ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πολιτικές οι ευθύνες για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ

Συνάντηση με αντιπροσώπους των εργαζομένων είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση με τους εργαζόμενους της «Λάρκο»
Από τη χτεσινή συνάντηση με τους εργαζόμενους της «Λάρκο»
Συνάντηση με αντιπροσώπους των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ είχε χτες το μεσημέρι, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Η στρατηγικής σημασίας επιχείρηση έχει βρεθεί διαχρονικά στο στόχαστρο των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Σήμερα, στο όνομα της κρίσης, κυβέρνηση και διοίκηση επιχειρούν να ρίξουν τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, αποφασίζοντας από τις αρχές Οκτώβρη τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων σε όλη την εταιρεία κατά 15% - 20% και απολύσεις, ξεκινώντας από τους εργολάβους. Ηδη, από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, απολύονται οι μετανάστες που εργάζονται στις εργολαβίες της «ΜΕΣΚΑ» και της «ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ».

Δημόσιος φορέας για τον ορυκτό πλούτο

Σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε: «Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση είναι σαφώς πολιτικά εκτεθειμένη για την κακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η "ΛΑΡΚΟ", που ενώ ήταν μια επιχείρηση με μεγάλη κερδοφορία, μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, εμφανίζεται ως μια επιχείρηση που δεν μπορεί να καταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων μέχρι τέλους του χρόνου. Αναγκάζεται ακόμα και να περιορίσει την παραγωγή, να κλείσει κάποια τμήματα.

Η κρίση που ξέσπασε το τελευταίο διάστημα δεν αποτελεί την πραγματική αιτία γι' αυτήν την κατάντια της "ΛΑΡΚΟ", δεδομένου ότι μέσα σε δύο μήνες δεν μπορεί να καταρρεύσει μία επιχείρηση, όσο κι αν οι τιμές του νικελίου έπεσαν το τελευταίο διάστημα. Εμείς υποστηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων. Οποιος και αν φταίει για αυτές τις εξελίξεις στη "ΛΑΡΚΟ", ο φταίχτης είναι η κυβέρνηση, γιατί δεν μπορεί όλα αυτά τα χρόνια να μην έχει με δική της γραμμή προχωρήσει αυτή η πολιτική. Αλλά, ανεξάρτητα τι φταίει - που πρέπει να διερευνηθεί - δεν μπορούν να θιγούν σε τίποτα τα δικαιώματα των εργαζομένων στην κανονική δουλειά, στους κανονικούς μισθούς.

Μάλιστα, εμείς προχωράμε παραπέρα, υποστηρίζοντας δημόσιο φορέα για τον ορυκτό πλούτο της χώρας, με βασική μονάδα τη "ΛΑΡΚΟ" και μάλιστα να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στους εργολάβους, να υπάρξει καθετοποίηση, να υπάρξει παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, να υπάρξει αξιοποίηση των προϊόντων της "ΛΑΡΚΟ" μέσα στην Ελλάδα και βεβαίως σε διεθνή συνεργασία. Αμεσα θα παρέμβουμε γι' αυτό το ζήτημα στη Βουλή».

Σε αγώνα καλούν οι ταξικές δυνάμεις

Σε ανακοίνωσή τους, οι ταξικές δυνάμεις στη ΛΑΡΚΟ καλούν τους εργαζόμενους να συντονίσουν τον αγώνα τους με τα άλλα λαϊκά στρώματα, να δυναμώσουν την ενότητα και αλληλεγγύη τους για την ανατροπή του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής. Με ανακοίνωσή του, το Εργατοϋπαλληλικό Αγωνιστικό Μέτωπο (παράταξη στο εργοστάσιο της Λάρυμνας) καλεί σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 27 Νοέμβρη και προτείνει για τη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας 24ωρη απεργία την πρώτη βδομάδα του Δεκέμβρη, με κλείσιμο των μαγαζιών και των σχολείων όλων των χωριών της περιοχής και συγκέντρωση στο χώρο του εργοστασίου. Επίσης, ζητά άμεσα σύγκληση γενικής συνέλευσης των εργαζομένων.

ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Κρύβουν τη μήτρα του τεράστιου προβλήματος

Σε απλές περιγραφές και διαπιστώσεις περιορίστηκαν πολιτικοί και συνδικαλιστές που πήραν το λόγο στο σχετικό συνέδριο που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και ξεκίνησε χτες

Σε διαπιστώσεις και ευχολόγια εξαντλήθηκε η Διεθνής Συνδικαλιστή Συνδιάσκεψη, η οποία οργανώθηκε από τη ΓΣΕΕ για την καταναγκαστική εργασία και την εμπορία προσώπων, που παίρνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στο σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα, σήμερα τα θύματα της καταναγκαστικής εργασίας ανέρχονται σε 13 εκατομμύρια ανθρώπους. Από αυτά, τα 2,7 εκατομμύρια είναι θύματα του «trafficing» (εμπορία) και αποφέρουν ως έσοδα 32 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Το 40% έως 50% των θυμάτων είναι παιδιά.

Η αναβίωση όμως σε τέτοια έκταση του δουλεμπορίου και της σύγχρονης δουλείας δεν οφείλεται απλά σε κάποιους «κερδοσκόπους» εργοδότες ή στα «κενά» της νομοθεσίας. Δε δικαιολογείται μόνο από τη δράση εγκληματικών κυκλωμάτων στη διακίνηση προσώπων, στα οποία περιορίστηκαν ορισμένοι από τους ομιλητές. Ο πυρήνας του προβλήματος βρίσκεται στην αχαλίνωτη δράση των μονοπωλίων για το κέρδος. Στην ανατροπή και συρρίκνωση θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων. Και σε αυτήν την επιχείρηση, οι ευθύνες των εθνικών κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών είναι τεράστιες.

Το δουλεμπόριο και η καταναγκαστική εργασία δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων παραλείψεων, αλλά συνέπεια της πιο σκληρής εκμετάλλευσης των εργαζομένων από τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια. Και εννοείται ότι απέναντι σε αυτό το όνειδος δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο ούτε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία άλλωστε το έχει αποδείξει με τη συνειδητή απραξία της για την προστασία των μεταναστών. Πολύ περισσότερο, συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίες κλήθηκαν στην ημερίδα όπως η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία και η ΣΕΣ που είναι οι διεθνείς στυλοβάτες της παγκόσμιας καπιταλιστικής επέλασης σε συνδικαλιστικό επίπεδο.

Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο και η ΕΕ, το ρόλο της οποίας επιχείρησε να ωραιοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διεθνούς συνδιάσκεψης, υποστήριξε ότι «πρέπει να αποδείξουμε όχι μόνο ότι η ιστορική διαδικασία της Ενωμένης Ευρώπης πέτυχε να εδραιώσει τη συναδέλφωση και την ειρήνη στην ήπειρό μας, αλλά και ότι δεν ξεχνάμε πως σημείο αναφοράς μας είναι πάντα ο άνθρωπος, ο πολίτης». Η ΕΕ, βέβαια, ούτε την ειρήνη εδραίωσε - η τραγωδία της Γιουγκοσλαβίας που είναι δίπλα μας το επιβεβαιώνει - ούτε τον άνθρωπο έχει σαν αναφορά.

Πιο αποκαλυπτική στην ομιλία της εμφανίστηκε η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, η οποία σημείωσε «μην περιμένετε να υποστηρίξω ότι για όλα φταίει η ελεύθερη οικονομία. Πιστεύω ακράδαντα πως μόνο η ελεύθερη οικονομία και οι ανοιχτές κοινωνίες δημιουργούν έστω και με τις αδυναμίες, τις οποίες έχουμε υπόψη μας, συνθήκες άνθησης της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας». Ακριβώς αυτό συμβαίνει. Οι εκπρόσωποι κομμάτων και συνδικάτων που μίλησαν στη συνδιάσκεψη, απλά «έχουν υπόψη» τους το πρόβλημα, στηρίζοντας απόλυτα το σύστημα που το γεννά και το γιγαντώνει.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑΣ «ΚΑΤΣΙΚΗΣ ΑΕ»
Ανασυγκροτούν το σωματείο

Βήματα συντονισμού και παραπέρα οργάνωσης της δράσης τους μετρούν οι 90 περίπου εργαζόμενοι της κεραμοποιίας «ΚΑΤΣΙΚΗΣ ΑΕ» στο Αγρίνιο, που δίνουν εδώ και ένα μήνα περίπου το δίκαιο αγώνα για την υπεράσπιση της εργασίας τους. Η οργή για το λουκέτο που ανήγγειλε η εργοδοσία μετατρέπεται σε οργανωμένο αγώνα, με την έμπρακτη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου. Σ' αυτή την κατεύθυνση, χτες, σε συνέλευση που έγινε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα, αποφάσισαν την ανασυγκρότηση του απενεργοποιημένου σωματείου τους. Συστάθηκε εφορευτική επιτροπή και κηρύχτηκαν εκλογές για μεθαύριο, Κυριακή (10 π.μ. - 3 μ.μ., Εργατικό Κέντρο). Δίνοντας συνέχεια στον αγώνα τους (περιφρούρηση του εργοστασίου, κινητοποιήσεις μέσα στην πόλη, κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων, κλπ.), που βρήκε συμπαραστάτες άλλα σωματεία και φορείς της πόλης, τη Δευτέρα το πρωί συγκεντρώνονται στον ΟΑΕΔ, απαιτώντας ως άμεσο μέτρο οικονομικής ανακούφισης την καταβολή δεδουλευμένων δύο μηνών και του δώρου Χριστουγέννων.

«PIZZA ZEAS» - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Παράνομη κρίθηκε η στάση εργασίας!

Από τη «βιομηχανία» ποινικοποίησης των αγώνων εργαζομένων δε γλίτωσε ούτε η χτεσινή 6ωρη στάση εργασίας των εργαζομένων του καταστήματος «PIZZA ZEAS», που διεκδικούν να πληρώνονται σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τους. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά δέχτηκε το αίτημα της εργοδοσίας και έκρινε τη στάση εργασίας που είχε κηρύξει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Πειραιά ως παράνομη και καταχρηστική! Την ίδια στιγμή που το δικαστήριο «δικαιώνει» τον εργοδότη, αυτός, σύμφωνα με καταγγελίες, αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται δεδουλευμένα από νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες κλπ. Επιπλέον, ο εργοδότης, για να περάσει κλίμα εκφοβισμού, κατέθεσε μήνυση σε βάρος τριών εργαζομένων για ψευδορκία επειδή υπερασπίστηκαν συνάδελφό τους που διεκδίκησε δικαστικά τα λεφτά του! Το Συνδικάτο με ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Ο αγώνας για την εφαρμογή της ΣΣΕ και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ