ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗ ΒΟΜΒΑΗ
Κατά του Πακιστάν στρέφεται η Ινδία

Associated Press

BOMBAH.--

«Ενεργό δράση» απαιτεί η Ινδία από το Πακιστάν, μετά το τριήμερο μακελειό της Βομβάης, που ξεκίνησε την Τετάρτη. Οι 10 συντονισμένες επιθέσεις ενόπλων στη Βομβάη και η κατάληψη των δύο πολυτελέστερων ξενοδοχείων της πόλης, είχαν σαν αποτέλεσμα, τουλάχιστον 183 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περίπου 400 να τραυματιστούν. Οι πληροφορίες, που φαίνεται να προκύπτουν από τη σύλληψη και ανάκριση του μοναδικού επιζώντος από τους δράστες, Αζάμ Αμίρ Κάσαβ, αναφέρουν ότι ανήκουν σε οργάνωση που έχει έδρα το Πακιστάν, όπου και εκπαιδεύτηκαν και σχεδίασαν τις επιθέσεις σε στρατόπεδα ισλαμιστών μαχητών. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλαπλά και αντικρουόμενα συμφέροντα, ενώ επανειλημμένως έχει γίνει θέατρο συγκρούσεων λόγω εθνοτικών, αυτονομιστικών και θρησκευτικών διαφορών.

Χτες, το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη του Πακιστάν, Σαχίντ Μάλικ, κατηγορώντας και επίσημα ότι «στοιχεία» της χώρας του ευθύνονται για τις επιθέσεις στη Βομβάη και απαίτησε να αναληφθεί ενεργός δράση «κατά των στοιχείων που ευθύνονται για την επίθεση, όποια κι αν είναι αυτά». Σύμφωνα, δε, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, οι επιθέσεις στη Βομβάη επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς όλοι οι δράστες «προέρχονταν από το Πακιστάν»...

Αμεση είναι η ανάμειξη των ΗΠΑ, που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και καλούν το Πακιστάν να συνεργαστεί πλήρως στις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ στην Ινδία φτάνει και η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Κοντολίζα Ράις, την Τετάρτη. Σε δηλώσεις του, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, με αφορμή την Ινδία επανέλαβε τις θέσεις του περί «εξάλειψης της τρομοκρατίας».

Τις επιθέσεις προτίθεται να αξιοποιήσει και το Ισραήλ, καθώς ο Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε ότι η χώρα του θα «κάνει ό,τι είναι αναγκαίο σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου για να υπερασπιστεί τους εβραϊκούς θεσμούς, στο βαθμό που αυτό εξαρτάται από τον ίδιο», κάνοντας λόγο για μίσος κατά των Εβραίων που εξακολουθεί να προκαλεί «θανατηφόρες πράξεις βίας».

Δεδομένης της λαϊκής αποδοκιμασίας μετά τις επιθέσεις και την κατακραυγή για τον κακό χειρισμό της κατάστασης από τις ινδικές αρχές, την παραίτησή τους επέδωσαν ο πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης στη Μαχαράστρα, το κρατίδιο που βρίσκεται η Βομβάη, Βιλασράο Ντεσμούκ, ο ΡΡ Πατίλ, αναπληρωτής πρωθυπουργός της και υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου, αλλά και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Μ.Κ. Ναραγιανάν.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες επιθέσεις και βίαια επεισόδια

ΚΑΡΑΤΣΙ - ΠΕΣΑΒΑΡ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Διευρύνεται ο κύκλος βίας στο Πακιστάν, όπου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμα 55 τραυματίστηκαν, στο Καράτσι, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ οπαδών δύο αντίπαλων πολιτικών κομμάτων, του Κινήματος Μουταχίντα Καούμι (MQM) και του Εθνικού Κόμματος Αουάμι (ANP), ενώ οι αρχές εξουσιοδότησαν τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν και χρήση των όπλων τους για να «αντιμετωπίσουν τις ταραχές».

Ακόμα 9 νεκροί και 49 τραυματίες είναι ο απολογισμός επίθεσης αυτοκτονίας στη Μινόρα της κοιλάδας Σουάτ, με στόχο φυλάκιο των δυνάμεων ασφαλείας. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι επιθέσεις «ισλαμιστών ανταρτών», με στόχο τις δυνάμεις ανεφοδιασμού των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής του Αφγανιστάν, που διασχίζουν το Πακιστάν, καθώς σε νέα επίθεση δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 φορτηγά καταστράφηκαν «όταν οι Ταλιμπάν εκτόξευσαν τρεις πυραύλους εναντίον του σταθμού ανεφοδιασμού», στην Πεσαβάρ.

Αντίστοιχη η κατάσταση και στο κατεχόμενο Αφγανιστάν, όπου 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε επίθεση αυτοκτονίας με στόχο αυτοκίνητο της αστυνομίας στη Χελμάντ.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες βομβιστικές επιθέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη κοντά στην αστυνομική ακαδημία και τη Μοσούλη, σύμφωνα με αξιωματούχους των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκε σοβαρά ο στρατηγός Μουντχάρ αλ-Μάουλα, που ήταν και ο στόχος της επίθεσης που έγινε στα βόρεια της Βαγδάτης.

Παράλληλα, τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδισαν στόχους στο βόρειο Ιράκ, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της συνοριακής φρουράς στην αυτόνομη κουρδική περιοχή, συνταγματάρχης Χουσεΐν Ταμόρ, που διευκρίνισε ότι στόχος των τουρκικών αεροπλάνων ήταν θέσεις των Κούρδων ανταρτών σε απομακρυσμένη περιοχή όπου δεν υπάρχουν χωριά.

Τέλος, η Τεχεράνη «δεν είναι πολύ ευχαριστημένη» με τη «συμφωνία ασφαλείας» που συνήφθη μεταξύ του Ιράκ και των ΗΠΑ δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χουσέιν Σεϊχολεσλάμ.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Με τη συμμετοχή να κυμαίνεται κάτω από το 40% έγιναν την Κυριακή οι βουλευτικές εκλογές στη Ρουμανία και απ' ό,τι φαίνεται κανένα κόμμα δε θα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή και θα επιδιωχτεί η λύση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το σύμμαχό του Εθνικό Κόμμα λαμβάνουν το 33,5%, το Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα του Προέδρου Τράιαν Μπασέσκου το 33%, τρίτο εμφανίζεται το Φιλελεύθερο Κόμμα του πρωθυπουργού Κάλιν Ταριτσεάνου με το 18% και το Ουγγρικό Κόμμα συγκεντρώνει το 6% των ψήφων. Το εθνικιστικό Κόμμα για τη Μεγάλη Ρουμανία φαίνεται να μη συγκεντρώνει το απαιτούμενο 5% για να εισέλθει στη Βουλή.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στην Πρίστινα ετοιμάζουν διαδηλώσεις κατά της ΕΕ...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Μπορεί ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς και ο επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και ΑσφάλειαΧαβιέ Σολάνα να αντάλλαξαν χτες επιστολές αβρότητας για την ανάπτυξη της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ (EULEX) «σ' όλο το Κοσσυφοπέδιο», αλλά η Πρίστινα αντιδρά... Οχι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι, που επισήμως είναι έτοιμη «να συνεργαστεί στενά» με την αποστολή της ΕΕ για την «καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος...». Αλλά διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που αντιδρούν στην ανάπτυξη της EULEX, γιατί γίνεται με την ομόφωνη στήριξη του... Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ετσι σήμερα προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πρίστινα και άλλες μικρότερες ποικιλόμορφες διαμαρτυρίες κατά της αποστολής EULEX, γιατί θεωρούν πως θίγει τα «κυριαρχικά δικαιώματα» του «ανεξάρτητου» προτεκτοράτου...

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Συνεχίζεται η κατάληψη των αεροδρομίων

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.--

Χιλιάδες τουρίστες παραμένουν αποκλεισμένοι στην Ταϊλάνδη, καθώς τα δύο κύρια αεροδρόμια της Μπανγκόγκ εξακολουθούν να τελούν υπό κατάληψη, από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, της φιλοβασιλικής Λαϊκής Συμμαχίας για τη Δημοκρατία (PAD), με τη δυνατότητα επαναπατρισμού τους να υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα. Αργά χτες βράδυ, ένα άτομο σκοτώθηκε κι άλλα 20 τραυματίστηκαν, μεταξύ των διαδηλωτών που είχαν καταλάβει το αεροδρόμιο εσωτερικών πτήσεων της Μπανγκόκ, Ντον Μουεάνγκ.

Νωρίτερα, οι αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τους διαδηλωτές, οι οποίοι υποσχέθηκαν να επιτρέψουν σε 37 από τα 88 καθηλωμένα αεροσκάφη να μετακινηθούν στα ελεύθερα αεροδρόμια της χώρας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν κάποιους από τους χιλιάδες αποκλεισμένους τουρίστες, ενώ σοβαρό χαρακτηρίζεται και το πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, λόγω των ταραχών.

Παράλληλα, χθες τα μέλη της PAD εκκένωσαν την κυβερνητική έδρα, που επίσης βρισκόταν υπό πολιορκία, για τρεις μήνες, αναφέροντας ότι μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν εκεί, την Κυριακή, με αποτέλεσμα δύο διαδηλωτές να χάσουν τη ζωή τους και 49 να τραυματιστούν, η παραμονή τους εκεί κρίνεται επικίνδυνη λόγω των κυβερνητικών επιθέσεων εναντίον τους.

Την ίδια στιγμή με τις καταλήψεις και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, χιλιάδες ήταν και οι οπαδοί της κυβέρνησης που συγκεντρώθηκαν χθες στην Μπανγκόκ για να καταγγείλουν το «μεταμφιεσμένο πραξικόπημα», που προωθούν οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ