ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Δυο ακόμα εργάτες στη λίστα του θανάτου

Στους 113 οι σκοτωμένοι στους τόπους δουλειάς από τις αρχές του 2008

Στα κάτεργα της εργοδοσίας πέφτουν κορμιά. Στη φωτογραφία, πυροσβέστες μεταφέρουν νεκρό εργάτη από εργοτάξιο στην περιοχή της πλατείας Κολιάτσου τον περασμένο Οκτώβρη
Στα κάτεργα της εργοδοσίας πέφτουν κορμιά. Στη φωτογραφία, πυροσβέστες μεταφέρουν νεκρό εργάτη από εργοτάξιο στην περιοχή της πλατείας Κολιάτσου τον περασμένο Οκτώβρη
Στο χαμό δυο ακόμα εργατών οδήγησε το περασμένο τριήμερο το κυνήγι του κέρδους, που έχει μετατρέψει τους τόπους δουλειάς σε κάτεργα, ανεβάζοντας τους νεκρούς εργαζόμενους από την αρχή του 2008 σε 113. Ο 50χρονος Αχμέτ Κουτσούκ Τσολάκ, πατέρας δυο παιδιών, πομάκικης καταγωγής, από το μόνιμο προσωπικό της επιχείρησης «Αλουμίνιον της Ελλάδας» (πρώην ΠΕΣΙΝΕ), έπεσε στο κενό από ύψος δέκα περίπου μέτρων, την ώρα που βρισκόταν ανεβασμένος σε «πασαρέλα» (κουπαστή) για να διαπιστώσει αν είχε αδειάσει το σιλό, στη διάρκεια εργασιών εκφόρτωσης καραβιού που μετέφερε βωξίτη σε σκόνη.

Λόγω κακής κατασκευής (όπως λένε εργαζόμενοι της εταιρείας) υποχώρησε το δάπεδο, με αποτέλεσμα ο εργάτης να βρει ακαριαίο θάνατο, αφού έπεσε και χτύπησε στο κεφάλι. Το νέο «ατύχημα» έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση ειδικά σε όσους ανήκουν στα εργολαβικά συνεργεία, αφού γίνονται θύματα «ατυχημάτων» πολύ συχνά, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τους εκβιασμούς της εργοδοσίας για να μη δηλώνουν τι γίνεται, να μην απευθύνονται στο ΣΕΠΕ κτλ.

Νεκρός από φορτηγό εκφόρτωσης που εκτελούσε αμμοληψίες στην κοίτη του Αχελώου ανασύρθηκε χτες λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι στα Καλύβια Αγρινίου ένας ακόμα 60χρονος εργαζόμενος. Τα ακριβή αίτια του νέου εργατικού «ατυχήματος» δεν έχουν γίνει γνωστά. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρακείμενο μηχάνημα (τσάπα) παρέσυρε και ανέτρεψε την καρότσα του φορτηγού κατά τη στιγμή της εκφόρτωσης, με αποτέλεσμα το ντελαπάρισμα του φορτηγού και τον ακαριαίο θάνατο του οδηγού του. Ο εργαζόμενος ήταν πατέρας 4 παιδιών.

Εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε την Πέμπτη 13 Νοέμβρη και στη Βιομηχανική Περιοχή της Λαμίας, στο εκτυπωτήριο χαρτιού «ΤΖΙΜΙΣ». Ο 35χρονος Βασίλειος Παπαϊωάννου έχασε το δεξί του χέρι, όταν αυτό πιάστηκε σε μια πρέσα (μηχάνημα σκουπιδιών) και πολτοποιήθηκε.

ΚΚΕ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Παρέμβαση για τη σύλληψη Αφγανού οικοδόμου

Συγκέντρωση το πρωί του Σαββάτου έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Ιλίου

«Πληρωμένη» απάντηση σε όσους χτυπούν και τρομοκρατούν εργάτες, έδωσαν το Σάββατο το πρωί δεκάδες μέλη του ΚΚΕ, αλλά και συνδικαλιστές οικοδόμοι που συγκεντρώθηκαν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Ιλίου. Εκεί, όπου από την προηγούμενη Δευτέρα και για 4 μέρες, χωρίς καμιά αιτιολογία, κρατήθηκε και χτυπήθηκε ένας Αφγανός εργάτης επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα από τον εργολάβο.

Οι αστυνομικοί, αντί να συλλάβουν τον εργοδότη, όπως προβλέπεται άλλωστε από τη νομοθεσία, έπιασαν και ξυλοκόπησαν τον μετανάστη εργάτη, ενώ του κράτησαν και την κόκκινη κάρτα. «Η απάντηση θα είναι πολύ σκληρή όταν χτυπιούνται και κρατούνται εργάτες!», τόνισε στον διοικητή ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ενώ απαίτησε να του επιστραφούν τα χαρτιά του και η Αστυνομία να αναγκάσει τον εργοδότη να καταβάλει τα δεδουλευμένα.

Η Αστυνομία ισχυρίστηκε πως δεν ήξερε ότι του χρωστάει δεδουλευμένα, παρά το γεγονός ότι ο εργολάβος ήταν αυτός που ειδοποίησε την Αστυνομία και ο Αφγανός εργάτης από την πρώτη στιγμή το κατήγγειλε. Μάλιστα, όπως δήλωσε στον «Ρ», «με χτυπούσαν και έλεγαν: Θέλεις λεφτά ε;». Τα μέλη του ΚΚΕ και οι συνάδελφοί του οικοδόμοι φώναζαν διαρκώς συνθήματα, που δήλωναν ότι «η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Τα έγγραφα του μετανάστη θα δοθούν τις επόμενες μέρες από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών. Οσο για τα χρήματα, ο εργοδότης δεν εμφανίστηκε σε χτεσινή συνάντηση που είχε οριστεί με το Συνδικάτο Οικοδόμων και αντ' αυτού έστειλε κάποιον συνεργάτη του. Ωστόσο, η απάντηση θα είναι ακόμα πιο δυναμική αν τις επόμενες μέρες δεν καταβάλλει τα δεδουλευμένα στον εργάτη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΤΣΙΚΗ
Καθοριστικό βήμα οργάνωσης

Σχεδόν καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της «ΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΤΣΙΚΗ ΑΕ» στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή για την ανάδειξη νέας διοίκησης και εκλογής αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο και στην Ομοσπονδία. 77 από τους 90 περίπου εργαζόμενους ψήφισαν στις αρχαιρεσίες ανασυγκροτώντας το σωματείο τους. Εξέλεξαν 5μελή διοίκηση, 2 αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο και 3 για την Ομοσπονδία Κεραμοποιίας. Δίνοντας συνέχεια στο δίκαιο αγώνα τους για την περιφρούρηση της εργασίας και των δικαιωμάτων τους από το αναγγελθέν λουκέτο της επιχείρησης από την εργοδοσία, χτες το πρωί πραγματοποίησαν νέα κινητοποίηση. Συγκεντρώθηκαν έξω από το ΟΑΕΔ και απαίτησαν σαν πρώτο άμεσο μέτρο οικονομικής ανακούφισης την καταβολή δεδουλευμένων δυο μηνών και το δώρο Χριστουγέννων.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» - ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Με κλείσιμο των εισόδων του πολυκαταστήματος «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» στην Καλαμάτα, με τη συμμετοχή πλήθος εργαζομένων, από τις 6 το απόγευμα έως την ολοκλήρωση της βάρδιας, απάντησε το Σωματείο Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα, στις εννέα απολύσεις από την εργοδοσία την περασμένη βδομάδα. Με κεντρικά αιτήματα την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων (μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του σωματείου Αγγελος Καλογερόπουλος) και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, το ταξικό σωματείο κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις του με τρίωρες στάσεις εργασίας από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή.

ΠΕΡΑΜΑ: Σε κίνδυνο τέθηκε χτες το βράδυ η ζωή του 12μελούς πληρώματος του ελληνικού τουριστικού σκάφους «ΜΑΓΚΝΑ ΓΚΡΕΤΣΙΑ». Στη διάρκεια δεξαμενισμού, στο ναυπηγείο Ψαρρού στο Πέραμα, πήρε απότομα κλίση 30 μοιρών και μαζί με αυτό η πλωτή δεξαμενή πάνω στην οποία βρισκόταν. Από το απότομο μπατάρισμα μία Ουκρανή θαλαμηπόλος τραυματίστηκε στο πόδι και μεταφέρθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους. Τα αίτια παραμένουν άγνωστα, ωστόσο ελέγχεται κατά πόσο είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

«ΦΑΡΟΣ»: Αντιμέτωποι με την εργοδοτική τρομοκρατία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο «Φάρο» (κοντά στο παλιό αεροδρόμιο, στο Ελληνικό) που δεν έχουν πληρωθεί εδώ και τέσσερις μήνες. Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χαρτοποιίας, οι εργοδοτικές πιέσεις ανάγκασαν 20 περίπου εργαζόμενους να φύγουν απ' τις δουλειές τους απλήρωτοι. Την περασμένη Πέμπτη, η εργοδοσία (με τις «πλάτες» της, τη στήριξη της Αστυνομίας) επιτέθηκε σε αντιπροσωπεία του σωματείου και της Ομοσπονδίας που βρέθηκε στο χώρο, προκειμένου να εμποδίσει την επαφή με τους εργαζόμενους.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Δεδουλευμένα, που φτάνουν μέχρι και τον 1,5 μήνα, χρωστά η εργοδοσία στους 50 περίπου εργάτες στα έργα του Μετρό στο Χαλάνδρι (Μελισσόπουλος), όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων. Απλήρωτοι για πολύ καιρό (το λιγότερο 30 μέρες) μένουν και οι εργάτες σε διάφορα εργοτάξια της ΒΙΕΚΑΤ (π.χ. ΗΛΠΑΠ στο Ρουφ), όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 14 Νοέμβρη.

ΠΕΜΕΝ: Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή όλων των Μηχανικών στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 10 π.μ. απευθύνει η ΠΕΜΕΝ. Η συνέλευση θα γίνει στα γραφεία της Ενωσης. Παράλληλα συνεχίζονται έως τις 27 Φλεβάρη του 2009 οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης, καθημερινά (9 π.μ. - 1 μ.μ. και 4 - 6 μ.μ.).

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Συγκέντρωση πραγματοποιεί σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων στην Αγροτική Ασφαλιστική στο υπουργείο Οικονομίας, ενάντια στην πώληση της εταιρείας. Επίσης, συγκέντρωση θα κάνει και μεθαύριο Πέμπτη έξω από την Αγροτική Τράπεζα (Πανεπιστημίου).

ΤΑΥΤΕΚΩ: Προβλήματα παρουσιάζει στην καταβολή πληρωμών προς τους ασφαλισμένους το Ταμείο Υγείας των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες. Το Ταμείο είχε αρχικά σταματήσει τις πληρωμές λόγω της ενοποίησης. Οταν τις ξεκίνησε, μείωσε το ημερήσιο ύψος του ποσού που δίνει καθημερινά για πληρωμές (από 200 σε 100 χιλιάδες ευρώ), επικαλούμενο και πάλι λόγους οργάνωσης. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί το σύνολο των ασφαλισμένων που προσέρχεται καθημερινά στο Ταμείο.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ
Πρώτη εκλογοαπολογιστική

Την πρώτη, από την ίδρυσή του, εκλογοαπολογιστική συνέλευση πραγματοποιεί αύριο, Τετάρτη 26 Νοέμβρη, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων νομού Αττικής. Η συνέλευση θα γίνει στις 6 το απόγευμα στα γραφεία του Σωματείου (πλατεία Μητροπόλεως 10).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ