Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΡΙΝΤΛΕΪ ΣΚΟΤ
Η πλεκτάνη

Δε διαθέτω μηχανισμούς για να τρυπώνω στα άδυτα της CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών και να μαθαίνω, από πρώτο χέρι, τις «δουλειές» τους. Ο καθένας, βέβαια, έχει τη γνώμη του γι' αυτές τις υπηρεσίες. Μια γνώμη, που δεν πάσχει, πια, από έλλειψη αποδείξεων. Εχουν γίνει γνωστά τόσα πολλά, που είναι πλεονασμός και άρρωστη εμμονή η όποια αμφιβολία. Αυτές οι υπηρεσίες έχουν τρυπώσει τη μύτη τους σχεδόν σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Φυσικό είναι να μη μείνουν έξω από τον κινηματογράφο. Μια δυνατή λαϊκή τέχνη που βοηθάει πολύ στη διαμόρφωση της ατομικής και της κοινωνικής συνείδησης.

Εχει γραφεί και δεν έχει διαψευστεί πως για να γυριστεί μια οποιοδήποτε αμερικάνικη ταινία που θα αναφέρεται στη CIA, για παράδειγμα, παίρνει από τη συγκεκριμένη υπηρεσία ειδική άδεια. Μια άδεια που δίνεται αφού, πρώτα, μελετηθεί το σενάριο και ερευνηθεί το «ποιόν» των συντελεστών. Για να είναι πιο σίγουρη η υπηρεσία ότι οι δημιουργοί της ταινίας θα μείνουν πιστοί στα συμφωνηθέντα, ειδικός άνθρωπός της παραβρίσκεται και παρακολουθεί τα γυρίσματα!

Τα παραπάνω ισχύουν για «ανεξάρτητες» παραγωγές. Υπήρξαν καταγγελίες, οι οποίες και αυτές δε διαψεύστηκαν, πως η ίδια η CIA, όπως και άλλες υπηρεσίες, έκαναν και οι ίδιες δικές τους παραγωγές. Κάποιες από τις ταινίες, λοιπόν, που είδατε δεν αποκλείεται να είναι παιδιά των μυστικών υπηρεσιών. Αλλά και κατ' ευθείαν παιδιά τους να μην είναι, είναι παιδιά τους από σπόντα. Αφού το μήνυμα είναι το ίδιο. Είμαστε οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ! Ατρόμητες και κυνηγοί της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Και επιβάλλουμε τη θέλησή μας με όλα τα μέσα και χωρίς να δίνουμε λόγο σε κανένα!

Δεν ξέρω ποια απ' όλα τα παραπάνω αφορούν και την «Πλεκτάνη». Πάντως, είναι μια ταινία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της αμερικανικής αντιτρομοκρατικής προπαγάνδας και υστερίας. Εξαιρετικός πράκτορας (Ντε Κάπριο) συλλέγει απ' όλο τον κόσμο και σε όλο τον κόσμο πολύτιμες πληροφορίες. Ο συνδετικός κρίκος με την υπηρεσία του είναι μια τηλεφωνική γραμμή από ένα ασύρματο τηλέφωνο. Αόρατα, βέβαια, οι κινήσεις του ενισχύονται από αέρος, από στεριάς και από θαλάσσης! Η CIA τα έχει προβλέψει όλα. Μόλις κινδυνέψει «το παιδί», ένα κουμπί και πάει ο εχθρός.

Ωστόσο, για να είναι πειστικοί, κρατούν ή προσπαθούν να κρατήσουν κάποια προσχήματα. Ετσι ο συμπαθής, για να περνάει ευκολότερα το μήνυμα, Ντε Κάπριο, δεν είναι τελείως γουρούνι. Κατά διαστήματα παρουσιάζει ανθρώπινα διαλείμματα! Στο τέλος, αφού πρώτα βέβαια δικαιωθεί η CIA και τιμωρηθούν οι τρομοκράτες, εγκαταλείπει την υπηρεσία, η οποία τον κούρασε γιατί κάνει του κεφαλιού της, και ακολουθεί μια Μεσανατολίτισσα νοσοκόμα!

Αλλά, πέρα από την προπαγάνδα, τι άλλο έχει να μας προσφέρει η ταινία; Για ανθρώπους που έχουν το στοιχειωδέστερο, έστω, κουκούτσι μυαλό, τίποτα! Γι' αυτούς, όμως, που επιβιώνουν χάρη στη φυγόκεντρο δύναμη, έχει δράση, καταστροφές, κυνηγητά, θόρυβο. Ο,τι πρέπει, δηλαδή, για να αποχαζέψουν! Το μήνυμα του πρώτου επιπέδου της ταινίας, αυτό δηλαδή που πιάνουν ακόμα και οι κότες, είναι: Μην εμπιστεύεστε κανέναν! Από παντού σας παρακολουθούν. Σε κάθε γωνία παραμονεύει ο εχθρός! Τρομο-λαγνεία και τρομο-υστερία του κερατά, δηλαδή!

Παίζουν: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Ράσελ Κρόου, Γκολσίφτε Φαραχάνι, Μαρκ Στρονγκ, Οσκαρ Αϊζακ, Αλόν Αμπουτμπουλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ