάλουν την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων, πριν απ' όλα με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την ψήφιση της απλής αναλογικής. Να οργανώσουν την πάλη τους και να συντονίσουν τους αγώνες τους για να ανατραπούν οι πολιτικές που καταδικάζουν τους ίδιους στην ανεργία, την αγροτική παραγωγή σε συρρίκνωση, τους μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα και τη χώρα σε διατροφική εξάρτηση από ακατάλληλα τρόφιμα.

Οι γεωτεχνικοί πρέπει να διεκδικήσουν αγωνιστικά τη διενέργεια μαζικών προσλήψεων σ' όλες τις γεωτεχνικές υπηρεσίες της χώρας και στις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις. Να αγωνιστούν για την αξιοποίηση της επιστημονικής τους γνώσης, για την παροχή δωρεάν επιστημονικής στήριξης στους αγρότες, στις μελέτες για τα σχέδια βελτίωσης, στο ΟΣΔΕ, ως γεωργικοί σύμβουλοι, κλπ. Να αντισταθούν στις σύγχρονες μορφές εκμετάλλευσής τους και να αγωνιστούν για μόνιμη δουλειά και μισθούς που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Εκδήλωση της ΠΑΣΥ στην Κήρινθο

Σε συγκέντρωση που διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), την Παρασκευή 21 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην Κήρινθο (καφενείο Φίφα), θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, στέλεχος της ΠΑΣΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ