ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ
Παράσταση σήμερα στο υπουργείο Υγείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας για την εκρηκτική κατάσταση στο χώρο της Υγείας, για την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και στον ευαίσθητο αυτό χώρο, οργανώνει το ΠΑΜΕ σήμερα Τρίτη 2 Δεκέμβρη, στις 2 μ.μ. «Η υπόθεση της Υγείας αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ και καλεί να πάρουν μέρος στην παράσταση Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, συνδικαλιστές, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι. Ταυτόχρονα, η Εκτελεστική Γραμματεία καλεί τις τοπικές Γραμματείες σε όλη την Ελλάδα, τα Συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα να πάρουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες παρεμβάσεων και διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα.

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, την υποβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών, την έλλειψη κλινών που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Ακόμη, τα μεγάλα προβλήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που έχουν δημιουργηθεί στους δημόσιους υπάλληλους και τις οικογένειές τους από την κρατική υποχρηματοδότηση του ΟΠΑΔ και την εμπορευματοποίηση της Υγείας, στα ελλείμματα του ΟΠΑΔ, για τα οποία οι μόνοι που δε φταίνε είναι οι εργαζόμενοι που πληρώνουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές.

Το ΠΑΜΕ μεταξύ άλλων διεκδικεί:

  • Η κυβέρνηση άμεσα να χρηματοδοτήσει επαρκώς τον ΟΠΑΔ, ώστε να εξοφληθούν οι οφειλές προς τους φαρμακοποιούς και τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς.
  • Καμιά επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία.
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΟΕΝΓΕ
Με οδηγό την εφαρμογή της «διευθέτησης»

Υπογράφτηκε χτες η σύμβαση εργασίας μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της ηγεσίας των νοσοκομειακών γιατρών

Σε συμφωνία με οριστική κατάληξη τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία, που σηματοδοτεί τη συνολική ένταση της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, κατέληξαν χτες το υπουργείο Υγείας με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), μέσα από τη νέα σύμβαση που υπογράφτηκε.

Η συμφωνία έρχεται στο φόντο των αντιδραστικών κοινοτικών προοπτικών για την εφαρμογή του 65ωρου και όταν, ήδη, με βάση την εφαρμογή Προεδρικών Διαταγμάτων και κοινοτικών οδηγιών, προβλέπουν την (κατά μέσο όρο) εβδομαδιαία απασχόληση μέχρι και 48 και 56 ώρες για ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς, αντίστοιχα.

Παρά τις διθυραμβικές δηλώσεις (τόσο της ηγεσίας του υπουργείου, όσο και της πλειοψηφίας της ΟΕΝΓΕ), που, ουσιαστικά, παρουσίαζαν τη νέα σύμβαση ως ...επαναστατική συμφωνία, και τις προσπάθειες να πειστούν οι εργαζόμενοι ότι «χαλαρώνει» προσωρινά η εφαρμογή της σκληρά αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ, το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την επιτάχυνση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Με τη νέα σύμβαση:

  • Προβλέπονται 11 εφημερίες το μήνα παντός τύπου, αντί για τέσσερις ενεργείς εφημερίες το μήνα, προβλέποντας (το αυτονόητο) 24ωρη ανάπαυση μετά από κάθε ρεπό, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζεται αν το ρεπό θα λειτουργεί αντισταθμιστικά. Αν, δηλαδή (και πώς), οι εργαζόμενοι θα αμείβονται παραπάνω για τις περισσότερες ώρες που θα δουλεύουν.
  • Στο μισθολογικό τομέα, οι συμφωνίες απέχουν παρασάγγας ακόμα και από τις αποφάσεις του έκτακτου συνεδρίου που συγκάλεσε το περασμένο καλοκαίρι η ΟΕΝΓΕ, με αντικείμενο την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης, όπου είχε διατυπωθεί το αίτημα για 1.600 ευρώ καθαρό μισθό για τον ειδικευόμενο - ενώ η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών είχε προτείνει 1.700 ευρώ. Από τη συμφωνία προκύπτει ότι ο καθαρός μισθός σε αυτή την κατηγορία θα είναι - μετά και τις κρατήσεις - περίπου 1.200 ευρώ. Αλλωστε, οι αυξήσεις δίνονται στο πλαίσιο της διαιώνισης των συνθηκών εργασιακού Μεσαίωνα, στις οποίες ήδη απασχολούνται οι γιατροί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πώς προχώρησαν στην υπογραφή της σύμβασης, όταν παλιότερα διακήρυσσαν πως προαπαιτούμενο για την υπογραφή είναι η εγγραφή των απαραίτητων κονδυλίων για τις προσλήψεις στον προϋπολογισμό - κάτι που δεν υπάρχει για το 2009 - η απάντηση της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ ήταν πως πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τους νόμους, καθ' όσον η συμφωνία θα κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή.

Απ' τη μεριά της, πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έκανε σαφές πως μετά την κύρωση της συμφωνίας με νόμο θα ισχύσει ο νόμος σε κάθε περίπτωση!

Οι όροι της συμφωνίας

Η σύμβαση μεταξύ των άλλων προβλέπει:

  • Το επίσημο ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών είναι 7ωρο, συνεχές, πρωινό και 5ήμερο, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Μετά δε από κάθε ενεργό εφημερία, παρέχεται στον εργαζόμενο, σε εργάσιμη μέρα, 24ωρη ανάπαυση, που δε μεταφέρεται πέραν της μιας βδομάδας.
  • Από 1/1/2009 στο ισχύον μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών δίνονται οι εξής αυξήσεις στο βασικό μισθό κατά βαθμό: Ειδικευόμενος κατά 210 ευρώ και το νοσοκομειακό επίδομα κατά 90 ευρώ. Επιμελητής Β' κατά 300 ευρώ. Επιμελητής Α` κατά 360 ευρώ. Διευθυντής κατά 420 ευρώ.
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Παγιώνονται τα «γαλαζοπράσινα» χαράτσια

Στο 40% των συνολικών δαπανών Υγείας ανέρχονται τα χρήματα που πληρώνουν οι ασθενείς απ' την τσέπη τους, την τελευταία οχταετία

Τα χαράτσια για υπηρεσίες Υγείας που επέβαλαν στα λαϊκά στρώματα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την τελευταία δεκαπενταετία φαίνεται να παγιώνονται σε 40% επί των συνολικών δαπανών Υγείας.

Αυτό προκύπτει μετά και από όλες τις αναθεωρήσεις Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και κατατάσσει τη χώρα μας μεταξύ των ακριβοπληρωμένων απ' την τσέπη συστημάτων Υγείας, όπως υπογράμμισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γ. Κυριόπουλος και ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής Χρ. Λιονής, με αφορμή το 4o Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας που οργανώνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (3 - 6 Δεκεμβρίου 2008).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, οι ετήσιες δαπάνες Υγείας ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 δισ. ευρώ προέρχονται από ιδιωτικές δαπάνες. Να σημειωθεί πως τα ποσοστά αυτά είναι απ' τα υψηλότερα στον κόσμο με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας το 2005. Πάντως, τα τελικά στοιχεία που θα δημοσιεύσει ο ΟΟΣΑ δε φαίνεται να αποκλίνουν και πολύ απ' τη διάρθρωση 40% προς 60%.

Ο σημερινός συσχετισμός δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών Υγείας, επισημάνθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, παραμένει σταθερός από το 2000, αμφισβητώντας ουσιαστικά τους πρόσφατους ισχυρισμούς του υπουργού Υγείας περί μείωσης του ποσοστού των ιδιωτικών δαπανών Υγείας στο διάστημα 2005-2008.

ΚΕΕΛΠΝΟ
Βαφτίζουν τους εργαζόμενους «εργολάβους»

Τη μη ανάπτυξη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σε περιφερειακό επίπεδο, όπως προβλεπόταν από το σχετικό νόμο, χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, προκειμένου να επιταχύνει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις δομές δημόσιας Υγείας.

Ετσι, για την υλοποίηση δράσεων με σκοπό την επιδημιολογική επιτήρηση της περιοχής για την οποία είναι αρμόδιο το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε τον τελευταίο χρόνο συμβάσεις παροχής υπηρεσιών με εφτά εργαζόμενους. Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι εργαζόμενοι - που ονομάζονται «εργολάβοι» - αναλαμβάνουν τη συλλογή και ηλεκτρονική καταγραφή επιδημιολογικών δεδομένων της συγκεκριμένης περιφέρειας. Μετά από ένα χρόνο (αυτή είναι η διάρκεια της σύμβασης), οι εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι, ενώ η μηνιαία αμοιβή τους ορίζεται στα 1.050 ευρώ. Χρήματα από τα οποία πρέπει να πληρώνουν και για την ασφάλισή τους. Αφού - όπως ξεκαθαρίζεται - σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για εξαρτημένη εργασία, αλλά για σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών «και ως εκ τούτου το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν υπέχει καμία υποχρέωση καταβολής μισθού ή αποδοχών πάσης φύσεως, επιδομάτων κάθε είδους», ενώ οι «εργολάβοι» δεν έχουν δικαίωμα σε οποιαδήποτε άλλη παροχή ή οποιοδήποτε άλλο πλεονέκτημα ή διευκόλυνση.

Οι εξελίξεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ αναδεικνύουν την ταχύτητα και την επιμονή, με την οποία προωθείται η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις δημόσιες δομές Υγείας και συνολικά στο χώρο της Υγείας.

«Φαρμακερή» πριμοδότηση

Σε προκλητική πριμοδότηση της φαρμακοβιομηχανίας και των ιδιωτικών κλινικών κατέληξε η τελική διατύπωση της τροπολογίας για τη χρέωση των φαρμάκων στις ιδιωτικές κλινικές που είναι συμβεβλημένες με τα ασφαλιστικά ταμεία για τη νοσηλεία ασφαλισμένων.

Την επιβάρυνση των ταμείων με το αρχικό σχέδιο της τροπολογίας αποκάλυψε ο «Ρ» στις 7.11.2008. Οπως αποκαλύπτει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φαρμακοαποθηκαρίων με χτεσινή ανακοίνωσή του, με τη νέα διατύπωση της τροπολογίας δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες κλινικών, με δυναμικότητα πάνω από 150 κλίνες, να προμηθεύονται τα φάρμακα στη νοσοκομειακή τιμή και να τα διαθέτουν στη χονδρική τιμή με προσαύξηση 5%. Μέχρι σήμερα, οι κλινικές μπορούσαν να προμηθεύονται στη χονδρική τιμή και να διαθέτουν με προσαύξηση 5%.

Η νοσοκομειακή τιμή είναι κατά 13% χαμηλότερη της χονδρικής τιμής. Με απλά λόγια, οι κλινικάρχες μεγάλων θεραπευτηρίων, αποκτούν πλέον το προνόμιο να κερδίζουν από τη διάθεση των φαρμάκων ποσοστό 18%!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ