ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι μεταμορφώσεις των αστικών - μικροαστικών κομμάτων

Οπως είναι γνωστό, τα αστικά και μικροαστικά κόμματα όταν χρεοκοπούν στη συνείδηση του λαού, αλλάζουν πολύ εύκολα ονομασία. Παρουσιάζονται σαν κάτι καινούριο στην πολιτική σκηνή του τόπου, ενώ εξακολουθούν να έχουν τους ίδιους στόχους, την ίδια πολιτική εξαπάτησης των λαϊκών μαζών. Και, φυσικά, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας.

Είδαμε λοιπόν, στη διαδρομή των τελευταίων έξι - επτά δεκαετιών, τις οβιδιακές μεταμορφώσεις των αστικών κομμάτων, π.χ. το Λαϊκό Κόμμα να μεταμορφώνεται σε Συναγερμό, κατόπιν σε ΕΡΕ και, μετά την πτώση της χούντας, σε Ν. Δημοκρατία. Αντίστοιχα, τα κόμματα του «κεντρώου» χώρου, άλλοτε ονομάζονται Φιλελεύθεροι, άλλοτε ΕΠΕΚ, άλλοτε «Κέντρο» και τώρα, ΠΑΣΟΚ.

Στην ίδια γραμμή βάδισαν και οι «Μηδίσαντες» (προσοχή στη λέξη Μηδίσαντες: Είναι αυτοί που στους Μηδικούς πολέμους, πέρασαν με το μέρος του εχθρού. Δηλαδή οι προδώσαντες). Στην αρχή ονόμασαν το κόμμα τους «ΚΚΕ εσ.». Πρόσθεσαν δηλαδή μια σκωληκοειδή απόφυση στο όνομα του ΚΚΕ. Κατόπιν το μετονόμασαν σε ΕΑΡ. Και όταν συγκροτήθηκε ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ (με συμμετοχή διαφόρων συνιστωσών της Αριστεράς) και ακολούθησε η αποχώρηση διαφόρων στελεχών από το ΚΚΕ, οικειοποιήθηκαν τον τίτλο αυτό, εμφανίζοντας το ΣΥΝ σαν ένα αυτοτελές κόμμα. Τα τελευταία χρόνια, με τη συνεργασία μικρών πολιτικών ομάδων, ονομάστηκαν ΣΥΡΙΖΑ. Επιδιώκουν, έτσι, να κρύψουν την ταυτότητά τους, να ξεγελάσουν και να προσεταιριστούν ψηφοφόρους από άλλους πολιτικούς χώρους, δυσαρεστημένους από την πολιτική των κομμάτων τους και ανίδεους από πολιτικάντικα παιχνίδια.

Και είναι αλήθεια ότι, αν τα παλαιότερα χρόνια ένα τμήμα των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μετακινούνταν κυρίως από το ένα στο άλλο κόμμα του δικομματισμού, τώρα το αποφεύγουν.

Ετσι, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις (άλλο πράγμα τώρα ότι οι κρατούντες προσπαθούν με αυτές να καναλιζάρουν τη σκέψη και να κατευθύνουν τις μάζες σε επιθυμητούς γι' αυτούς στόχους), οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι των δύο μεγάλων κομμάτων άλλαξαν ρότα. Πολλοί προτιμούν να δώσουν την ψήφο τους στο μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ που το θεωρούν σαν κάτι το «ουδέτερο», ανώδυνο και ακίνδυνο για το αστικό κατεστημένο. Δουλεύουν - σπρώχνουν και τα αστικά ΜΜΕ προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι απλά μια συνήθης ροή σε συγκοινωνούντα αστικά δοχεία... Ας το σκεφθούν οι απλοί εργαζόμενοι και να μην παρασύρονται. Το Κόμμα που είναι στον αντίποδα αυτών των κομμάτων είναι το ΚΚΕ, στο οποίο μπορούν να εμπιστευτούν τις ελπίδες τους.


Συντροφικά
ΝΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ,
Αθήνα

Ποιοι έδωσαν τη μάχη ενάντια στη βουλγάρικη κατοχή

Από όταν μπήκα στην ΟΚΝΕ και μετά στο ΚΚΕ και όταν στρατεύτηκα στο ΕΑΜ, στην ΕΠΟΝ και στον ΕΛΑΣ δεξιοί και δεξιόφρονες με φώναζαν ΕΑΜοβούλγαρο. Γιατί λέγανε πως, τάχα, το ΚΚΕ είναι φιλοβουλγαρικό και θέλει να παραδώσει τη Μακεδονία στους Βουλγάρους! Ομως το ΚΚΕ, το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ και η ΕΠΟΝ με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, όταν υπήρχε πραγματικός κίνδυνος να κατέβουν οι Βούλγαροι και να κάνουν κατοχή στη Μακεδονία και τη Θράκη, έβαλαν τα στήθη τους και αποτράπηκε η κάθοδος των Βουλγάρων.

Οταν οι Γερμανοί κατακτητές ανακοίνωσαν ότι παραδίνουν ελληνικά εδάφη της Μακεδονίας και της Θράκης στους Βούλγαρους την περίοδο της κατοχής, το ΚΚΕ μαζί με το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ αντέδρασαν με τη γενική απεργία και τη διαδήλωση - συλλαλητήριο στις 22-7-1943 στην οποία ως φοιτητής ΕΛΑΣίτης πήρα και εγώ μέρος. Ηταν η μεγαλύτερη διαδήλωση, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την κατεχόμενη Ευρώπη και η απεργία ήταν καθολική και τα πάντα νέκρωσαν.

Την απόφαση την πήρε το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις 10-7-1943. Και η απόφαση κατέληγε με τα συνθήματα: «Θάνατος στους Γερμανοϊταλοβουλγάρους επιδρομείς», «Ζήτω η ελληνική Μακεδονία και Θράκη». Ο κίνδυνος ήταν πολύ μεγάλος. Οι Βούλγαροι φασίστες θα κατέβαιναν σαν δυνάμεις κατοχής στην κεντρική Μακεδονία. Τότε, η Επιτροπή Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ, το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ και η ΕΠΟΝ της Αθήνας με προκηρύξεις, γραψίματα στους τοίχους και το ηρωικό χωνί με διαπεραστική φωνή καλούσαν το λαό να πάρει μέρος στην απεργία και στο συλλαλητήριο. Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν και φώναζαν χιλιάδες στόματα διαδηλωτών ήταν: «Εξω οι Βούλγαροι από τη Μακεδονία», «Θάνατος στους Βούλγαρους κατακτητές», «Κάτω τα χέρια από την ελληνική Μακεδονία», «Η Μακεδονία είναι ελληνική».

Οι κομμουνιστές, οι ΕΑΜίτες, οι ΕΠΟΝίτες και οι ΕΛΑΣίτες έδωσαν πολλά και σ' αυτή τη μάχη. Ετσι απετράπη η κάθοδος των Βουλγάρων φασιστών στη Μακεδονία. Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της δεξιάς εθνικοφροσύνης που συνεργάζονταν με τους κατακτητές όχι μόνον δε συμμετείχαν ή δεν κάναν αγώνα ενάντια στη βουλγάρικη κατοχή αλλά προσπάθησαν με όλα τα μέσα ακόμα και με τη βία να ματαιώσουν τις μαχητικές εκδηλώσεις του ελληνικού λαού.

Ο ελληνικός λαός ας βγάλει τα συμπεράσματά του.


Θωμάς Κουγιαγκάς
Αντιστασιακός

ΣΚΕΨΕΙΣ ΙΔΕΕΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρ»

Λεφτά για τους εργάτες

Λεωνίδας Ασημακόπουλος. Τα 28 δισ. ευρώ να τα δώσει η κυβέρνηση στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους και στους ανέργους, αυξάνοντας κατά 35% το εισόδημά τους. Ετσι θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να αγοράζουν αγαθά που χρειάζονται και μ' αυτόν τον τρόπο θα αναζωογονηθεί και η αγορά. Αν επιμείνουν να τα δώσουν στους τοκογλύφους - τράπεζες και άλλους κεφαλαιοκράτες, απλώς θα πνίξουν πιο σφιχτά τους καταχρεωμένους εργαζόμενους - καταναλωτές. Οι τραπεζίτες έχουν κέρδη αμύθητα και λεφτά δε χρειάζονται. Ενίσχυση χρειάζονται οι φτωχοί εργαζόμενοι, ο φτωχός κόσμος έχει ανάγκη από υποστήριξη. Και η ενίσχυση των τραπεζών δεν είναι ενίσχυση των εργαζομένων, ας κόψουν το παραμύθι όσοι στηρίζουν την τραπεζική ενίσχυση στο όνομα της οικονομικής κρίσης.

Σουλτανικό χαράτσι

Γ. Νικολαίδης. Τα 28 δισ. ευρώ η κυβέρνηση τα κλέβει απ' τον ελληνικό λαό και τα χαρίζει στις τράπεζες. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 11,4% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ). Ξεπερνά και το σουλτανικό «χαράτσι της δεκάτης (10%)» και το επιβάλλει στον ελληνικό λαό αλλά και οι άλλες κυβερνήσεις των Βρυξελλών στους άλλους λαούς της Ευρώπης. Ο σύγχρονος σουλτάνος είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, μαζί με τις κυβερνήσεις και το τραπεζικό - καπιταλιστικό σύστημα.

Αστική δημοκρατία

Σαράντης Πιτσάς. Το έργο με τις καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις παίζεται, εδώ και πολλά χρόνια, σε δύο θέατρα από τα δύο κόμματα εξουσίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πρωταγωνιστές είναι οι δύο αρχηγοί και οι παραστάσεις τους, ως συνήθως, παίζονται πριν τις εκλογές στις πλατείες και στα τηλεοπτικά παράθυρα, με το ίδιο ευχάριστο σενάριο, την παροχολογία με τις υποσχέσεις! Και για το ποιο θέατρο θα κερδίσει μεγαλύτερη εκλογική πελατεία, και οι δύο αρχηγοί επιστρατεύουν τα επιτελεία τους, ψυχολόγους, επικοινωνιολόγους, νομικούς συμβούλους και όλοι μαζί αρχίζουν το... δούλεμα, δημοκρατικότητα! Να λένε τα πιο όμορφα ψέματα που να μη φαίνονται πως είναι ψέματα, για να πείθουν. Να κάνουν κόσμο να πέφτει στην παγίδα και να πιστεύει πως, τάχα, έρχονται καλύτερες μέρες για να κλέψουν την ψήφο τους για να ακολουθήσει το μεγάλο φαγοπότι (ακρίβεια, ανεργία, μίζες, απάτες και άλλα τέτοια). Αυτή είναι η (αστική) δημοκρατία τους!!!

Η ζωή μας «λάθος χειρισμός»;

Από τον μαθητή Γιώργο Γαρεφαλάκη από το 8ο Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης, πήραμε την παρακάτω επιστολή που μας γράφει, ανάμεσα στα άλλα:

Η μια δουλειά δε φτάνει για να ζήσεις και το σχολείο δε φτάνει για να μάθεις. Γονείς και παιδιά βυθιζόμαστε ολοένα και περισσότερο στα αυστηρά ωράρια του καπιταλισμού! Πότε θα βρεθούμε σαν οικογένεια; Στη διαδρομή σχολείο - φροντιστήριο ή από τη μια δουλειά στην άλλη; Δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ γονιού και παιδιού και, σιγά σιγά, οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια γίνονται τυπικές με ό,τι αυτό σημαίνει, αποξένωση κλπ.

Τα παιδία, είτε αντιδράνε είτε όχι, έχουν τα ίδια προβλήματα με εμένα, γιατί ζούμε μαζί στην ίδια κοινωνία! Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσουμε πως αυτή η ζωή δε μας αξίζει και πρέπει να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει!

Είμαι σε έναν κόσμο που φαίνεται, από μέρα σε μέρα, αλλάζει και το μόνο που μένει ίδιο είναι τα προβλήματα. Οι φωνές που φώναζαν ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι ακόμα στον αέρα, γιατί ούτε ψωμί έχουμε, ούτε παιδεία, ούτε ελευθερία. Δεν είσαστε παιδιά, ξέρετε τι κάνετε. Και δεν μπορώ να δεχτώ πως όλα αυτά είναι λάθος χειρισμοί! ΟΧΙ ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΟΜΑΙ!! Δεν είναι ούτε λάθος χειρισμοί ούτε λάθος εκτιμήσεις! Είναι η πολιτική σας, η πολιτική που ασκείται σε αυτό τον τόπο, όχι μόνο από εσάς αλλά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και πρέπει να 'χει κανείς πολύ θράσος, για να μου πει πως η ζωή μου, τελικά, είναι ένας λάθος χειρισμός!!

Για τους ηρωικούς νεκρούς της Μακρονήσου

Σε ανοιχτή επιστολή που απευθύνει στον κ. Σούρλα ο Νίκος Μιχιώτης, γιατρός και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, γράφει:

Αξιότιμε κύριε. Παρακολούθησα τις δηλώσεις σας, στις 28 Οκτωβρίου 2008, για την πορεία της αίτησης της χώρας για ανακομιδή των οστών των νεκρών Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στον πόλεμο του 1940 στην Αλβανία.

Προσωπικά έχω αρχίσει μια προσπάθεια να βρω τα οστά των Ελλήνων στρατιωτών που δολοφονήθηκαν από Ελληνες στρατιωτικούς την 28η και 29η Φεβρουαρίου του 1948 στη Μακρόνησο. Παρά τις προσπάθειές μου, η μόνη απάντηση που έλαβα από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες στις οποίες απευθύνθηκα, ήταν αυτή του διευθυντή της Υπηρεσίας Ιστορίας Στρατού του ΥΠΕΘΑ, που μου έδωσε τα ονόματα μόνον 2 στρατιωτών και ενός δεκανέα που εφονεύθησαν ως στασιαστές για τους οποίους δεν εγνώριζε πού ετάφησαν.

Σήμερα ζουν οι γιατροί που πιστοποίησαν το θάνατό τους (σχετική αναφορά στο βιβλίο «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ - Ιστορικός τόπος» (σελ. 117, έκδ. Σύγχρονη Εποχή, 2003), πλην όμως παραμένει άγνωστος ο τόπος ταφής τους. Στο βαθμό που θεωρείτε και αυτούς ήρωες, μήπως θα πρέπει να μεριμνήσετε για την εύρεση και ανακομιδή των οστών και των 100άδων στρατιωτών της Μακρονήσου;

Με εκτίμηση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ