ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΔΗΓΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Στο έλεος της εργοδοσίας οι μετανάστες
  • Μόνο όποιος μετανάστης έχει εξασφαλισμένη δουλειά σε χώρες της ΕΕ, θα μπορεί να εισέρχεται σ' αυτές και μόνο σ' αυτήν την περίπτωση θα του δίνεται άδεια παραμονής
  • Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Σφίγγει ο αντιμεταναστευτικός κλοιός της ΕΕ

Associated Press

Σφίγγει ο αντιμεταναστευτικός κλοιός της ΕΕ
Μόνο όποιος μετανάστης έχει - εκ των προτέρων - εξασφαλισμένη δουλειά σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα μπορεί να εισέρχεται σε αυτές και μόνο σε αυτή την περίπτωση θα του δίνεται η σχετική άδεια παραμονής. Είναι προφανές ότι εάν υλοποιηθούν τέτοια μέτρα όσοι μετανάστες καταφέρνουν να εξασφαλίσουν συμβόλαιο εργασίας θα είναι έρμαια της εργοδοσίας, αφού η απειλή της απόλυσης θα σημαίνει ή απέλαση ή ζωή σε ένα καθεστώς μόνιμης απειλής για σύλληψη από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς των κρατών.

Αυτό προβλέπουν δύο προτάσεις οδηγιών, που συζητήθηκαν χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και τίθενται σήμερα σε ψηφοφορία, θεσμοθετώντας έτσι την ακόμα πιο στυγνή εκμετάλλευση των μεταναστών από το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και τον ακόμα πιο ασφυκτικό έλεγχο των μεταναστών που θέλουν να εισέλθουν σε χώρες της ΕΕ.

Οι δύο προτάσεις οδηγιών αφορούν:

  • Τις προϋποθέσεις εισόδου και απασχόλησης στην ΕΕ μεταναστών υψηλής ειδίκευσης (μπλε κάρτα).
  • Τη διαδικασία χορήγησης στους υπηκόους τρίτων χωρών ενιαίας άδειας διαμονής και εργασίας.

Συγκεκριμένα, η πρώτη οδηγία για την «μπλε κάρτα» καθορίζει ως προαπαιτούμενα για την είσοδο και παραμονή τους στα κράτη - μέλη την ύπαρξη συμβολαίου και την υψηλή εξειδίκευση (ανώτατη μόρφωση, μεταπτυχιακές σπουδές, κλπ.). Η Επιτροπή εισηγείται να δίδεται άδεια παραμονής δύο ετών, με δυνατότητα επέκτασης ακόμα δύο, εφόσον διαθέτουν συμβόλαιο εργασίας. Οι αμοιβές των μεταναστών καθορίζονται στο ύψος των αντίστοιχων ντόπιων εργαζομένων. Ωστόσο, μπορούν να περιοριστούν στο τριπλάσιο του βασικού μισθού του ανειδίκευτου εργάτη της εκάστοτε χώρας - υποδοχής, που ενδέχεται να είναι πολύ κατώτερος από το μισθό που θα δικαιούτο με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας ή τα προσόντα του.

Η δεύτερη οδηγία ταυτίζει τη διαμονή σε μία χώρα της ΕΕ με την εξασφάλιση της άδειας εργασίας, η οποία παραχωρείται μόνο όταν ο μετανάστης διαθέτει ήδη συμβόλαιο εργασίας.

Τα δύο αυτά νομοθετικά κείμενα έρχονται να συμπληρώσουν τον κορμό της αντιμεταναστευτικής πολιτικής των «27». Πολιτική τέλεια προσαρμοσμένη στην εξασφάλιση φτηνού ελεγχόμενου εργατικού δυναμικού για τα μονοπώλια. Αυτά τα σχέδια αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία τώρα, αφού αναμένεται να αξιοποιηθούν και με πρόσχημα την οικονομική κρίση, εντείνοντας την εκμετάλλευση και συμπιέζοντας τους μισθούς όλων των εργαζομένων.

«Νομιμοποιούν την άγρια εκμετάλλευση»

Εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Θανάσης Παφίλης σημείωσε: «Οι προτάσεις Οδηγίας και οι δύο εκθέσεις υλοποιούν τη γενικότερη πολιτική μετανάστευσης της ΕΕ, η οποία έχει στόχο την εξασφάλιση φθηνής εργατικής δύναμης για το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, για να αυξήσει τα κέρδη του.

H οδηγία για την μπλε κάρτα εισόδου και εργασίας στην ΕΕ σε μετανάστες υψηλής ειδίκευσης αποτελεί κλοπή εγκεφάλων από τις φτωχότερες χώρες για να αποκτήσουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια καλύτερη θέση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα με τις HΠA. Δεν προσφέρει ουσιαστικά δικαιώματα και οφέλη στους δικαιούχους μετανάστες, αφού για τη χορήγησή της απαιτεί προϋπάρχουσα σύμβαση εργασίας. O δε μισθός τους θα είναι και θεσμοθετημένα κατώτερος.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η δεύτερη οδηγία για την ενιαία άδεια διαμονής και εργασίας. Μόνο όποιος έχει εκ των προτέρων εξασφαλισμένη δουλειά θα μπορεί να εισέρχεται στην ΕΕ και θα παίρνει τη σχετική άδεια.

Οι μετανάστες βρίσκονται έτσι στο έλεος των εργοδοτών, θύματα των ωμών εκβιασμών και των απειλών τους, αφού η απόλυσή τους θα ισοδυναμεί με την απέλασή τους. Για τους δε "παράνομους", υπάρχει ο πέλεκυς της 18μηνης κράτησης, της απέλασης και της απαγόρευσης εισόδου στην ΕΕ για 5 χρόνια.

H συνολική πολιτική της ΕΕ νομιμοποιεί τη σκληρή και άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών, αλλά και συνολικά των εργαζομένων της ΕΕ. Στηρίζουμε τον αγώνα των μεταναστών για ίσα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, τον αγώνα για υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ολόκληρη την ΕΕ».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτρα που δε λύνουν τα προβλήματα των κρατουμένων

Σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή

«Εύχεται» και «ελπίζει» ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης για τα μέτρα «αποσυμφόρησης» των φυλακών, που ανακοίνωσε χτες και τα οποία βάφτισε ως τελικές ρυθμίσεις για ένα «σύγχρονο σωφρονιστικό σύστημα».

Τα κυβερνητικά μέτρα - ημίμετρα διαχειρίζονται προσωρινά το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών της χώρας, ενώ ορισμένα μέτρα αποφυλάκισης έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα. Δεν ανακοινώθηκε κανένα μέτρο κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων, ενώ τα όποια προγράμματα απεξάρτησής τους μένουν στα «χαρτιά» ή υπολειτουργούν. Ανακοινώθηκε, εξάλλου, η χορήγηση υποκατάστατων ουσιών σε τοξικοεξαρτημένους. Οι αποφάσεις αυτές δεν αλλάζουν τις συνθήκες κράτησης ούτε την εικόνα των φυλακών ως «ανθρώπινων χωματερών». Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται σε σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανακοίνωσε την εφάπαξ εφαρμογή των εξής μέτρων: Ολοι οι κρατούμενοι για πλημμελήματα απολύονται ή απαλλάσσονται από την έκτιση της ποινής, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 αυτής για διετή καταδίκη και το 1/3 της ποινής για καταδίκη μεγαλύτερη των δύο ετών. Γι' αυτές τις κατηγορίες αποφυλάκισης δεν προβλέπεται η καταβολή χρηματικού ποσού για την εξαγορά της ποινής. Προβλέπεται η δυνατότητα μετατροπής τής μέχρι πέντε χρόνια περιοριστικής της ελευθερίας ποινής σε χρηματική ποινή, ενώ σε περιπτώσεις που αποδεδειγμένα ο κρατούμενος δεν μπορεί να εξαγοράσει την ποινή του, το δικαστήριο μπορεί να μειώσει την ποινή εξαγοράς αντί για τρία σε ένα ευρώ τη μέρα. Το μέτρο είναι εισπρακτικού χαρακτήρα.

Επίσης, στις διατάξεις που ισχύουν για όλους τους καταδίκους υπάγονται και οι καταδικασθέντες για υποθέσεις ναρκωτικών γενικώς, εφόσον εκτίσουν τα 3/5 της ποινής τους, αντί των 4/5 που ισχύει έως σήμερα. Εξαίρεση προβλέπεται μόνο γι' αυτούς που έχουν καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών κατ' επάγγελμα και ιδιαίτερα όσους εμπορεύτηκαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών. Στην ουσία, αυτά τα μέτρα δεν έχουν κάποια αξία, αν δε συνδυαστούν με μέτρα γενναίας ενίσχυσης των αποφυλακισμένων, απεξάρτησης των χρηστών και πρόληψης της εξάρτησης.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Νέες αυξήσεις στα τέλη

Καταψήφισε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», καταγγέλλοντας τη λογική της «ανταποδοτικότητας»

Πιστή στη λογική της «ανταποδοτικότητας», όπου οι εργαζόμενοι καλούνται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, η διοίκηση του Δήμου Αθήνας αποφάσισε την αύξηση των τελών για μια ακόμη χρονιά, στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο. Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» καταψήφισε τις αυξήσεις.

Συγκεκριμένα, αυξάνονται τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για τους επαγγελματικούς χώρους κατά 2,4% (διαμορφώνεται 6,5 ευρώ ανά τ.μ.), ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων 3,2%, η χρήση κοινοχρήστων χώρων κατά μέσο όρο 3,6%, τα τέλη περιπτέρου 3,6%, τα τέλη νεκροταφείων 2,4%. Ετσι, αποτελεί τουλάχιστον εμπαιγμό η απόφαση - εν μέσω τυμπανοκρουσιών - για μηδενική αύξηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού στα σπίτια, ως μέτρο για την καταπολέμηση της φτώχειας, όπως είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Νικ. Κακλαμάνης.

Η διαχρονική πολιτική των διοικήσεων του Δήμου Αθήνας είναι δυσβάσταχτη για τα λαϊκά νοικοκυριά, είτε «καταπολεμά» τη φτώχεια, είτε όχι. Από το 1995 - διοίκηση Αβραμόπουλου - μέχρι και το 2009, διοίκηση Νικ. Κακλαμάνη, οι αυξήσεις στα τέλη των κατοικιών έφτασαν το 101,22%. Την ίδια περίοδο, το βασικό μεροκάματο αυξήθηκε κατά 99,61%. Τα τελευταία χρόνια, δε, υπήρχαν υπέρογκες αυξήσεις και σε μια σειρά από λαϊκές ανάγκες, όπως στα τροφεία των Παιδικών Σταθμών, που, σε ορισμένες κατηγορίες, ξεπέρασαν το 250%.

Η «Συμπαράταξη», όπως τόνισε ο επικεφαλής της Στέλιος Λάμπρου, «παλεύει για τον άμεσο διπλασιασμό της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό». Διεκδικεί την απόδοση των παρακρατηθέντων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο δήμο, που αγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ. Και επισήμανε: «Την κρίση που προκάλεσε το κεφάλαιο και τα κόμματα που το στηρίζουν δεν πρέπει και δε θα επιτρέψει το λαϊκό - εργατικό κίνημα να την πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι».

Επίσης, καταψήφισαν οι παρατάξεις που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ»
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Δράση για την Πάρνηθα» θα επισκεφτεί αύριο στις 12 το μεσημέρι το Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Το αίτημα για συνάντηση είχε απευθύνει η επιτροπή με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων - κινητοποιήσεων που αποφάσισε μετά τη συγκρότησή της από εργατικούς και μαζικούς φορείς των όμορων δήμων της Πάρνηθας ενάντια στην τσιμεντοποίηση του βουνού.

Στην επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Επιτροπή ανέφερε την επιθυμία της να τον ενημερώσει πριν υπογράψει το νέο τροποποιημένο ΠΔ περί «καθορισμού Ζωνών προστασίας του Ορεινού όγκου της Πάρνηθας» που εγκρίθηκε από το ΣτΕ στις 4 Σεπτέμβρη, επαναφέροντας διατάξεις που είχαν αφαιρεθεί και οδηγούν στην τσιμεντοποίηση - εμπορευματοποίηση του βουνού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ