Σάββατο 29 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διαδηλώσεις και επιθέσεις μετά τη «συμφωνία»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την Κυριακή θα παραδοθεί στον Πρόεδρο Ταλαμπανί και στους δύο αντιπροέδρους το κείμενο της «συμφωνίας ασφαλείας» με τις ΗΠΑ, που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το ιρακινό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η τριμελής προεδρία έχει δέκα ημέρες περιθώριο να υπογράψει ή να επιστρέψει τη «συμφωνία» στο Κοινοβούλιο, με το δεύτερο ενδεχόμενο να θεωρείται εξαιρετικά απίθανο.

Η έγκριση της «συμφωνίας» συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις εντός και εκτός Ιράκ. Εντός χιλιάδες οπαδοί του ακραίου σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του για ειρηνικές διαμαρτυρίες και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην υιοθέτησή της, τόσο στο Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης όσο και σε ορισμένες άλλες πόλεις. Εκτός, η «έκπληξη» έρχεται από το Ιράν, όπου ο, στενός συνεργάτης του Ανωτάτου Θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Χαμενεΐ, Αγιατολάχ Αχμάντ Τζανάτι δήλωνε ότι το Ιράκ «πιέστηκε από τις ΗΠΑ» να δεχτεί τη συμφωνία αλλά «τελικώς έπραξε ορθώς, ιδιαίτερα εφόσον αποφασίστηκε να τεθεί σε δημοψήφισμα».

Την ίδια ώρα, καμικάζι ανατιναζόταν στην είσοδο σιιτικού τεμένους που πρόσκειται στον Σαντρ στην Μουσαγίμπ, νοτίως της Βαγδάτης, σκοτώνοντας 12 πιστούς και τραυματίστηκαν 18.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ