Σάββατο 22 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πολιτικές οι ευθύνες για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ

Συνάντηση με αντιπροσώπους των εργαζομένων είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση με τους εργαζόμενους της «Λάρκο»
Από τη χτεσινή συνάντηση με τους εργαζόμενους της «Λάρκο»
Συνάντηση με αντιπροσώπους των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ είχε χτες το μεσημέρι, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Η στρατηγικής σημασίας επιχείρηση έχει βρεθεί διαχρονικά στο στόχαστρο των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Σήμερα, στο όνομα της κρίσης, κυβέρνηση και διοίκηση επιχειρούν να ρίξουν τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, αποφασίζοντας από τις αρχές Οκτώβρη τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων σε όλη την εταιρεία κατά 15% - 20% και απολύσεις, ξεκινώντας από τους εργολάβους. Ηδη, από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, απολύονται οι μετανάστες που εργάζονται στις εργολαβίες της «ΜΕΣΚΑ» και της «ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ».

Δημόσιος φορέας για τον ορυκτό πλούτο

Σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε: «Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση είναι σαφώς πολιτικά εκτεθειμένη για την κακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η "ΛΑΡΚΟ", που ενώ ήταν μια επιχείρηση με μεγάλη κερδοφορία, μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, εμφανίζεται ως μια επιχείρηση που δεν μπορεί να καταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων μέχρι τέλους του χρόνου. Αναγκάζεται ακόμα και να περιορίσει την παραγωγή, να κλείσει κάποια τμήματα.

Η κρίση που ξέσπασε το τελευταίο διάστημα δεν αποτελεί την πραγματική αιτία γι' αυτήν την κατάντια της "ΛΑΡΚΟ", δεδομένου ότι μέσα σε δύο μήνες δεν μπορεί να καταρρεύσει μία επιχείρηση, όσο κι αν οι τιμές του νικελίου έπεσαν το τελευταίο διάστημα. Εμείς υποστηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων. Οποιος και αν φταίει για αυτές τις εξελίξεις στη "ΛΑΡΚΟ", ο φταίχτης είναι η κυβέρνηση, γιατί δεν μπορεί όλα αυτά τα χρόνια να μην έχει με δική της γραμμή προχωρήσει αυτή η πολιτική. Αλλά, ανεξάρτητα τι φταίει - που πρέπει να διερευνηθεί - δεν μπορούν να θιγούν σε τίποτα τα δικαιώματα των εργαζομένων στην κανονική δουλειά, στους κανονικούς μισθούς.

Μάλιστα, εμείς προχωράμε παραπέρα, υποστηρίζοντας δημόσιο φορέα για τον ορυκτό πλούτο της χώρας, με βασική μονάδα τη "ΛΑΡΚΟ" και μάλιστα να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στους εργολάβους, να υπάρξει καθετοποίηση, να υπάρξει παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, να υπάρξει αξιοποίηση των προϊόντων της "ΛΑΡΚΟ" μέσα στην Ελλάδα και βεβαίως σε διεθνή συνεργασία. Αμεσα θα παρέμβουμε γι' αυτό το ζήτημα στη Βουλή».

Σε αγώνα καλούν οι ταξικές δυνάμεις

Σε ανακοίνωσή τους, οι ταξικές δυνάμεις στη ΛΑΡΚΟ καλούν τους εργαζόμενους να συντονίσουν τον αγώνα τους με τα άλλα λαϊκά στρώματα, να δυναμώσουν την ενότητα και αλληλεγγύη τους για την ανατροπή του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής. Με ανακοίνωσή του, το Εργατοϋπαλληλικό Αγωνιστικό Μέτωπο (παράταξη στο εργοστάσιο της Λάρυμνας) καλεί σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 27 Νοέμβρη και προτείνει για τη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας 24ωρη απεργία την πρώτη βδομάδα του Δεκέμβρη, με κλείσιμο των μαγαζιών και των σχολείων όλων των χωριών της περιοχής και συγκέντρωση στο χώρο του εργοστασίου. Επίσης, ζητά άμεσα σύγκληση γενικής συνέλευσης των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ομόφωνο και μαζικό «όχι» στις απολύσεις και το ξεσπίτωμα από τους εργαζόμενους (2022-02-05 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τον αγώνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας (2021-10-26 00:00:00.0)
Φταίει η συνειδητή απαξίωση και όχι η «θεομηνία» (2021-02-19 00:00:00.0)
Με νέα απεργία σήμερα συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους (2020-05-15 00:00:00.0)
Σε αγώνα σωτηρίας της ΛΑΡΚΟ (1998-12-22 00:00:00.0)
Ομόφωνα σε κινητοποιήσεις (1998-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ