Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΕΩΤΕΕ
Αναγκαιότητα το πανγεωτεχνικό μέτωπο

Αγώνας για τα πραγματικά συμφέροντα των γεωτεχνικών και της αγροτιάς

Οι συνθήκες στις οποίες πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση του ΓΕΩΤΕΕ στις 21 και 22/11/2008 χαρακτηρίζονται από την πρωτοφανή όξυνση των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα, αλλά και του κλάδου των γεωτεχνικών συνολικά. Υπεύθυνες γι' αυτά είναι οι κυβερνήσεις των κομμάτων του δικομματισμού, που αποδέχονται, ψηφίζουν και εφαρμόζουν τη νέα αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική και Κοινή Αλιευτική Πολιτική και τις κατευθύνσεις του ΠΟΕ.

Το ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ που εκλέχτηκε στις τελευταίες εκλογές συγκροτήθηκε μέσα σε κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ των εκλεγμένων μελών της ΔΑΚΕ, που εκφράζουν αντιτιθέμενα συμφέροντα, ξένα προς τα συμφέροντα των γεωτεχνικών και της αγροτικής οικονομίας. Την αντιπαράθεση αυτή, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αξιοποιούν οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές δυνάμεις, ΠΑΣΚ, ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ και ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, που συμμετέχουν στο ΔΣ, προς όφελος των δικών τους στενών παραταξιακών επιδιώξεων. Αποτέλεσμα, η πολιτική του ΓΕΩΤΕΕ να βρίσκεται μακριά από τα προβλήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα και τους γεωτεχνικούς, η προκλητική και συνειδητή αδιαφορία για τις αιτίες της σημερινής κατάστασης, που δίνει αέρα στις κυβερνήσεις του δικομματισμού, η υποταγή και ενσωμάτωση του ΓΕΩΤΕΕ και των γεωτεχνικών στις πολιτικές επιλογές της ΚΑΠ και του ΠΟΕ.

Αυτές τις επιδιώξεις εξυπηρετεί η ανάδειξη ως κυρίαρχου του προβλήματος που προέκυψε με τα σχέδια βελτίωσης, το ΟΣΔΕ κλπ., ύστερα από τους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που για προφανείς λόγους παίζει το δικό της παιχνίδι στους αγρότες. Οι ηγετικές ομάδες που κυριαρχούν στα όργανα του ΓΕΩΤΕΕ συνειδητά επιχειρούν να παραπλανήσουν και να παγιδέψουν τους νέους ιδίως γεωτεχνικούς σε ψευτοδιλήμματα για τα μικρά ή τα μεγάλα σχέδια βελτίωσης, το ΟΣΔΕ κλπ., αποκρύπτοντας επιμελώς τις αντιαγροτικές πολιτικές με τις οποίες συμφωνούν.

Στην ίδια όπως παραπάνω κατεύθυνση κινείται η πρακτική των εν λόγω ηγεσιών και με το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Γεωτεχνικών (ΤΕΑΓΕ), με το οποίο, εκτός από το ότι επιχειρείται να δοθεί επίφαση έργου, αποδυναμώνεται η συμμετοχή των γεωτεχνικών στο ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων για σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση.

Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους κανένας γεωτεχνικός δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τη στάση αυτών των δυνάμεων. Στην επικείμενη Γενική Συνέλευση το ΠΑΝΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ τους καλεί να καταδικάσουν τις ηγεσίες που κυριαρχούν στα όργανα του ΓΕΩΤΕΕ και τις αποφάσεις τους, που είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής. Να επιβάλουν την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων, πριν απ' όλα με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την ψήφιση της απλής αναλογικής. Να οργανώσουν την πάλη τους και να συντονίσουν τους αγώνες τους για να ανατραπούν οι πολιτικές που καταδικάζουν τους ίδιους στην ανεργία, την αγροτική παραγωγή σε συρρίκνωση, τους μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα και τη χώρα σε διατροφική εξάρτηση από ακατάλληλα τρόφιμα.

Οι γεωτεχνικοί πρέπει να διεκδικήσουν αγωνιστικά τη διενέργεια μαζικών προσλήψεων σ' όλες τις γεωτεχνικές υπηρεσίες της χώρας και στις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις. Να αγωνιστούν για την αξιοποίηση της επιστημονικής τους γνώσης, για την παροχή δωρεάν επιστημονικής στήριξης στους αγρότες, στις μελέτες για τα σχέδια βελτίωσης, στο ΟΣΔΕ, ως γεωργικοί σύμβουλοι, κλπ. Να αντισταθούν στις σύγχρονες μορφές εκμετάλλευσής τους και να αγωνιστούν για μόνιμη δουλειά και μισθούς που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ