Σάββατο 29 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Θέλει «δρόμο» και «φωτιά» ο στίχος

«Ανά πάσα στιγμή μπορεί κανείς να γράψει, αρκεί να 'χει μέσα του φωτιά. Και κάτι άλλο: Ο Διαλεγμένος για να γράψει τα θεατρικά του έργα έβγαινε κάθε μέρα στον δρόμο κι άκουγε τι έλεγε ο ένας κι ο άλλος.

-- Εσείς το κάνετε ακόμα αυτό;

-- Κυκλοφορώ καθημερινά στη γειτονιά μου. Βλέπω τους ανθρώπους, μιλώ με τον ψιλικατζή, πάω κι αγοράζω εφημερίδες. Δεν οδηγώ. Μπαίνω στο μετρό και μέσα εκεί, στριμωγμένος με άλλους που γυρνάνε από τη δουλειά τους, πιάνω την κουβέντα.

-- Σε ποιον οφείλετε τα πάντα;

-- Στη μάνα μου που ήταν παραδουλεύτρα. Την έχω εξυμνήσει, όταν έγραψα "σε καρτερούσε η ζωή και μια παραδουλεύτρα μάνα". Τα οφείλω στον πατέρα μου που ήταν τσαγκάρης. Και γι' αυτόν έγραψα: "Δεν είχαμε ψωμί, μα είχαμε τραγούδι. Εσόλιαζε ο πατέρας τον καιρό". Αυτά με έκαναν ανθεκτικό στις κακουχίες και τρυφερό απέναντι στον κόσμο που πάσχει.

-- Στιχουργός χωρίς βίωμα γίνεται;

-- Νομίζω πως όχι. Ο στίχος είναι προφορικός λόγος. Εάν δεν έχεις περπατήσει, δεν έχεις μιλήσει με τους ανθρώπους, δεν τους έχεις "μυρίσει", δεν έχεις αγκαλιάσει ένα κορίτσι, δεν έχεις φάει μια βλαστήμια, δεν έχεις ζήσει μια φοβερή χυλόπιτα, τι θα γράψεις;

-- Γιατί σ' ένα μεγάλο ποσοστό το σύγχρονο τραγούδι δε βρίσκει τον τρόπο να ανταποκριθεί στα σύγχρονα ερεθίσματα;

-- Γιατί πολλά παιδιά που κάνουν σήμερα τραγούδια δεν έχουν εκεί το μυαλό τους (...) Οταν υπάρχουν δίπλα σου άνθρωποι που πεθαίνουν πραγματικά, όταν υπάρχει αυτή η τρομακτική ανεργία, όταν το μέγα πρόβλημα είναι το περιβάλλον (...) Πού είναι τα νέα παιδιά να γράψουν γι' αυτά; Εγώ είμαι 73 ετών. Σε λίγο καιρό θα πεθάνω. Θέλω να προλάβω να δω τους νέους να πιάσουν τον κόσμο να τον στύψουν, να στάξει μέχρι και η τελευταία στάλα.

-- Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι έχουμε πολύ καλούς συνθέτες κι ότι πάσχουμε στον στίχο.

-- Κι εγώ επαναλαμβάνω κατηγορηματικά: Συνθέτες δεν έχουμε. Οι ρεμπέτες έλεγαν ότι "η μουσική είναι ο ρουφιάνος του τραγουδιού", αυτή που σου προξενεύει τους στίχους. Στιχουργούς έχουμε εξαιρετικούς. Από μουσικούς δεν υπάρχει κανένας νεότερος να πάρει τους στίχους και να τους ταξιδέψει».

(τα αποσπάσματα από συνέντευξη του Λ. Παπαδόπουλου στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ