ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΕΔΚΝΑ
Επιβεβαιώθηκε ξανά η συναίνεση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

Ψηφίσματα που αναδεικνύουν τη διαφορετική αντίληψη σε σχέση με τις δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, κατέθεσε η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση»

Τη συναίνεση των δυνάμεων του δικομματισμού, αλλά και του ΣΥΝ στην υλοποίηση της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί ως επιχείρηση, επιβεβαίωσε το χθεσινό ετήσιο συνέδριο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι από αυτές τις δυνάμεις δεν έγινε καμία νύξη για την επέλαση στο λαϊκό εισόδημα. Αντίθετα, χαιρετίστηκε η αύξηση των τελών κυκλοφορίας, το 90% των οποίων θα αποδίδεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιβεβαιώθηκε ο συμβιβασμός με το εξευτελιστικό 1,71 δισ. ευρώ που θα αποδοθούν στην Αυτοδιοίκηση από το 2009 ως παρακρατημένοι πόροι, όταν αυτοί ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ σε πραγματικές τιμές, ενώ την ίδια ώρα η συνέχιση των δομών κοινωνικής πρόνοιας είναι «στον αέρα».

Οσον αφορά τον «Καποδίστρια 2», ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος έκανε λόγο - εμμέσως πλην σαφώς - για αναβολή του συγκεκριμένου σχεδίου, καθώς, όπως είπε, «προϋποθέτει την εξασφάλιση πόρων». Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ (στην ηγεσία της οποίας βρίσκονται εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ) δήλωσε την αποφασιστικότητα του οργάνου να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, ενώ εξέφρασε την ...κατανόησή του για την οικονομική συγκυρία που δεν επιτρέπει την υλοποίηση του σχεδίου.

Χαιρετίζοντας το συνέδριο εκ μέρους του ΚΚΕ, η βουλευτής του Κόμματος Εύα Μελά αναφέρθηκε στην επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών, στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής που είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. «Ολα αυτά, τόνισε, δε βρίσκονται έξω από το πεδίο δράσης της ΤΑ, αφού με τη σημερινή στάση και δράση της όχι απλά ανέχεται, αλλά εφαρμόζει αυτήν την πολιτική και συχνά αποτελεί τον προπομπό».

Αναφερόμενη στις κατευθύνσεις που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση και εξειδικεύονται στην ΤΑ, η Ε. Μελά τόνισε: «Με νέα μέτρα εμποδίζεται η αντιπροσώπευση, ακόμη και η συμμετοχή στις εκλογές των οργάνων της ΤΑ. Δεν εφαρμόζεται η απλή αναλογική και διαφαίνονται γενικότερα μέτρα για τον περιορισμό της αντιπροσώπευσης όλων των απόψεων». «Εμείς, συμπλήρωσε, πιστεύουμε σε μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση, για θεσμό που έχει υποχρέωση: Να παλεύει για μια ανάπτυξη της χώρας, που θα έχει στο κέντρο τις ανάγκες και τα δικαιώματα του εργαζόμενου και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου».

Στο χώρο του συνεδρίου διαδήλωσαν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.

Η παρέμβαση της ΔΑΣ

Σειρά ψηφισμάτων κατέθεσε χθες η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ), που αποδεικνύουν πως είναι η μοναδική διαφορετική αντίληψη για την Αυτοδιοίκηση σε σχέση με τις άλλες δυνάμεις που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Ανάμεσα σε άλλα, η ΔΑΣ ζητά:

  • Να καθιερωθεί η απλή αναλογική, με εκλογή δημάρχου από το δημοτικό συμβούλιο.
  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και διατάξεις που θέσπισαν την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας (έκτακτοι, μερική απασχόληση, συμβάσεις έργου, αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ).
  • Να παύσει άμεσα η λειτουργία του ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων, να κλείσουν οι ανεξέλεγκτες χωματερές, να προχωρήσουν, με αποκλειστική ευθύνη δημόσιου φορέα, τα προγράμματα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, να αποκλειστεί η καύση των απορριμμάτων, να πάψει η ιδιωτικοποίηση τομέων του αντικειμένου του ΕΣΔΚΝΑ.
  • Να καταργηθούν οι αντιδασικοί νόμοι και οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις που αποτελούν δημόσια περιουσία να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού και της νεολαίας με αποκλειστικά ελεύθερη και δωρεάν χρήση τους.
  • Να απαιτηθεί ενιαίος αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας στους βασικούς κοινωνικούς τομείς Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας.
  • Να απαιτηθεί η συγκέντρωση κρατικών εσόδων από τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, που θα καλύψουν την εγγύηση των καταθέσεων της λαϊκής οικογένειας με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Εγγυήσεων Καταθέσεων (ΤΕΚ) 100% από το χρηματιστικό κεφάλαιο.
ΧΑΛΚΙΔΑ
Τίμησαν τον καπετάν Ανάποδο

Στα 90χρονα του ΚΚΕ, στους κομμουνιστές, τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ και τους μαχητές του ΔΣΕ, σε όσους συμμετείχαν, αλλά και στους σημερινούς συνεχιστές ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ και των παραρτημάτων Εύβοιας της ΠΕΑΕΑ, που έγινε την Κυριακή 9 Νοέμβρη, εκεί, στους πρόποδες του «Πυξαριά» στο Καντήλι. Εκεί που έδωσε την τελευταία μάχη, πριν πέσει από προδοτικό αμερικάνικο βόλι, ο 33χρονος Θύμιος Καψής, ο γνωστός «καπετάν Ανάποδος» - φλογερός κομμουνιστής, λαϊκός και στρατιωτικός ηγέτης - και οι σύντροφοι και συναγωνιστές του. Εκεί όπου σήμερα είναι στημένη η προτομή του την οποία τρεις φορές βεβήλωσαν «γνωστοί - άγνωστοι» της αντίδρασης.

Κι αυτή τη φορά πολύς ο κόσμος, με έντονη την παρουσία της νεολαίας, που «διψάει» να μάθει την πραγματική ιστορία των παππούδων και πατεράδων της. Για να συνεχίσει την πορεία της δράσης τους για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ανάμεσα στους παρόντες και η αδελφή του Ανάποδου, Ευσταθία, οι συναγωνιστές του Στέργιος Μακαντάσης, Βασίλης Σύρμος και Γιώργης Μωραΐτης, πρόεδρος της ΠΟΑΟ. Ομως, φέτος, δεν ήταν ανάμεσά μας ο σύνδεσμος του Ανάποδου, Γρηγόρης Σγάγιας και ο συναγωνιστής του Φούντας, που «έφυγαν» από τη ζωή πρόσφατα.

«Η σημερινή εκδήλωση, τόνισε ο Αντ. Κούκουρας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας του ΣΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, κεντρικός ομιλητής, συμπίπτει με τη χρονιά που γιορτάζουμε τη συμπλήρωση 90 χρόνων ζωής και δράσης του τιμημένου κόμματός μας, του ηρωικού ΚΚΕ. Του Κόμματος του Ανάποδου, του Διαμαντή, του Γιώτη, του Μπελογιάννη και τόσων άλλων ηρώων του Κόμματος μας, που με την πρωτοπόρα θεωρία και δράση του ενέπνευσε χιλιάδες και χιλιάδες, δημιούργησε απίστευτες στιγμές μαζικού ηρωισμού και αυτοθυσίας».

«Η θυσία του καπετάν Ανάποδου, όπως και των άλλων ηρώων, δίνει ανυπολόγιστη δύναμη στον αγώνα σήμερα. Με θυσίες σαν αυτή του Ανάποδου, οικοδομήθηκε στη συνείδηση του λαού η εικόνα του κομμουνιστή που θυσιάζεται για το δίκιο του λαού. Αυτή την εικόνα οφείλουμε να διαφυλάξουμε εμείς οι νεότεροι, που συνεχίζουμε τον αγώνα», θα σημειώσει στη συνέχεια, για να καταλήξει ο ομιλητής:

«Σήμερα που ο λαός και η νεολαία στενάζουν κάτω από δυσβάσταχτα βάρη των αντιλαϊκών πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, Τώρα χρειάζεται με μεγαλύτερη δύναμη να πούμε στο λαό και να δείξουμε τη διέξοδο. Τη φωτίζουν οι Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος για το 18ο Συνέδριό του. Τη φωτίζει η μαχητική δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Απειθαρχία - Ανυπακοή - Σύγκρουση και ρήξη με την αστική τάξη και τα μονοπώλια. Ο δρόμος της αντεπίθεσης με ισχυρό ΚΚΕ είναι ο δρόμος των εργαζομένων».

Θάνατος αγωνιστή

Στη μνήμη του φλογερού κι αλύγιστου κομμουνιστή, συντρόφου και φίλου ΓΙΑΝΝΗ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ, που έφυγε τόσο ξαφνικά και απροσδόκητα, την περασμένη Τετάρτη, στο Σβαίμπις Γκμιντ της Γερμανίας, και η κηδεία του θα γίνει, αύριο, Παρασκευή 21.11.08, στη γενέτειρά του Θεσσαλονίκη, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ μπροστά στο 18ο Συνέδριό του.

Κ. Βουλγαρόπουλος

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΣΚΡΑΠ» ΟΣΕ
Ενοχοποιούνται υπάλληλοι

Σε 14 απλούς υπαλλήλους του ΟΣΕ και έναν συνταξιούχο, επιρρίπτει τις ευθύνες η Επιτροπή που διερεύνησε τις σκανδαλώδεις συμβάσεις πώλησης χρησιμοποιημένων μετάλλων («σκραπ») και οχημάτων, οι οποίες επέφεραν μεγάλη οικονομική ζημιά στον Οργανισμό. Ειδικότερα, στο πόρισμα που δημοσιοποίησε χτες ο ΟΣΕ, διαπιστώνεται:

  • Βαριά αμέλεια, κατάχρηση εμπιστευμένης εξουσίας και πράξεις πλαστογραφίας και απιστίας για έναν εν ενεργεία υπάλληλο της Διεύθυνσης Εφοδιασμού της θυγατρικής ΕΔΙΣΥ και έναν συνταξιούχο.
  • Αμέλεια στην εκτέλεση του καθήκοντος και παράβαση κανονισμών και διαταγών για δύο εν ενεργεία υπαλλήλους της Διεύθυνσης Εφοδιασμού της ΕΔΙΣΥ.
  • Αμέλεια σε βάρος 10 εν ενεργεία υπαλλήλων της Διεύθυνσης Εφοδιασμού της ΕΔΙΣΥ και ενός συνταξιούχου που εργαζόταν παλιότερα στην ίδια Διεύθυνση.

Το πόρισμα υποβλήθηκε στον εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση, ενώ τέθηκαν σε αργία τρεις υπάλληλοι, οι οποίοι κρίθηκαν «κυρίως υπεύθυνοι».

ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ - ΠΟΑΟ
Ο γιορτασμός στο Γοργοπόταμο

Την Κυριακή 30/11 το πρωί, πραγματοποιείται η εκδήλωση για την 66η επέτειο ανατίναξης της γέφυρας

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και όλες οι Αντιστασιακές Οργανώσεις που ανήκουν στη δύναμη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) καλούν τα μέλη και τους φίλους της Αντίστασης να συμμετέχουν και φέτος στην εκδήλωση τιμής που θα γίνει την Κυριακή 30 Νοέμβρη 2008, το πρωί, στο Γοργοπόταμο για να τιμηθεί η 66η επέτειος της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ανακοινώνουν πως θα διοργανώσουν διήμερη εκδρομή για τη συμμετοχή στην εκδήλωση. Η μετάβαση από Αθήνα θα γίνει με πούλμαν που θα ξεκινήσουν το Σάββατο 29 Νοέμβρη και ώρα 9 πμ, από την πλατεία Κάνιγγος, με διανυκτέρευση στα Καμένα Βούρλα και μετάβαση την επομένη στο χώρο της εκδήλωσης, στο Γοργοπόταμο.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 210.8831.368 και 210.8222.952.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ