ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
Τίποτα δεν τους «χρωστάμε»

Του Σπύρου Ορνεράκη από τα «Νέα»
Του Σπύρου Ορνεράκη από τα «Νέα»
Τα χρέη των εργατών δείχνουν μόνο πόσο πολύ τους έχουν κατακλέψει τον ιδρώτα τους τα αφεντικά, ώστε όχι μόνο να μη τα βγάζουν πέρα με το μεροκάματο, αλλά και να πηγαίνουν στο αφεντικό για δάνειο πληρώνοντας και τόκο.

Τίποτα δε χρωστάμε «όλοι μαζί». Αυτό που εμφανίζεται ως συνολικό χρέος είναι ένας συμψηφισμός του χρέους των νοικοκυριών που δανείζονται για να ζήσουν και του χρέους των επιχειρήσεων που με δανεικό χρήμα παριστάνουν τον καμπόσο που μάλιστα προσφέρει και στο κοινωνικό σύνολο. Εντελώς διαφορετικά πράγματα. Δεν είναι ένα οικονομικό μέγεθος τα αφεντικά και οι εργάτες. Τα δάνεια των αφεντικών είναι κι αυτά κλεμμένος ιδρώτας εργατών.

Οι τράπεζες που ζητάνε να ξοφληθούν τα δάνεια χρωστάνε τα πάντα στους εργάτες. Δεν μπορούν να υπάρχουν οι τραπεζίτες αν δε δουλεύουν οι εργάτες.

Είναι κρίσιμο για τον εργάτη να έχει βαθιά στη συνείδησή του ότι δε χρωστάει τίποτα σε κανέναν. Οτι κάθε αφεντικό από το οποίο έχει περάσει είναι χρεωμένο στον εργάτη του. Οπως χρεωμένο στον εργάτη είναι και το κράτος των αφεντικών. Αν ο εργάτης έχει κάποιο χρέος, αυτό είναι μόνο ένα κι αυτό είναι χρέος ζωής απέναντι στα παιδιά του και στην τάξη στην οποία ανήκει: Να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να πάρει πίσω τα κλεμμένα.

Αν κάτι δεν πρέπει να αφήσουμε στα παιδιά μας σαν δικό τους χρέος είναι αυτά που μας χρωστάει το κεφάλαιο. Οι καπιταλιστές τρομοκρατούν τους εργάτες με την ιδέα «τι χρέος θα αφήσεις στα παιδιά σου». Κανένα χρέος δεν αφήνεις. Μόνο μια υποχρέωση: Να παλέψουν κι αυτά για να μην υπάρχει καπιταλισμός.

Αυτοί που σφίγγουν τα δεσμά, βρίσκουνε και κάνουν. Βρίσκουν υποταγμένους εργάτες.

Πάμε γι' άλλα:

Το χειροκρότημα του τραπεζίτη από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, χτες εξαφανίστηκε από την «Αυγή». Αυτό θα ήταν ένα εσωκομματικό τους πρόβλημα, αν δεν αφορούσε ένα τόσο θεμελιακό ζήτημα, όπως αυτό της αντιμετώπισης της κρίσης.

Οταν, όμως, ακόμη και άνθρωποι που δεν ασπάζονται την ιδέα για μια κομμουνιστική κοινωνία, σου λένε δεν πάει άλλο με τον καπιταλισμό και ψάχνουν - με αυταπάτες, αλλά ψάχνουν έντιμα - ένα σύστημα ισορροπημένο, κι έρχεται τότε ο «αριστερός» να τους πει να χειροκροτήσουν τον τραπεζίτη, ε, τότε δε φτάνει μια βρεγμένη σανίδα.

Δεν πρόκειται για λάθος, αλλά για κύρια, πρωτεύουσα ιδεολογική επιλογή που καθορίζει κυρίαρχα και την καθημερινή πρακτική αυτού του κόμματος που κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να εκτονώσει την εργατική δυσαρέσκεια για να σωθεί ο καπιταλισμός.

Ο τραπεζίτης που έχει σταθερό μέτωπο αντιπαράθεσης με κάποιες οικογένειες πετρελαιάδων, ως πρόβλημα αφορά μόνο την τάξη του. Εκεί που φαγώνονται, εκεί τα βρίσκουν όταν έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό τους. Αρα δεν πουλάει εκδούλευση στους εργάτες όταν μιλά για άλλους καπιταλιστές.

Οταν όμως οι προτάσεις του διεκδικούν και βραβείο «αριστεροσύνης», αλλάζει το πράγμα. Βέβαια, ο Δραγασάκης το είπε μόνος του, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και το καρμπόν της (ή αντίστροφα), η πρόταση Βγενόπουλου, δεν είναι τίποτα άλλο από τις παλιές γνωστές προτάσεις του Κέινς.

Το θέμα είναι με τι μούτρα βγαίνουν μετά στις ρούγες και μιλάνε για «ριζοσπαστική αριστερά». Δε φτάνει που ψηφίσανε το Μάαστριχτ, έρχονται επίσημα 20 χρόνια μετά να ζητήσουν να τους πούμε και «μπράβο» επειδή ένας τραπεζίτης λέει τα ίδια με αυτούς ή αυτοί αντιγράφουν τον τραπεζίτη. Η εκτίμηση ότι η μάχη με τους οπορτουνιστές είναι πρωτεύουσα αποκτά και έτσι ξεχωριστή αξία.

Ασχετο: υπάρχει ανθρωπιά έξω από την επαναστατική πάλη για να περάσει η ανθρωπότητα από την προϊστορία στην Ιστορία της; Εντελώς άσχετο, μ' αφορμή όμως, καθώς πολλή κουβέντα θέλουν ορισμένοι για τη σκληράδα των κομμουνιστών που δεν τους αφήνει, λένε, να νιώθουν ανθρώπινα. Δεν πρόκειται, απαντάμε, για ύβρη. Ούτε καν για προβοκατόρικη άποψη. Δηλώνει μόνο ένα βαθύ ιδεολογικό χάσμα. Μπορείς να γράφεις και να κλαις την ώρα που γράφεις. Και την ίδια ώρα ακριβώς επειδή μόνο κλαις όταν γράφεις, να διδάσκεις υποταγή. Αρα να κρατάς τον άνθρωπο στην προϊστορία του. Απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα αλίμονο σ' όποιον δεν κάνει πέτρα - κυριολεκτικά «πέτρα - όπλο» - το κλάμα του.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ

ΤΡΕΜΕ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΕ! «Την κρατικοποίηση, μερική ή πλήρη, ορισμένων τραπεζών βλέπει ως λύση για την έξοδο από την κρίση ο αντιπρόεδρος της Marfin Α. Βγενόπουλος, καταδεικνύοντας ενδεχομένως και τα ανυπέρβλητα προβλήματα ορισμένων εξ αυτών (...) Ο κ. Βγενόπουλος είπε ακόμη ότι η μείωση του περιθωρίου κερδών, εκτός από τις τράπεζες, θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες επιχειρήσεις θέτοντας στο στόχαστρό του, για μια ακόμη φορά, τον κλάδο των πετρελαίων. Παράλληλα "φωτογραφίζοντας" τη Eurobank ανέφερε ότι δεν μπορεί μια τράπεζα με κεφαλαιοποίηση 3 δισ. να ενισχύεται από το κράτος και να βγάζει 4,5 δισ. ο κύριος μέτοχος και το κράτος να κερδίζει μόλις 100 εκατομμύρια (...) Κλείνοντας την παρέμβασή του με τη φράση "στην υγειά μας και καλοφάγωτα"» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΕΡΧΕΤΑΙ Η «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»: «Το έργο μου έχει διευκολυνθεί πάρα πολύ, διότι το μισό πακέτο προτάσεών μας (σ.σ. του ΣΥΝ) το έχει κάνει ο κ. Βγενόπουλος. Οπότε αυτά που είχα σκοπό να πω, για την ανάπτυξη του δημόσιου ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας ή για τη δημιουργία ενός πυρήνα τραπεζών δημοσίου συμφέροντος, το θέμα αυτό έχει καλυφθεί» (από την ομιλία του Γ. Δραγασάκη του ΣΥΝ, στην ίδια ημερίδα που μίλησε ο Βγενόπουλος / η απομαγνητοφώνηση στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ! «Χρωστάμε ένα ΑΕΠ στις τράπεζες. Στα 240 δισ. ευρώ, στο ύψος ενός ΑΕΠ, έχουν φτάσει μέχρι τον Σεπτέμβριο τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που ανακοινώθηκαν χτες (...) Στεγαστικά 76 δισ. ευρώ, Καταναλωτικά - κάρτες 36 δισ. ευρώ, Επιχειρηματικά 125 δισ. ευρώ» (στην πρώτη σελίδα στο ΕΘΝΟΣ).

ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ: «Στις φυλακές, ακόμη και σε αυτές, οι κλειδοκράτορες ξεκλειδώνουν τα κελιά όταν το ίδρυμα πάρει φωτιά. Ομως οι υπάλληλοι των τραπεζιτών που έχουν εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τα δεσμά, ενώ γύρω τους καίγεται ο κόσμος» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Χιλιάδες ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ απαιτώντας την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τρέχει το πακέτο των 28 δισ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σπάει ο πάγος «ζεστό χρήμα» στην αγορά

ΤΑ ΝΕΑ: Επιτόκια ρεκόρ στις νέες καταθέσεις

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «ΝΑΙ» ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ από τις τράπεζες

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΟΚ και ΔΕΟΣ βαρύς φόρος αίματος στην ΙΝΔΙΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το μακελειό της Βομβάης συγκλονίζει τον κόσμο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μάχες κατά τρομοκρατών δίνουν οι ινδικές δυνάμεις

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΖΗΣΑΜΕ από θαύμα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρομο-στρατός σπέρνει αίμα και χάος

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ απέδωσε ο Πάγκαλος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

ΕΘΝΟΣ: ΑΝΤΙΔΩΡΟ 30 εκατομμύρια ευρώ σε νέα offshore

Η ΧΩΡΑ: Ιερο - τακίμια

Η ΑΥΓΗ: Η υγεία στα σκουπίδια, τα σκουπίδια στο κεφάλαιο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 6.500 ανέργων

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Θέλει «δρόμο» και «φωτιά» ο στίχος

«Ανά πάσα στιγμή μπορεί κανείς να γράψει, αρκεί να 'χει μέσα του φωτιά. Και κάτι άλλο: Ο Διαλεγμένος για να γράψει τα θεατρικά του έργα έβγαινε κάθε μέρα στον δρόμο κι άκουγε τι έλεγε ο ένας κι ο άλλος.

-- Εσείς το κάνετε ακόμα αυτό;

-- Κυκλοφορώ καθημερινά στη γειτονιά μου. Βλέπω τους ανθρώπους, μιλώ με τον ψιλικατζή, πάω κι αγοράζω εφημερίδες. Δεν οδηγώ. Μπαίνω στο μετρό και μέσα εκεί, στριμωγμένος με άλλους που γυρνάνε από τη δουλειά τους, πιάνω την κουβέντα.

-- Σε ποιον οφείλετε τα πάντα;

-- Στη μάνα μου που ήταν παραδουλεύτρα. Την έχω εξυμνήσει, όταν έγραψα "σε καρτερούσε η ζωή και μια παραδουλεύτρα μάνα". Τα οφείλω στον πατέρα μου που ήταν τσαγκάρης. Και γι' αυτόν έγραψα: "Δεν είχαμε ψωμί, μα είχαμε τραγούδι. Εσόλιαζε ο πατέρας τον καιρό". Αυτά με έκαναν ανθεκτικό στις κακουχίες και τρυφερό απέναντι στον κόσμο που πάσχει.

-- Στιχουργός χωρίς βίωμα γίνεται;

-- Νομίζω πως όχι. Ο στίχος είναι προφορικός λόγος. Εάν δεν έχεις περπατήσει, δεν έχεις μιλήσει με τους ανθρώπους, δεν τους έχεις "μυρίσει", δεν έχεις αγκαλιάσει ένα κορίτσι, δεν έχεις φάει μια βλαστήμια, δεν έχεις ζήσει μια φοβερή χυλόπιτα, τι θα γράψεις;

-- Γιατί σ' ένα μεγάλο ποσοστό το σύγχρονο τραγούδι δε βρίσκει τον τρόπο να ανταποκριθεί στα σύγχρονα ερεθίσματα;

-- Γιατί πολλά παιδιά που κάνουν σήμερα τραγούδια δεν έχουν εκεί το μυαλό τους (...) Οταν υπάρχουν δίπλα σου άνθρωποι που πεθαίνουν πραγματικά, όταν υπάρχει αυτή η τρομακτική ανεργία, όταν το μέγα πρόβλημα είναι το περιβάλλον (...) Πού είναι τα νέα παιδιά να γράψουν γι' αυτά; Εγώ είμαι 73 ετών. Σε λίγο καιρό θα πεθάνω. Θέλω να προλάβω να δω τους νέους να πιάσουν τον κόσμο να τον στύψουν, να στάξει μέχρι και η τελευταία στάλα.

-- Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι έχουμε πολύ καλούς συνθέτες κι ότι πάσχουμε στον στίχο.

-- Κι εγώ επαναλαμβάνω κατηγορηματικά: Συνθέτες δεν έχουμε. Οι ρεμπέτες έλεγαν ότι "η μουσική είναι ο ρουφιάνος του τραγουδιού", αυτή που σου προξενεύει τους στίχους. Στιχουργούς έχουμε εξαιρετικούς. Από μουσικούς δεν υπάρχει κανένας νεότερος να πάρει τους στίχους και να τους ταξιδέψει».

(τα αποσπάσματα από συνέντευξη του Λ. Παπαδόπουλου στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ