ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Πολύνεκρες επιθέσεις με πολλές άγνωστες πλευρές

Το μακελειό, από τη στρατιωτικού τύπου επιχείρηση, έχει στοιχίζει τη ζωή σε πάνω από 160 ανθρώπους

Σε «πεδίο μάχης» έχει μετατραπεί η Βομβάη της Ινδίας

Associated Press

Σε «πεδίο μάχης» έχει μετατραπεί η Βομβάη της Ινδίας
ΒΟΜΒΑΗ.--

Πανικός εξακολουθεί να επικρατεί στη Βομβάη της Ινδίας, μετά τις συντονισμένες επιθέσεις ενόπλων, οι οποίοι άνοιξαν πυρ σε 10 σημεία της πόλης, μεταξύ των οποίων δύο πολυτελή ξενοδοχεία και ένα εβραϊκό κέντρο, την Τετάρτη, καθώς οι μάχες μεταξύ αστυνομικών αρχών και οπλοφόρων συνεχίστηκαν και χτες. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 160, ενώ τους 400 φτάνουν οι τραυματίες.

Χτες οι ινδικές αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο εβραϊκό κέντρο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο ένοπλοι και να βρεθούν οι σοροί πέντε ομήρων που βρίσκονταν μέσα. Η αστυνομία κατάφερε να βάλει τέλος στην κατάληψη του ενός εκ των δύο πολυτελών ξενοδοχείων, του «Ομπερουά», απελευθερώνοντας δεκάδες ανθρώπους που κρατούνταν όμηροι από τους ενόπλους, ανακαλύπτοντας παράλληλα 24 νεκρούς και ανακοινώνοντας ότι ελέγχει το κτίριο. Διαφορετική η κατάσταση στο «Ταζ Μαχάλ», όπου και χτες συνεχίστηκαν οι μάχες, με την αστυνομία να στοχεύει στο δωμάτιο που φαινόταν να παραμένει ο ένας ή περισσότεροι ένοπλοι, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ανταλλαγή πυρών επί ώρες...

Με το βλέμμα στο Πακιστάν

Πολλά είναι τα ερωτήματα για το ποιος οργάνωσε τη δολοφονική αυτή επιχείρηση, τη σκοπιμότητα και τα συμφέροντα που κρύβονται από πίσω. Η ινδική αστυνομία αναφέρει ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει συλλέξει, οι ένοπλοι υπολογίζονται στους 40, ενώ η επίθεση φαίνεται να σχεδιαζόταν για έξι περίπου μήνες, σημειώνοντας ότι από τα κινητά των δραστών φαίνεται να είχαν συνεχή επικοινωνία με το Πακιστάν. Την ίδια στιγμή αδυνατίζει η ανάληψη ευθύνης από την ισλαμιστική οργάνωση «Μουτζαχεντίν της Ντέκα».

Η Ινδία σημειώνει ότι οι επιθέσεις αυτές ήταν σχεδιασμένες μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και υπήρχε συντονισμός από κάποιο κέντρο στο εξωτερικό, δείχνοντας ως υπεύθυνο το Πακιστάν, καθώς υποστηρίζει ανάμειξη των μυστικών υπηρεσιών του. Κάποιοι συνδέουν την επίθεση και με την κατάσταση στο Κασμίρ. Πληροφορίες θέλουν δύο τουλάχιστον από τους ενόπλους να είναι Βρετανοί πολίτες πακιστανικής καταγωγής, κάτι που η Βρετανία υποστηρίζει ότι είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί με βεβαιότητα.

Κατηγορηματική είναι και η απάντηση του Πακιστάν στις κατηγορίες που το θέλουν να έχει ανάμειξη στην υπόθεση, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να προειδοποιεί την Ινδία να μην μπλέκει το Πακιστάν στην υπόθεση. Ο δε Πακιστανός πρωθυπουργός, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, οι πληροφορίες θέλουν να τηλεφωνεί στον Ινδό ομόλογό του, Μανμόχαν Σινγκχ λέγοντας ότι θα στείλει τον αρχηγό των Πακιστανικών Μυστικών Υπηρεσιών στη χώρα για να βοηθήσει στις έρευνες. Αμεση ήταν και η «ανάληψη πρωτοβουλίας» των ΗΠΑ, που αναμένεται να στείλουν ειδικούς της «αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας» για να «βοηθήσουν στις έρευνες», καθώς και της Βρετανίας, που ανακοίνωσε ότι σύντομα αναχωρούν ειδικοί της Σκότλαντ Γιαρντ και των Μυστικών Υπηρεσιών για να λάβουν μέρος στις έρευνες. Ολο αυτό το ενδιαφέρον προκαλεί επίσης ερωτηματικά, ενώ όλα τα ενδεχόμενα για την απόδοση ευθυνών παραμένουν ανοιχτά...

Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς το ΚΚ Ινδίας (Μ) και το ΚΚ Ινδίας

Η ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε το ακόλουθο μήνυμα προς την ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικό) και την ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας για τις επιθέσεις στη Βομβάη:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσαν στους Ελληνες κομμουνιστές οι συντονισμένες δολοφονικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία της Βομβάης προκαλώντας δεκάδες θανάτους και τραυματίες. Η ανησυχία μας εντείνεται από το γεγονός ότι οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στη σειρά παρόμοιων επιθέσεων που σημειώθηκαν πρόσφατα σε διάφορα άλλα σημεία της χώρας.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα σας για τον εντοπισμό των υπευθύνων, στην πάλη ενάντια σε κάθε προσπάθεια υποκίνησης κοινοτικών και θρησκευτικών διαιρέσεων και διαμελισμού της χώρας.

Είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθεια αντιμετώπισης της δύσκολης κατάστασης στη Βομβάη.

Σας παρακαλούμε να μεταφέρετε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θυμάτων των επιθέσεων.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το κύριο ερώτημα: «ποιος ωφελείται;»

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις επιθέσεις στην Ινδία

«Αισθανόμαστε ότι δε φτάνει να εκφράσουμε τη δικαιολογημένη οδύνη μας για τα αθώα θύματα αυτών των βομβιστικών - στρατιωτικές μάλλον είναι - ενεργειών στο έδαφος της Βομβάης. Πέρα από αυτό έχουμε πολλά ερωτηματικά και για την ταυτότητα του δράστη - παρακολουθούμε βεβαίως τους προβληματισμούς που υπάρχουν - και για το στόχο. Για ποιο στόχο έγιναν αυτές; Συνήθως τέτοιες ενέργειες έχουν κάποιο στόχο. Και τρίτο, θα θέσουμε το θέμα που θέτουμε πάντα σε τέτοιας έκτασης γεγονότα, ποιος ωφελείται από αυτή την επίθεση. Εχει και αυτό μεγάλη σημασία.

Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι διότι η περιοχή αυτή περικλείει και πολλούς ανταγωνισμούς. Είναι περιοχή και με μεγάλο πλούτο και ταυτόχρονα με μεγάλα προβλήματα. Με ιστορία θρησκευτικών και εθνικιστικών συγκρούσεων και αυτονομιστικών κινημάτων. Αυτή τη στιγμή βεβαίως δεν είμαστε σε θέση να πούμε ποιο είναι το κύριο κίνητρο. Συνήθως όμως αυτοί που επωφελούνται είναι αυτοί που θέλουν να κερδίσουν αγορές ή που θέλουν να επιδράσουν πάση θυσία και με οποιονδήποτε τρόπο σε μελλοντικά πολιτικά τους σχέδια».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οργή για τα κατοχικά εγκλήματα

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ενα ακόμη «λάθος» των κατοχικών δυνάμεων προκάλεσε έκρηξη οργής, χτες, λίγο έξω από την αφγανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, βρετανικό κομβόι, «από λάθος εκτίμηση», άνοιξε πυρ κατά ενός αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να σκοτώσει έναν επιβαίνοντα πολίτη και να τραυματίσει τρεις.

Αμέσως στην περιοχή συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου που άρχισε να φωνάζει συνθήματα κατά των κατοχικών δυνάμεων και του Προέδρου Μπους. Της οργής του κόσμου δε γλίτωσαν ούτε οι Αφγανοί αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο και δέχτηκαν βροχή από πέτρες πριν καταφέρουν να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Παρά την «ατυχή» στιγμή των Βρετανών στρατιωτών, πάντως, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δεν απέκλεισε διόλου το ενδεχόμενο το Λονδίνο ν' αποστείλει περαιτέρω δυνάμεις στο Αφγανιστάν εφόσον κάτι τέτοιο ζητηθεί από την Ουάσιγκτον. Απλώς το «αίτημα» θα εξεταστεί σοβαρά, γιατί όπως είπε ο Μίλιμπαντ, «η Βρετανία έχει ήδη 8.000 στρατιώτες στη δύναμη του ΝΑΤΟ και υπάρχουν αρκετές χώρες που μπορούν να συμβάλλουν με τη σειρά τους περισσότερο».

Στο μεταξύ, στα βορειοδυτικά της χώρας, στην επαρχία Μπαντιγκίς, 13 Αφγανοί στρατιώτες και αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 23 τραυματίστηκαν όταν έπεσαν σε ενέδρα Ταλιμπάν. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι Ταλιμπάν αιχμαλώτισαν άλλους 19 στρατιώτες και κατέσχεσαν 26 στρατιωτικά οχήματα.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διαδηλώσεις και επιθέσεις μετά τη «συμφωνία»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την Κυριακή θα παραδοθεί στον Πρόεδρο Ταλαμπανί και στους δύο αντιπροέδρους το κείμενο της «συμφωνίας ασφαλείας» με τις ΗΠΑ, που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το ιρακινό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η τριμελής προεδρία έχει δέκα ημέρες περιθώριο να υπογράψει ή να επιστρέψει τη «συμφωνία» στο Κοινοβούλιο, με το δεύτερο ενδεχόμενο να θεωρείται εξαιρετικά απίθανο.

Η έγκριση της «συμφωνίας» συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις εντός και εκτός Ιράκ. Εντός χιλιάδες οπαδοί του ακραίου σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του για ειρηνικές διαμαρτυρίες και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην υιοθέτησή της, τόσο στο Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης όσο και σε ορισμένες άλλες πόλεις. Εκτός, η «έκπληξη» έρχεται από το Ιράν, όπου ο, στενός συνεργάτης του Ανωτάτου Θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Χαμενεΐ, Αγιατολάχ Αχμάντ Τζανάτι δήλωνε ότι το Ιράκ «πιέστηκε από τις ΗΠΑ» να δεχτεί τη συμφωνία αλλά «τελικώς έπραξε ορθώς, ιδιαίτερα εφόσον αποφασίστηκε να τεθεί σε δημοψήφισμα».

Την ίδια ώρα, καμικάζι ανατιναζόταν στην είσοδο σιιτικού τεμένους που πρόσκειται στον Σαντρ στην Μουσαγίμπ, νοτίως της Βαγδάτης, σκοτώνοντας 12 πιστούς και τραυματίστηκαν 18.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ