ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Εκθείασε τις ευρείας κλίμακας ιδιωτικοποιήσεις

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε χτες το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών και ενημερώθηκε από τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη για τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις που προωθούνται στο νευραλγικό τομέα των μεταφορών και των επικοινωνιών, με πρώτη και πιο άμεση την ιδιωτικοποίηση του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ). Με δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός, εξειδικεύοντας τις κυβερνητικές δράσεις αναφέρθηκε:

  • Στις «38 επενδυτικές προτάσεις» που κατατέθηκαν για τον όμιλο ΟΑ, λέγοντας ότι μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη θα κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές και μέσα στο Γενάρη οι δεσμευτικές. Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί δήθεν επιβάρυνσης των φορολογουμένων από τη λειτουργία της «ζημιογόνας ΟΑ», για να ισχυριστεί ότι «η νέα Ολυμπιακή υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα 150 εκατ. ευρώ το χρόνο».
  • Στο σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης του ΟΣΕ, με τον περιορισμό του λειτουργικού του ελλείμματος, από 455 εκατ. ευρώ το 2007, σε 80 εκατ. ευρώ το 2010. Σημειώνεται ότι το κυβερνητικό σχέδιο για τον ΟΣΕ προβλέπει δραστική μείωση του προσωπικού και «είσοδο» ιδιωτών στις κερδοφόρες δραστηριότητες.
  • Στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των περιφερειακών αεροδρομίων, με προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, με συμβάσεις παραχώρησης.

Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο Κ. Καραμανλής εκθείασε τις ευρείας κλίμακας ιδιωτικοποιήσεις, κυρίως στο νευραλγικό τομέα των μεταφορών (ΟΑ - αεροδρόμια και ελληνικό σιδηρόδρομο), ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ιδιωτικοποιήσεις μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τις υπηρεσίες τηλεματικής και το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ (προανήγγειλε και πρόγραμμα τηλεματικής στα ταξί σε ένα χρόνο), καθώς και στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών με ΣΔΙΤ, κόστους 2,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1/3 θα είναι «ζεστό» κρατικό χρήμα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσπάθεια αναστροφής κλίματος με όπλο τις ... αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις»
  • Αν και οι μεταρρυθμίσεις έχουν καταστεί συνώνυμο της αντιλαϊκής πολιτικής η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να επιμείνει στο μονόδρομο της επιτάχυνσής τους
  • Επιδιώκει να αποκρύψει ότι την κρίση θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα

Μέσω της επιτάχυνσης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και της επίδειξης «υπεύθυνης» στάσης απέναντι στην κρίση, επιχειρεί ακόμα μια φορά η κυβέρνηση να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα.

Παρότι οι «μεταρρυθμίσεις» έχουν καταντήσει στη λαϊκή συνείδηση συνώνυμο της αντιλαϊκής πολιτικής, η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να παραμείνει στο «μονόδρομο», προσδοκώντας πολιτικά οφέλη από τη συνεπή στάση του υπεύθυνου διαχειριστή της καπιταλιστικής κρίσης. Επιδιώκοντας να ξεπεράσει το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην εκλογική βάση και στα στελέχη της ΝΔ, το κυβερνητικό επιτελείο πασχίζει να αποκρύψει ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι η αιτία της κρίσης και ότι είναι ειλημμένη απόφαση να πληρώσουν τα βάρη τα λαϊκά στρώματα. Μοιραία καταφεύγει στη βάναυση αντιστροφή της πραγματικότητας και στα τερατώδη ψέματα, επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι πρώτιστο μέλημά της είναι η προστασία «των οικονομικά ασθενέστερων».

Το «παιχνίδι» το παίρνει πάνω του πλέον ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, προχωρώντας σε κινήσεις επικοινωνιακού περισσότερο χαρακτήρα, όπως οι περιοδείες σε διάφορες περιοχές της χώρας και σε υπουργεία για το θεαθήναι. Ολοφάνερη επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αποτραπεί το κλίμα ηττοπάθειας και εσωστρέφειας, που γίνεται πλέον αντιληπτό και με δημόσιες δηλώσεις κομματικών στελεχών. Το κλίμα έχει επιβαρυνθεί λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών μέτρων (σχέδιο στήριξης 28 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, προϋπολογισμός με επιπλέον φόρους 7,1 δισ. ευρώ, κ.ο.κ.), γεγονός που εξαναγκάζει τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει διαρκώς «μισές αλήθειες», μήπως και συγκρατήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Με «κατηγορηματικό» τρόπο, για παράδειγμα, διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί κανένας νέος φόρος το 2009, αποσιωπώντας ότι από τον προϋπολογισμό προβλέπονται 7,1 δισ. ευρώ επιπλέον φόροι. Ισχυρίζεται επίσης ότι τα 28 δισ. ευρώ «κατευθύνονται στην πραγματική οικονομία» και ότι δε θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι, πράγμα ασφαλώς που δε συμβαίνει.

Επί της ουσίας πάντως ο πρωθυπουργός επιδεικνύει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς στην υλοποίηση του «προγράμματος μεταρρυθμίσεων».

«Η κυβέρνηση έχει κάνει τις επιλογές της. Οι μεταρρυθμίσεις, που έως χθες ήταν αναγκαίες, σήμερα είναι επιτακτικές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στο υπουργείο Μεταφορών. Προσπάθησε μάλιστα να πείσει ότι θα υπάρξουν οφέλη για τον ελληνικό λαό από το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο, επικαλούμενος το «στοιχείο» πως «η νέα "Ολυμπιακή" υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στο δημόσιο έσοδα 150 εκατ. ευρώ το χρόνο»!

Παράλληλα, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί νέος φόρος το 2009, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη νέα φοροκαταιγίδα που εγγυάται ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου. «Το 2009 δεν υπάρχει, ούτε πρόκειται να επιβληθεί, κανένας νέος φόρος. Ισα ίσα! Υπάρχει, από προηγούμενη ρύθμιση που έχουμε κάνει, η πρόβλεψη για μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μεσαία εισοδήματα από 27% σε 25%. Αυτή είναι η πραγματικότητα», αποφάνθηκε, και όποιος τον πιστέψει...

Τα ίδια είχε υποστηρίξει και κατά τη διάρκεια της τρίωρης περιοδείας που πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο στο Βόλο, ισχυριζόμενος ότι οι επιπλέον φόροι των 7,1 δισ. ευρώ θα προέλθουν τάχα «από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την προβλεπόμενη ανάπτυξη της οικονομίας». Υπερασπιζόμενος το μονόδρομο των «μεταρρυθμίσεων» είπε ότι είναι «ο μόνος δρόμος που αποδεδειγμένα οδηγεί στην ανάπτυξη της οικονομίας, σε νέες επενδύσεις και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Πονοκέφαλο την ίδια στιγμή προκαλούν οι δημοσκοπήσεις καθώς δεν καταγράφεται η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη. Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση κάνει «στροφή» στη στάση που κρατούσε μέχρι τώρα και μπαίνει δυνατά στη μάχη των «ερμηνειών» τους. Ο Ευ. Αντώναρος απέδωσε τη φθορά του κυβερνώντος κόμματος στο ότι «οι Ελληνες πολίτες αισθάνονται τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας»! Παράλληλα, υποβάθμισε τις δημοσκοπήσεις λέγοντας ότι «εκεί που κρίνονται οι κυβερνήσεις είναι η ώρα που οι Ελληνες πολίτες πηγαίνουν στις κάλπες. Και οι κάλπες είναι ακόμα πολύ μακριά».

Διαφορετικές ερμηνείες δίνουν άλλα στελέχη. Ο Β. Μαγγίνας, για παράδειγμα, απέδωσε τη φθορά στο ότι «κάθε βράδυ έχουμε πέντε - έξι δελτία κεντρικά, τα οποία ασκούν διαρκώς μια κριτική. Αναδεικνύεται επί 3 τέταρτα μόνο ό,τι αρνητικό υπάρχει»...

Η «γραμμή», όπως αποτυπώνεται σε «νον πέιπερ» της Ρηγίλλης, είναι ότι δεν κερδίζει το ΠΑΣΟΚ αλλά ότι «υπάρχει μια αποσυσπείρωση σε μας», η οποία θα αντιμετωπιστεί με τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η δέσμευση του πρωθυπουργού ισχύει για το κεφάλαιο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργείο Μεταφορών

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργείο Μεταφορών, σημείωσε τα εξής:

«Η δέσμευση του πρωθυπουργού, ότι δε θα υπάρξουν άλλοι φόροι, ισχύει για το κεφάλαιο, όχι για το λαό. Η αλήθεια είναι ότι η εργατική τάξη και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να ληστεύονται από τα μονοπώλια και το κράτος. Πληρώνουν τα κύρια φορολογικά βάρη που διαρκώς αυξάνουν μέσω της έμμεσης φορολογίας. Ταυτόχρονα οι επιχειρηματικοί όμιλοι υπόκεινται σε συμβολική φορολογία με τις συνεχείς μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στις οποίες προχώρησαν οι κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στηρίζονται ποικιλοτρόπως και γενναιόδωρα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να διεκδικήσουν κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, δραστική μείωση της άμεσης φορολογίας τους και δραστική αύξηση της φορολογίας όλων των τμημάτων της πλουτοκρατίας. Κυρίως να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Τέλος, η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και των απελευθερώσεων στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την ΕΕ αποδείχτηκε ότι και επώδυνη είναι για όλους τους εργαζόμενους και δεν εμποδίζει την εμφάνιση της κρίσης. Αντίθετα συμβάλλει στο να γίνει βαθύτερη και οξύτερη».

Ο λαός να ορθώσει το ανάστημά του

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την ομιλία του πρωθυπουργού στο Βόλο

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενο στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Βόλο, σε σχόλιό του τονίζει τα παρακάτω:

«Η ευθύνη του λαού είναι να ορθώσει το ανάστημά του και να σταματήσει να ανέχεται τον εμπαιγμό και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης και των κομμάτων του Μάαστριχτ.

Η ευθύνη των μισθωτών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών είναι να μην ξεγελαστούν, να μη φοβηθούν, να μη δεχτούν να πληρώσουν τις συνέπειες μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται. Αυτοί που πρέπει να φοβηθούν είναι οι τραπεζικοί και επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν συσσωρεύσει τεράστιο πλούτο από τη ληστεία των εργαζομένων και των μικρομεσαίων, γιατί η κρίση είναι δική τους. Η εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα έχουν τη δύναμη, αν το αποφασίσουν, να παλέψουν οργανωμένα και συνειδητά για τα δικαιώματά τους, να επιβάλουν το δίκιο τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ