ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΕΕ ΓΙΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ελιγμοί για το έλεγχο του προτεκτοράτου

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Την ευαρέσκεια της Σερβίας προκάλεσε η χτεσινή ομόφωνη υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ στην πρόταση του ΓΓ του Οργανισμού Μπαν Γκι Μουν για την αναδιάρθρωση της αποστολής UNMIK στο Κοσσυφοπέδιο, ώστε να παραδώσει τη «σκυτάλη» διοίκησης του προτεκτοράτου στην αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ, «EULEX». Η πρόταση Μπαν έδωσε στην αποστολή της ΕΕ «ουδέτερο χαρακτήρα», πήρε μικρές αποστάσεις από το σχέδιο Αχτισαάρι για «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσυφοπεδίου και έθεσε την «EULEX» τυπικά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ... Ωστόσο, η εξέλιξη δεν αλλάζει την πικρή αλήθεια: Το Κοσσυφοπέδιο παραμένει προτεκτοράτο ΕΕ και ΝΑΤΟ...

Ικανοποιημένη εμφανίστηκε και η Μόσχα, που σημείωσε πως θεωρεί απαραίτητη την απόφαση 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, όπου η επαρχία χαρακτηρίζεται ρητώς «αναπόσπαστο τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας».

Ο Σέρβος πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς χαιρέτισε την απόφαση του ΣΑ, λέγοντας ότι η EULEX μπορεί να αρχίσει έργο στο Κοσσυφοπέδιο από την ερχόμενη βδομάδα. Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς εκτίμησε ότι είναι η πρώτη, μετά από χρόνια, απόφαση του ΟΗΕ που δεν αντιτίθεται στα σερβικά συμφέροντα και ότι σε λίγα χρόνια η Σερβία θα μπει στην ΕΕ «άθικτη, μαζί με το Κοσσυφοπέδιο»...

Εκπρόσωπος των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου εκτίμησε ότι η EULEX δε θα αναπτυχθεί άμεσα στο βόρειο τμήμα της επαρχίας (όπου η μεγαλύτερη σερβική κοινότητα), αφού θα χρειαστεί χρόνος «για να αντιληφθεί ο πληθυσμός πως η αποστολή έχει τεχνικό χαρακτήρα».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΡΩΣΙΑ
Υπογραφή συμφωνιών στρατηγικής σημασίας

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Σειρά συμφωνιών συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της πυρηνικής τεχνολογίας, αλλά και στρατιωτικής συνεργασίας, μεταξύ της Ρωσίας και της Βενεζουέλας υπογράφτηκαν κατά την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, η οποία θα ολοκληρωθεί στην Κούβα, στην οποία μετέβη αργά χτες, τοπική ώρα. Πριν την αναχώρησή του από τη Βενεζουέλα, ο Ρώσος Πρόεδρος επιθεώρησε το ρωσικό στόλο που έχει καταπλεύσει από την Τρίτη στη Βενεζουέλα, για την πραγματοποίηση κοινών ναυτικών γυμνασίων, που θα αρχίσουν την 1η Δεκέμβρη, σύμφωνα με το ΑΒΝ.

Συγκεκριμένα στις συμφωνίες: Η πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας PDVSA υπέγραψε συμφωνία με τις ρωσικές Gazprom, Lukoil, TNK-BP και Rosneft για δημιουργία κοινοπραξίας με στόχο την εξερεύνηση και εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην περιοχή Καραμπόμπο, την πιο πλούσια σε πετρέλαια περιοχή της Ζώνης του Ορινόκου. Παράλληλα, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη τεχνολογίας πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς που στοχεύει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων της Βενεζουέλας. Θα την καταστήσει, εξάλλου, την τρίτη λατινοαμερικανική χώρα που θα διαθέτει πυρηνικούς αντιδραστήρες, μετά την Αργεντινή και Βραζιλία.

Σκέψεις Ρωσίας για σύνδεση με την ALBA

Πάντως ο Ρώσος Πρόεδρος ξάφνιασε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε με τον Ούγο Τσάβες, δηλώνοντας ότι η Ρωσία σκέφτεται ακόμη και τη «σύνδεσή» της με την Εναλλακτική Μπολιβαριανή Λύση για την Αμερική (ALBA). «Εχουμε ήδη σχεδιάσει να αναλύσουμε και να εκτιμήσουμε τη συμμετοχή μας σε αυτή την ένωση. Θα είναι είτε ως συνεργαζόμενο μέλος είτε με κάποιο άλλο σχήμα» τόνισε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προσθέτοντας ότι «έχει συνειδητοποιήσει τις βασικές επιδιώξεις των ενεργειών της ALBA και εξετάζει τη σημασία της εξάλειψης της ηγεμονίας των ΗΠΑ σε ένα μονοπολικό κόσμο», σύμφωνα με το «Τελεσούρ».

Στο μεταξύ, στην έκτακτη Σύνοδο της ALBA, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με βασικό αντικείμενο την οικονομική κρίση, αποφασίστηκε να εξεταστεί από τις ειδικές επιτροπές που συστάθηκαν το ζήτημα της υιοθέτησης ενός κοινού νομίσματος για τις χώρες που ανήκουν στην ALBA - Βενεζουέλα, Κούβα, Νικαράγουα, Βολιβία, Ονδούρα, ενώ παρατηρητές είναι το Εκουαδόρ και η Δομινικανή Δημοκρατία - το οποίο θα ονομαστεί Σούκρε.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-- Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στην Ταϊλάνδη, μετά και την κατάληψη δεύτερου αεροδρομίου στην Μπανγκόγκ από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Ο πρωθυπουργός της χώρας κήρυξε τα αεροδρόμια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θέτοντας το στρατό σε ετοιμότητα, ενώ οργιάζουν οι φήμες για επικείμενο πραξικόπημα.

ΤΟΚΙΟ.-- Τους ηλικιωμένους πήρε χτες «αμπάριζα» ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Τάρο Ασο. Τους χαρακτήρισε «βάρος για τους φορολογούμενους» επειδή έχουν αυξημένες ιατροφαρμακευτικές ανάγκες.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Νέες συγκρούσεις στρατού και ενόπλων του πολέμαρχου Λοράν Νκούντα προκάλεσαν το τελευταίο 48ωρο την άτακτη φυγή περίπου 13.000 Κονγκολέζων αμάχων, που ήδη κατέφυγαν στην Ουγκάντα για να γλιτώσουν από το σφοδρό κύμα βίας στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Ετσι, ο αριθμός των Κογκολέζων αμάχων που έχουν βρει καταφύγιο στη γειτονική Ουγκάντα από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου ξεπερνά πλέον τις 27.000.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε αναβολή της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Κίνας, το Δεκέμβρη, οδήγησε η αντίδραση της Κίνας στην απόφαση της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ να καλέσει τον Δαλάι Λάμα, για συζήτηση σχετικά με την κατάσταση στο Θιβέτ.

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-- Μιμητές και στη Σιέρα Λεόνε της Δυτικής Αφρικής βρήκαν από χτες οι Σομαλοί πειρατές στον Κόλπο του Αντεν. 8 ένοπλοι επιτέθηκαν σε κινέζικο αλιευτικό σκάφος ανοιχτά των ακτών του Φριτάουν. Οι τέσσερις από τους ενόπλους σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με το Ναυτικό της Σιέρα Λεόνε, που τερμάτισε τελικώς την πειρατεία. Οι άλλοι τέσσερις συνελήφθησαν...

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Εκατόμβες νεκρών προκαλούν οι πλημμύρες

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ - ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις συνεχίζουν να πλήττουν σχεδόν ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, προκαλώντας πλημμύρες, κατολισθήσεις και σπέρνοντας το θάνατο από τη Βραζιλία έως την Κόστα Ρίκα.

Στους 99 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών και 19 των αγνοουμένων από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στη νότια επαρχία της Βραζιλίας, Σάντα Καταρίνα. Παράλληλα, σύμφωνα με τις αρχές, οι πληγέντες από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις φτάνουν το 1,5 εκατ., ενώ 80.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στην Κολομβία, σύμφωνα με το Τελεσούρ, 44 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, 13 αγνοούνται, πάνω από μισό εκατομμύριο είναι οι πληγέντες, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές κυρίως στα νότια της χώρας που πλήττονται με δριμύτητα.

Στον Παναμά, στους 10 έχουν φτάσει οι νεκροί, ενώ 4 είναι οι αγνοούμενοι και χιλιάδες οι πληγέντες, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στη γεωργία και τις υποδομές.

Στη Βενεζουέλα, στους 14 έχουν φτάσει οι νεκροί, ενώ περισσότεροι από 600 άνθρωποι διασώθηκαν διά αέρος και θαλάσσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. Τέλος, σε προληπτικές εκκενώσεις προχώρησε, στα ανατολικά της χώρας, η κυβέρνηση της Κούβας. Στην Κόστα Ρίκα, επίσης, η κυβέρνηση διέταξε την απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων.

ΤΣΕΧΙΑ
«Ναι» της Γερουσίας για την «ασπίδα»

ΠΡΑΓΑ.--

Η Γερουσία της Τσεχίας ενέκρινε χτες τη συμφωνία για την εγκατάσταση του συστήματος ραντάρ της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στη χώρα καθώς και τη «συμπληρωματική» συνθήκη που αφορά τη νομική υπόσταση των Αμερικανών στρατιωτών που θα σταλούν στη βάση, παρά την αντίδραση της πλειοψηφίας των Τσέχων, οι οποίοι μάλιστα ζητούν και δημοψήφισμα για το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, στο σύνολο των 81 γερουσιαστών, θετική ψήφο έδωσαν 49 γερουσιαστές, ενώ 31 ψήφισαν κατά, ανάμεσά τους και το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας. Σειρά έχει να τεθεί σε ψηφοφορία και στην Κάτω Βουλή της χώρας, όπου όμως το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει αρκετές ψήφους για να εγγυηθεί την έγκριση της συμφωνίας.

Παράλληλα, την Τετάρτη το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της Τσεχίας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επικύρωσή της από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας με χτεσινή ανακοίνωση Τύπου επαναλαμβάνει το αίτημά του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα αυτό και σημειώνει μεταξύ άλλων πως η συνθήκη της Λισαβόνας θα σημάνει τον περιορισμό της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ