Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σίγησαν οι μηχανές της ΣΟΦΤΕΞ!

Στέρεψαν οι πρώτες ύλες. Ανεκτέλεστες παραγγελίες προς όφελος των ανταγωνιστών. Κόβει το ρεύμα η ΔΕΗ σε τμήματα της επιχείρησης. Σε κινητοποιήσεις καλεί η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ και τονίζει ότι ιδιωτικοποίηση σημαίνει απολύσεις και διάλυση του εργοστασίου

Εκτός του "παιχνιδιού" της αγοράς θέτει ουσιαστικά η κυβέρνηση τη μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας, τη ΣΟΦΤΕΞ,δύο χρόνια μετά την απόφαση για ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους αγοραστές συνεχίζονται εδώ και μήνες εν κρυπτώ, με την κυβέρνηση να κάνει συνεχείς υποχωρήσεις στις κάθε λογής απαιτήσεις τους, η επιχείρηση έχει φτάσει κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού και η συνέχιση της λειτουργίας της είναι μετέωρη. Αυτό είναι το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης που η κυβέρνηση επέλεξε, αποκαλύπτοντας ότι αυτό που πραγματικά επιδιώκει είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων των ανταγωνιστών, που θέλουν, και δεν το κρύβουν, να θέσουν τη ΣΟΦΤΕΧ εκτός αγοράς.

Ηδη αυτή τη στιγμή δε δουλεύει καμία μηχανή παραγωγής στα εργοστάσια της εταιρίας, αφού δεν υπάρχουν πρώτες ύλες, ενώ πολλές παραγγελίες μένουν ενεκτέλεστες.Εκτος αυτού, αν και είχε συμφωνηθεί με τις πιστώτριες εταιρίες να μη διεκδικήσουν τις απαιτήσεις τους από τη ΣΟΦΤΕΞ ως το τέλος του χρόνου, η ΔΕΗ,αρχίζοντας πρώτη το χορό της υπονόμευσης, απαίτησε εκβιαστικά (με το κόψιμο του ρεύματος σε ορισμένα τμήματα της εταιρίας), 200 εκατομμύρια δραχμές.

Αυτές οι εξελίξεις και μάλιστα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση θέλει να εμφανίζει την υποψήφια αγοράστρια πολυεθνική ως σωτήρα της επιχείρησης, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις περί επιχείρησης απαλλαγής της αγοράς από την πρώτη εταιρία σε πωλήσεις, προς ικανοποίηση των ανταγωνιστών, τα μερίδια των οποίων το 1997 αυξήθηκαν, σε αντίθεση με αυτά της ΣΟΦΤΕΧ που μειώθηκαν σημαντικά, εξαιτίας του κλίματος της παρατεταμένης υπονόμευσης. Στα πλαίσια αυτά, η κυβέρνηση από τη μια ανακοινώνει ότι έχει καταλήξει σε οριστική συμφωνία με τους αγοραστές και από την άλλη συνεχίζει να υποκύπτει σε νέους εκβιασμούς των τελευταίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η "Λόκριτς" πιέζει, τόσο την κυβέρνηση να δεχτεί ακόμα πιο επαχθείς όρους, όσο και τους εργαζόμενους ώστε να δεχτούν απεριόριστη μείωση προσωπικού.

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ καλεί τους εργαζόμενους "σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να αποτραπεί έστω και την τελευταία στιγμή το ξεπούλημα και η διάλυση της μεγαλύτερης ελληνικής χαρτοβιομηχανίας και να απαιτήσουν την άμεση χρηματοδότηση από την κυβέρνηση για την πλήρη παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου".

Επίσης μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι "οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ξεπούλημα της ΣΟΦΤΕΞ, επιβεβαιώνουν πλήρως τη θέση της ΕΣΑΚ ότι δηλαδή, ιδιωτικοποίηση σημαίνει απολύσεις και διάλυση του εργοστασίου". Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι έπειτα από συνάντηση του σωματείου με τους εκπροσώπους της υποψήφιας αγοράστριας "Λόκριτς", αποκαλύφθηκε εκβιαστικά ότι ο βασικός της στόχος δεν είναι μόνο το κλείσιμο κάποιων τμημάτων και των επαρχιακών αποθηκών, αλλά και η περαιτέρω μείωση του προσωπικού, αφού ζητούν από το σωματείο να καταρτίσει καταστάσεις με τις οποίες θα καθορίζεται με βάση τα "διεθνή στάνταρντ" ο απαραίτητος αριθμός εργαζομένων ανά μηχανή, ενώ καταγγέλλονται οι άλλες παρατάξεις οι οποίες ουσιαστικά συναινούν στο ξεπούλημα.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση της ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ καλεί τους εργαζόμενους "να γυρίσουν την πλάτη στους κυβερνητικοεργοδοτικούς συνδικαλιστές, που πλασάρουν τη συναίνεση και την υποταγή και αναμασούν τα εκβιαστικά διλήμματα του στιλ "ή δεχόμαστε το ξεπούλημα στη Λόκριτς ή κλείνει". Με ενότητα και αγώνα - τονίζει η ανακοίνωση - και χωρίς αναμονές, με καθολική συμμετοχή και βγάζοντας το πρόβλημα προς τα έξω, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Αυτό μας δείχνει ο αγώνας των εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ, που μετά από 8 μήνες αγώνα κατάφεραν σήμερα να είναι όλοι στη δουλιά με τα δικαιώματά τους, ακυρώνοντας τα σχέδια για κλείσιμο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ