Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Τίμησαν τον καπετάν Ανάποδο

Στα 90χρονα του ΚΚΕ, στους κομμουνιστές, τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ και τους μαχητές του ΔΣΕ, σε όσους συμμετείχαν, αλλά και στους σημερινούς συνεχιστές ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ και των παραρτημάτων Εύβοιας της ΠΕΑΕΑ, που έγινε την Κυριακή 9 Νοέμβρη, εκεί, στους πρόποδες του «Πυξαριά» στο Καντήλι. Εκεί που έδωσε την τελευταία μάχη, πριν πέσει από προδοτικό αμερικάνικο βόλι, ο 33χρονος Θύμιος Καψής, ο γνωστός «καπετάν Ανάποδος» - φλογερός κομμουνιστής, λαϊκός και στρατιωτικός ηγέτης - και οι σύντροφοι και συναγωνιστές του. Εκεί όπου σήμερα είναι στημένη η προτομή του την οποία τρεις φορές βεβήλωσαν «γνωστοί - άγνωστοι» της αντίδρασης.

Κι αυτή τη φορά πολύς ο κόσμος, με έντονη την παρουσία της νεολαίας, που «διψάει» να μάθει την πραγματική ιστορία των παππούδων και πατεράδων της. Για να συνεχίσει την πορεία της δράσης τους για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ανάμεσα στους παρόντες και η αδελφή του Ανάποδου, Ευσταθία, οι συναγωνιστές του Στέργιος Μακαντάσης, Βασίλης Σύρμος και Γιώργης Μωραΐτης, πρόεδρος της ΠΟΑΟ. Ομως, φέτος, δεν ήταν ανάμεσά μας ο σύνδεσμος του Ανάποδου, Γρηγόρης Σγάγιας και ο συναγωνιστής του Φούντας, που «έφυγαν» από τη ζωή πρόσφατα.

«Η σημερινή εκδήλωση, τόνισε ο Αντ. Κούκουρας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας του ΣΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, κεντρικός ομιλητής, συμπίπτει με τη χρονιά που γιορτάζουμε τη συμπλήρωση 90 χρόνων ζωής και δράσης του τιμημένου κόμματός μας, του ηρωικού ΚΚΕ. Του Κόμματος του Ανάποδου, του Διαμαντή, του Γιώτη, του Μπελογιάννη και τόσων άλλων ηρώων του Κόμματος μας, που με την πρωτοπόρα θεωρία και δράση του ενέπνευσε χιλιάδες και χιλιάδες, δημιούργησε απίστευτες στιγμές μαζικού ηρωισμού και αυτοθυσίας».

«Η θυσία του καπετάν Ανάποδου, όπως και των άλλων ηρώων, δίνει ανυπολόγιστη δύναμη στον αγώνα σήμερα. Με θυσίες σαν αυτή του Ανάποδου, οικοδομήθηκε στη συνείδηση του λαού η εικόνα του κομμουνιστή που θυσιάζεται για το δίκιο του λαού. Αυτή την εικόνα οφείλουμε να διαφυλάξουμε εμείς οι νεότεροι, που συνεχίζουμε τον αγώνα», θα σημειώσει στη συνέχεια, για να καταλήξει ο ομιλητής:

«Σήμερα που ο λαός και η νεολαία στενάζουν κάτω από δυσβάσταχτα βάρη των αντιλαϊκών πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, Τώρα χρειάζεται με μεγαλύτερη δύναμη να πούμε στο λαό και να δείξουμε τη διέξοδο. Τη φωτίζουν οι Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος για το 18ο Συνέδριό του. Τη φωτίζει η μαχητική δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Απειθαρχία - Ανυπακοή - Σύγκρουση και ρήξη με την αστική τάξη και τα μονοπώλια. Ο δρόμος της αντεπίθεσης με ισχυρό ΚΚΕ είναι ο δρόμος των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ