Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Ομόφωνα σε κινητοποιήσεις

Στάσεις εργασίας από αύριο, 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10 του Σεπτέμβρη, ενάντια στην πολιτική που οδηγεί την επιχείρηση στο ξεπούλημα ή στο "λουκέτο"

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στην πολιτική που οδηγεί την επιχείρηση στην ιδιωτικοποίηση ή στο κλείσιμο, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποίησαν χτες στη Λάρυμνα. Οι κινητοποιήσεις, που σε πρώτη φάση θα έχουν διάρκεια 10 ημερών, ξεκινούν αύριο Πέμπτη με 4ωρες - κυλιόμενες ανά βάρδια - στάσεις εργασίας και κορυφώνονται στις 10 Σεπτέμβρη με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στη Λάρυμνα.Στη συγκέντρωση θα κληθεί να παραστεί η υπουργός Ανάπτυξης για να καταθέσει τις θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την πορεία της επιχείρησης και τις απαράδεκτες ενέργειες της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μετά τον πρώτο κύκλο κινητοποιήσεων θα πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, όπου θα εκτιμηθούν οι απαντήσεις που θα υπάρξουν και θα πάρουν αποφάσεις για τα παραπέρα βήματά τους.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε ομόφωνα από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, μετά από πρόταση του εκπροσώπου της ΕΣΑΚ, Γ. Ρούση,που έθεσε την ουσία του προβλήματος της ΛΑΡΚΟ, δηλαδή την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, που οδηγεί την επιχείρηση σε απαξίωση και με στόχο την ιδιωτικοποίηση ή και το κλείσιμο. Ο συνδικαλιστής της ΕΣΑΚ τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να πιέζουν την κυβέρνηση στην κατεύθυνση της λήψης μέτρων στήριξης της ΛΑΡΚΟ και της υπογραφής αξιοπρεπούς σύμβασης, έξω από διαιτησίες.

Προηγούμενα, ο πρόεδρος του σωματείου και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Γ. Θεοδώρου,στην εισήγησή του, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις προτάσεις της εταιρίας για τη Συλλογική Σύμβαση, αλλά προσπάθησε να αποφύγει τον καταλογισμό πολιτικών ευθυνών και έλλειψης πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να στηρίξει τη ΛΑΡΚΟ. Σε αυτή την προσπάθεια συμπαραστάτη είχε και τον εκπρόσωπο της ΔΑΚΕ.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως δείχνουν οι εξελίξεις - αρνητικές για εργαζόμενους και επιχείρηση - έχει λάβει τις αποφάσεις της για την τύχη της ΛΑΡΚΟ. Χαρακτηριστικό εδώ είναι το υπηρεσιακό σημείωμα - που αποκάλυψε ο "Ρ" το προηγούμενο Σάββατο - του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας για λήψη μέτρων, όπως σταμάτημα των εξορύξεων, των εργολαβικών εργασιών, υπερωριών κ.ά. Σε διάστημα ενός - δυο μηνών, που θα έχει καταναλωθεί το στοκ σε μετάλλευμα και πρώτες ύλες, η επιχείρηση με τα μέτρα αυτά θα αντιμετωπίζει πρόβλημα παραγωγής.

Στην ουσία, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΛΑΡΚΟ προχωράει σε τέτοια μέτρα, που απαξιώνουν παραπέρα την επιχείρηση για να την οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση με τους όρους που ιδιώτες "στρατηγικοί επενδυτές" θέλουν και με τους εργαζόμενους υποταγμένους, αφαιρώντας όλες τις κατακτήσεις τους. Και ενώ θα έπρεπε να "καιγόταν ο τόπος" από τις αντιδράσεις σε μια τέτοια απόφαση, η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου στη Λάρυμνα δεν το είχε καν ως θέμα συζήτησης στην προγραμματισμένη χτεσινή συνέλευση.

Στη συνέλευση μίλησε εκ μέρους της ΓΣΕΕ ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, ο οποίος επισήμανε την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκονται η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι εξαιτίας της υπονομευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Στιγμάτισε την πρωτοφανή ενέργεια διοίκησης και κυβέρνησης να προσπαθούν μέσω του ΟΜΕΔ να εκμαιεύσουν σύμβαση που θα συνδέει την αμοιβή των εργαζομένων ανάλογα με την κύμανση της τιμής του νικελίου. Κάλεσε τους εργαζόμενους, με τη μαζική συμμετοχή τους, το συντονισμό του αγώνα τους με τους άλλους εργαζόμενους και τους φορείς της περιοχής, να επιβάλουν στην κυβέρνηση τη βούληση για στήριξη και σωτηρία της ΛΑΡΚΟ.

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ