ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση - παρέμβαση για το θέμα των μεταναστών

Κάλεσμα στους Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους, τους μικρομαγαζάτορες, τους μικρέμπορους, τους ανέργους, να αντισταθούν ενιαία ενάντια στη βάρβαρη, αντιλαϊκή πολιτική

Ανακοίνωση για το θέμα των μεταναστών και την παρέμβαση που γίνεται σε βάρος τους εντονότερα το τελευταίο διάστημα, εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το τελευταίο διάστημα γίνεται πιο έντονη η παρέμβαση στους μετανάστες. Κυβέρνηση, νομάρχες, δήμοι, μη κυβερνητικές οργανώσεις, παίρνουν μία σειρά πρωτοβουλίες, οργανώνουν φεστιβάλ, συζητήσεις, ημερίδες, με στόχο να τους ελέγξουν και να τους ενσωματώσουν στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης.

Την ίδια περίοδο δραστηριοποιούνται μία σειρά θρησκευτικές, εθνικιστικές, αντιδραστικές οργανώσεις, διάφοροι μηχανισμοί, καλλιεργώντας το ρατσισμό, τον εθνικισμό, φορτώνοντας στους μετανάστες τα προβλήματα του καπιταλιστικού συστήματος που υποστηρίζουν. Παράλληλα, εντείνεται ο αυταρχισμός, η αστυνομοκρατία σε βάρος μεταναστών και Ελλήνων εργαζόμενων.

Αξιοποιώντας υπαρκτά προβλήματα που υπάρχουν σε περιοχές που έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός μεταναστών, όπως στο κέντρο της Αθήνας, στις γειτονιές γύρω από το κέντρο, προσπαθούν με διάφορα μέσα, "συγκρότηση επιτροπών", "συλλόγων", μάζεμα υπογραφών, "συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας", όπως στον Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών, να στρέψουν τους ντόπιους εργαζόμενους ενάντια στους μετανάστες. Παράλληλα, σπέρνουν τη διχόνοια ανάμεσα στους ίδιους τους μετανάστες με βάση την προέλευση, το χρώμα, τη θρησκεία. Κρύβουν πως για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις γειτονιές δε φταίνε ούτε οι μετανάστες, ούτε οι Ελληνες εργαζόμενοι. Γι' αυτά φταίει η ιμπεριαλιστική πολιτική των επεμβάσεων, των πολέμων, της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, η αντιμεταναστευτική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η έντονη φιλολογία για την προστασία "του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και των γύρω περιοχών", "της υγείας των μεταναστών", το ενδιαφέρον "για τους μικρομεσαίους, ελεύθερους επαγγελματίες" κρύβει άλλες σκοπιμότητες. Εχει να κάνει με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να ξεκαθαρίσουν το κέντρο από Ελληνες και μετανάστες, για να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση, που ήδη έχει γίνει σε άλλες περιοχές, όπως στο Γκάζι και στου Ψυρρή, σε βάρος των εργαζομένων.

Η έντονη κινητικότητα έχει να κάνει και με τις πρόσφατες αντιμεταναστευτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ελεγχόμενη μετανάστευση, η οποία έχει στόχο την εξασφάλιση φθηνής και ελεγχόμενης εργατικής δύναμης για το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, η οποία θα πλήξει και τους ντόπιους εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, Ελληνες και μετανάστες, τους μικρομαγαζάτορες, τους μικρέμπορους, τους ανέργους, να αντισταθούν ενιαία ενάντια σε αυτή τη βάρβαρη, αντιλαϊκή πολιτική.

  • Να οργανωθούν στα συνδικάτα, στις ενώσεις των ΕΒΕ, στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, γυναικών, στις επιτροπές αγώνα, παντού.
  • Να παλέψουν ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπου συμμετέχει και η χώρα μας, που ρίχνουν στην εξαθλίωση τους λαούς.
  • Να διεκδικήσουν μαζί λύσεις στα προβλήματά τους, να μη φορτωθούν τα σπασμένα της κρίσης.
  • Να μην αφήσουν να περάσουν ρατσιστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις, που κρύβουν τον πραγματικό κοινό αντίπαλο, το κεφάλαιο, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις που προωθούν τις αποφάσεις τους.
  • Να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα της πλουτοκρατίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που ευθύνονται και για τη μετανάστευση και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ οι μετανάστες και οι Ελληνες εργαζόμενοι.
  • Να απομονώσουν εκείνες τις δυνάμεις, από τους Ελληνες και τους μετανάστες, όπως το ΛΑ.Ο.Σ, μηχανισμούς της ΕΕ, διάφορων πρεσβειών, μηχανισμούς και ομάδες που δρουν στο χώρο των μεταναστών που με τις θέσεις τους και την τακτική τους καλλιεργούν το ρατσισμό και τον εθνικισμό, στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Επίσης αυτούς, που με την πολιτική και τους διάφορους "επαναστατικούς" τυχοδιωκτισμούς τους στις πλάτες των μεταναστών, διασπούν την ταξική ενότητα και αλληλεγγύη, σε βάρος συνολικά των εργαζομένων και ιδιαίτερα των μεταναστών, ρίχνουν νερό στο μύλο της αντίδρασης».
ΠΑΤΡΑ
Δουλεμπορικό κύκλωμα δρούσε εδώ και δύο χρόνια

Εχουν γίνει 8 συλλήψεις, αναζητούνται άλλοι 7

Με την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την παράνομη διακίνηση μεταναστών (δουλεμπορικό κύκλωμα), πέντε υπάλληλοι του Λιμενικού Σώματος και τρεις πολίτες συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Πατρών χτες και προχτές. Ταυτόχρονα, αναζητούνται ακόμη 7 άτομα, εκ των οποίων 3 αλλοδαποί, ενώ διερευνάται η συμμετοχή και άλλων προσώπων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμοιβή των δουλεμπόρων για κάθε μετανάστη ξεκινούσε από 1.500 ευρώ και έφτανε μέχρι και τις 5.000.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, «η εγκληματική οργάνωση από διετίας και πλέον δραστηριοποιείται στην Πάτρα και στο λεκανοπέδιο Αττικής με αντικείμενο τη διάπραξη κατ' επάγγελμα της εμπορίας ανθρώπων, δηλαδή της προώθησης εκτός της επικράτειας μέσω του λιμένα της Πάτρας, υπηκόων τρίτων χωρών κυρίως ασιατικής καταγωγής» και προσθέτει:

«Στην εν λόγω οργάνωση κατείχε ηγετικό ρόλο αλλοδαπός, ο οποίος, με τη συνδρομή και άλλων αλλοδαπών υπηκόων, πραγματοποιούσε δρομολόγια διακίνησης μεταναστών από Αθήνα και Πάτρα προς Ιταλία, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό είτε φορτηγά οχήματα τα οποία τους διέθεταν ημεδαποί ιδιοκτήτες είτε ιδιόκτητα επιβατικά αυτοκίνητα. Οι διακινούμενοι με φορτηγά τοποθετούντο ή μεταξύ μεταφερόμενων εμπορευμάτων ή εντός ειδικά κατασκευασμένης κρύπτης. Οσοι διακινούντο με ΙΧ αυτοκίνητα ήταν εφοδιασμένοι με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία εξασφάλιζαν οι ως άνω διακινητές».

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αν. Παπαληγούρας σε δηλώσεις του, χτες το απόγευμα, στο πλαίσιο ημερίδας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Λιμενικού Σώματος, ανέφερε ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα όλοι όσοι εμπλέκονται και πως ο λιμενάρχης Πάτρας θα αντικατασταθεί.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ SHELL: «Φρένο» στα σχέδια της εταιρείας «Shell Hellas» για επέκταση των εγκαταστάσεών της στο Πέραμα βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο με την υπ' αριθμό 3478/2008 απόφασή του έκανε δεκτή προσφυγή κατοίκων και του Δήμου Περάματος και ακύρωσε εν μέρει απόφαση του 1999 του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία είχε εγκριθεί η αύξηση της κινητήριας δύναμης σε εγκαταστάσεις της «Shell» στην περιοχή.

Ειδικότερα, είχε εγκριθεί πρόσθετη κινητήρια δύναμη για κύριους ηλεκτροκινητήρες με αφορμή τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης μονάδας ανάκτησης πτητικών οργανικών ουσιών στις αποθήκες υγρών καυσίμων και λιπαντικών της εταιρείας «Shell Hellas» στο Πέραμα. Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ επισημαίνεται ότι η υπουργική πράξη δεν είναι νόμιμη, επειδή εγκρίθηκε κατ' εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ 84/84, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ δεν επιτρέπεται ο εκσυγχρονισμός βιοτεχνιών και βιομηχανιών εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, όταν επέρχεται αύξηση της παραγωγής ή της κινητήριας δύναμης και κατά συνέπεια επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Πεταμένοι σε χαντάκι

Πήγαν σαν το «σκυλί στ' αμπέλι» δυο μετανάστες χωρίς χαρτιά. Τα άψυχα κορμιά τους βρέθηκαν προχτές αργά το βράδυ τυλιγμένα σε κουβέρτες και πεταμένα σε χαντάκι δίπλα σε δρόμο στο Γαλατά Τροιζηνίας. Αξιωματικοί της Ασφάλειας εκτιμούν πως πρόκειται για αλλοδαπούς που ήρθαν στην Ελλάδα χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. Ο θάνατός τους οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια. Οπως διαπιστώθηκε από τη νεκροτομή και τα δύο θύματα έφεραν βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που προκλήθηκαν από ξύλο και γροθιές. Χρονικά ο θάνατός τους προσδιορίζεται ότι συνέβη πριν τρεις μέρες.

Εκτιμάται από τις αρχές ότι τα θύματα, που προέρχονται από χώρα της Ασίας, έφτασαν στη χώρα μας με πλωτό σκάφος μαζί με άλλα 30 άτομα περίπου, τα οποία αποβιβάστηκαν στην περιοχή του Πόρτο Υδρα. Αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση, θεωρούν ότι τα θύματα επιχείρησαν να διαφύγουν ή αθέτησαν κάποια συμφωνία με τους δουλέμπορους που τους μετέφεραν. Οι δράστες τους σκότωσαν, πιθανά, για να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι και ξεφορτώθηκαν τα σώματά τους πετώντας τα σε ένα χαντάκι. Η Αστυνομία κάνει έρευνα στην περιοχή, διότι εκτιμάται πως οι δουλέμποροι κρατούν φυλακισμένους τους υπόλοιπους αλλοδαπούς μέχρι να πληρωθούν.

  • Πλοίαρχος φορτηγού πλοίου και δύο αλλοδαποί από την Αίγυπτο συνελήφθησαν στη Χαλκίδα από την Αστυνομία και το Λιμενικό για παράνομη διακίνηση μεταναστών. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε προχτές το βράδυ ύστερα από πληροφορία που έφθασε στην Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας.
Προσαγωγές μεταναστών

Σε μια επιχείρηση τρομοκράτησης μεταναστών που ζουν στον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών προχώρησε χτες το βράδυ η Αστυνομία. Συγκεκριμένα, προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής 15 Αφγανοί μετανάστες με πρόσχημα εισαγγελική παραγγελία, μετά από ανώνυμες καταγγελίες για μη τήρηση συνθηκών υγιεινής.

Η Αστυνομία μπήκε σε διαμερίσματα πολυκατοικίας όπου διέμεναν οι μετανάστες και τους οδήγησαν στο Τμήμα. Οπως σημείωσε στον «Ρ» ο πρόεδρος της αφγανικής κοινότητας, Ζαχέρ Μαχμούτ, μεταξύ των προσαχθέντων είναι κι ένας ανήλικος άρρωστος.

Αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ και του Συνδικάτου Οικοδόμων βρέθηκαν, αμέσως, στο Αστυνομικό Τμήμα. Οι απαντήσεις που πήραν από αρμόδιο αξιωματικό ήταν ότι οι αρχές ήταν υποχρεωμένες να εκτελέσουν την εισαγγελική παραγγελία. Τα στελέχη του ΚΚΕ και του συνδικάτου στη συνέχεια πήγαν στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονα, όπου ήταν συγκεντρωμένοι Αφγανοί μετανάστες και τους κάλεσαν στο σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και στη συγκέντρωση του Συνδικάτου Οικοδόμων, το ερχόμενο Σάββατο στις 6 το απόγευμα στην πλατεία της περιοχής.

Δεν πέρασαν λίγα λεπτά και πέντε αστυνομικοί παρουσιάστηκαν στην πλατεία για να... παρατηρήσουν και να... αναφέρουν. Λίγη ώρα μετά στο Αστυνομικό Τμήμα πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας και η βουλευτής του ΚΚΕ, Εύα Μελά.

Συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονα

Συγκέντρωση για την ανάγκη οργάνωσης Ελλήνων και μεταναστών εργατών και την ενδυνάμωση των ταξικών συνδικάτων θα πραγματοποιήσουν τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Κλωστοϋφαντουργών το Σάββατο 29 Νοέμβρη στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα στις 6 το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ