ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ενάντια στην πολιτική που πνίγει τα Ταμεία

Συγκέντρωση και πορεία χτες, στο πλαίσιο της πανελλαδικής τρίωρης στάσης εργασίας στο Δημόσιο

Από τη χτεσινή πορεία των ταξικών δυνάμεων
Από τη χτεσινή πορεία των ταξικών δυνάμεων
Συγκέντρωση στην Ομόνοια πραγματοποίησαν χτες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, με τη συμμετοχή εργαζομένων από το Δημόσιο, φαρμακοποιών και γιατρών, απαιτώντας να δοθούν άμεσα λύσεις στα χρόνια και οξυμένα προβλήματα που ταλανίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, σαν αποτέλεσμα των αντιασφαλιστικών πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων. Μαχητική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΟΠΑΔ πραγματοποίησαν χτες οι ταξικές δυνάμεις των δημοσίων υπαλλήλων και στη Θεσσαλονίκη. Στο Ηράκλειο, η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε στο Εργατικό Κέντρο και ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΠΑΔ.

Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, μιλώντας στη συγκέντρωση της Αθήνας, κάλεσε σε έμπρακτη καταδίκη των αντιλαϊκών πολιτικών, των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών που τις στηρίζουν, με παράλληλη ενίσχυση του ταξικού πόλου.

Ακολούθησε πορεία στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων στο Δημόσιο (ΟΠΑΔ), όπου αντιπροσωπεία των ταξικών δυνάμεων συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή, Ν. Φαρμάκη, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον Οργανισμό. Ο γενικός διευθυντής σημείωσε ότι τα λεφτά που έδωσε αυτές τις μέρες ο ΟΠΑΔ είναι για να πληρωθούν οι γιατροί μέχρι τον περασμένο Απρίλη και οι φαρμακοποιοί μέχρι τον περασμένο Ιούνη.

Η πορεία συνεχίστηκε μέχρι το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το οποίο επίσης δεν έχει λεφτά για να καταβάλλει εφάπαξ σε χιλιάδες δικαιούχους. Οταν η αντιπροσωπεία πήγε να μπει στο κτίριο, αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να την εμποδίσουν, χωρίς να τα καταφέρουν. Τελικά, συνάντηση δεν έγινε, λόγω απουσίας του προέδρου του Ταμείου. Λίγη ώρα νωρίτερα, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ είχε προχωρήσει σε συμβολική κατάληψη του ΤΠΔΥ (στο πλαίσιο συγκέντρωσης που είχε οργανώσει έξω από Ταμείο).

Τα αιτήματα των ταξικών δυνάμεων είναι μεταξύ άλλων: Αμεση κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, άμεση επιχορήγηση του ΤΠΔΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό με όλα τα αναγκαία κονδύλια, κανένας δανεισμός του ΤΠΔΥ, άμεση κρατική χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ και δωρεάν πλήρη περίθαλψη και παροχή φαρμάκων σε όλους, κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων για φάρμακα και περίθαλψη και άλλα.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Στη μάχη για την ισχυροποίηση του Σωματείου τους

Εγινε χτες η Γενική Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης

Ομόφωνα «ναι» στη συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κοραή, στην οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών μέσα και έξω από τα καράβια για την απεργία στις 10 Δεκέμβρη, ψήφισαν χτες οι μηχανικοί στη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, εγκρίνοντας τον πλούσιο απολογισμό της ταξικής τους διοίκησης και τον προγραμματισμό, του οποίου ο βασικός άξονας είναι ότι οι μηχανικοί με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, με μεγαλύτερη απαιτητικότητα «συνεχίζουμε πιο δυναμικά, πιο μαχητικά, να βγούμε στην αντεπίθεση». «Με όπλο μας την ταξική πάλη, τον αγώνα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, διεκδικούμε αιτήματα που ανταποκρίνονται στις πραγματικές μας ανάγκες».

Παρουσιάζοντας την εισήγηση της διοίκησης, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη ναυτιλία, τις οποίες χαρακτηρίζει η ένταση της επίθεσης των εφοπλιστών και της πολιτικής ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης που τους στηρίζει, σε βάρος των ναυτεργατών σε όλα τα μέτωπα. Μίλησε για την εκφυλιστική πορεία στην οποία έχουν καταδικάσει την ΠΝΟ και το ΕΚ Πειραιά οι δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ (ΣΥΝ) για να υπηρετούν αυτή την πολιτική και κατέληξε: «Μπορούμε με τη συσπείρωση δυνάμεων, με την οργάνωση της πάλης σχεδιασμένα, οργανωμένα, επιτελικά να διαμορφώσουμε τους όρους της αντεπίθεσης. Ο δρόμος αυτός είναι δύσκολος, όμως είναι όμορφος και πιο σύντομος για να αντιμετωπίσουμε την πολιτική του κεφαλαίου, για την επίλυση των προβλημάτων της εργατικής τάξης, της ναυτεργατικής οικογένειας».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους μηχανικούς, που όλες είχαν ως βασικό στοιχείο ότι πρέπει να συμβάλουν και με τη μαζική συμμετοχή στις εκλογές που βρίσκονται σε εξέλιξη, για πιο ισχυρή, πιο μαχητική ΠΕΜΕΝ ώστε να συνεχίσει να αποτελεί βασικό στήριγμα για ολόκληρη την εργατική τάξη.

Ανησυχία στη ΛΑΡΚΟ

Πληθαίνουν τα ερωτηματικά για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, καθώς με χτεσινή τους επιστολή προς τον πρόεδρο της διοίκησης Θεόδωρο Σκρέκα οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων που συμμετέχουν στο ΔΣ της εταιρείας αναφέρονται σε «έγγραφο προς τα αρμόδια υπουργεία με θέμα: "πτώχευση ΛΑΡΚΟ"» και ζητούν την άμεση σύγκληση του ΔΣ για να υπάρξει συγκεκριμένη ενημέρωση. Οι εξελίξεις μεγαλώνουν την αναστάτωση που κυριαρχεί στους εργαζόμενους, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα της πολιτικής που παραδίδει τον ορυκτό πλούτο της χώρας στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

«Η διοίκηση είναι σε επαφή με την κυβέρνηση (υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας) και στο πλαίσιο αυτό πριν 2-3 μέρες στάλθηκε επιστολή που περιγράφει το πρόβλημα, ζητώντας την εξεύρεση χρημάτων (χρηματοδότηση) κεφαλαίων κίνησης της εταιρείας, προκειμένου να μην οδηγηθεί στην πτώχευση», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον «Ρ» ο πρόεδρος του ΔΣ της ΛΑΡΚΟ. Σήμερα, οι διοικήσεις των σωματείων της ΛΑΡΚΟ προχωρούν σε κοινή συνεδρίαση, στις 10 π.μ., ενώ τη Δευτέρα 1 Δεκέμβρη θα συνεδριάσει και το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

Από τη Λάρισα ξεκίνησαν τα συλλαλητήρια

Από τη Λάρισα ξεκίνησαν χτες οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της απόφασης για τη διοργάνωση συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα. Εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι, από τη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης και την πορεία που ακολούθησε, επανέλαβαν την απόφασή τους να αντιπαλέψουν με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου, διεκδικώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Ταυτόχρονα, όρισαν το νέο αγωνιστικό ραντεβού για τις 10 Δεκέμβρη, ημέρα της πανεργατικής απεργίας, την επιτυχία της οποίας χτίζουν οι ταξικές δυνάμεις με καθημερινές εξορμήσεις στους τόπους δουλεεάς. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Δ. Καφρίτσας, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Την εκλογοαπολογιστική της συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης, στις 5.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Αθενς Ακροπόλ» (Πειραιώς 1).

ΑΛΤΕΚ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Ομίλου Altec (Πάτμου 16, Μαρούσι) διοργανώνουν οι εργαζόμενοι αύριο Παρασκευή, στις 11.00 π.μ., την ώρα που εκπρόσωποί τους θα συναντηθούν με τη Διοίκηση του Ομίλου για το θέμα των απολύσεων.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ: Την απόφασή τους να μη σταματήσουν να βγαίνουν στους δρόμους, μαζί με το ΠΑΜΕ, που είναι η μόνη δύναμη που «έχει αγκαλιάσει συνδικαλιστικά εργαζόμενους και συνταξιούχους», μέχρι να δικαιωθούν, κάνουν σαφή, με επιστολή της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά στον πρωθυπουργό.

ΜΕΤΡΟ
Σύμβαση πείνας από την κυβέρνηση

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο Μετρό της Αθήνας, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν χτες εκπρόσωποί τους με τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για το 2008. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός επί της ουσίας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση εμμένει στην υπογραφή ΣΣΕ σαν κι αυτή που υπέγραψε η ΓΣΕΕ, με την αύξηση του ενός ευρώ τη μέρα! Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, η στάση του κλάδου θα καθοριστεί την ερχόμενη βδομάδα, καθώς η διοίκηση της εταιρείας (ΑΜΕΛ) έχει δεσμευτεί να φέρει προς συζήτηση και υπογραφή, έως την ερχόμενη Τρίτη, νέα ΣΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ