ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Οργανώνουν την πάλη, δίνουν τον τόνο της συνέχειας

«Συνεχίζουμε τον αγώνα» μαζικά, μαχητικά, οργανωμένα, περιφρουρημένα. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν μαθητές και φοιτητές - σπουδαστές, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και στην καταστολή, για τα δικαιώματά τους στη μόρφωση, στη δουλειά και στη ζωή.

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας καλεί τους μαθητές να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις:

  • Αύριο Δευτέρα, συμβολική «περικύκλωση» της Αθήνας, με τους μαθητές να κλείνουν τους δρόμους σε διάφορα σημεία και να προχωρούν σε τοπικές κινητοποιήσεις σε: Υπουργείο Παιδείας, Εθνική Αμυνα, Πλατεία Καλογήρων, Γαλατσίου και Αγίας Λαύρας, Θηβών, Θησέως και Δαβάκη, Πλατεία Κοραή (Πειραιάς).
  • Την Τρίτη διοργανώνονται γενικές συνελεύσεις, Τοπικά Συντονιστικά και οι μαθητές προχωρούν σε δραστηριότητες για να ενημερώσουν τις γειτονιές, τους γονείς, τους εργαζόμενους για τα αιτήματά τους.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, μέσα από τις συλλογικές διεργασίες στις σχολές, είτε γενικές συνελεύσεις, είτε επιτροπές αγώνα (εκεί που δεν ήταν συγκεντρωμένος ο απαιτούμενος αριθμός φοιτητών για γενική συνέλευση ή εκεί που η γενική συνέλευση αποφάσισε να ορίσει μια επιτροπή συντονισμού για την υλοποίηση της απόφασής της) προχωρούν σε συντονισμό αυτής της αγωνιστικής τους δράσης. Το Συντονιστικό των Γενικών Συνελεύσεων και Επιτροπών Αγώνα από όλες τις σχολές της Αθήνας δίνει τον τόνο της συνέχισης της πάλης και καλεί όλους τους φοιτητές και σπουδαστές να οργανώσουν επιτροπές αγώνα σε κάθε σχολή και να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε κλείσιμο των σχολών μέχρι τις 19 Δεκέμβρη.

Ακόμα, μαθητές και φοιτητές - σπουδαστές προχωρούν σε νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια και διαδηλώνουν μαζί με το ΠΑΜΕ την Τετάρτη στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια.

Στη Θεσσαλονίκη, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων καλεί τους μαθητές αύριο να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στα δημαρχεία του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Επίσης, οι επιτροπές σπουδαστών και φοιτητών, μετά από κοινή σύσκεψη, προχωρούν σε μαζικές εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους και συνοικίες.

Πατριδογνωμόνιο
Ρίχνουν ξίδι στην πληγή

Στην Πέτρου Ράλλη, προ ολίγων ημερών, ένας μετανάστης χωρίς όνομα βρέθηκε πεθαμένος κι οχτώ σαπισμένοι στο ξύλο από τα «όργανα» της «τάξης». Εξω από την κεντρική σκηνή των Εξαρχείων. Ουδείς πένθησε. Ουδείς πυροβόλησε. Ουδείς εξεγέρθη απέναντι στην άνομη - έννομη τάξη. Υστερα, ήρθε ο αθώος νεκρός, εξίσου αθώος με τους άλλους τους μελαμψότερους κι άρχισαν οι συμψηφισμοί των αναλύσεων και των λυγμών. Γρατσουνίστηκαν αστικές συνειδήσεις κι από κάτω τρέχουν οι μετρήσεις κι οι δημοσκοπήσεις.

Ανάμεσα στη φωτιά και την κουκούλα, στην τρεμούλα των μικροαστών και τον πολιτικό παλιμπαιδισμό των ενσωματωμένων προοδευτικών πουροτεκνών, ξεπήδησαν οι αιώνιοι επιτήδειοι. Η χώρα άρχισε να σιγοκαίγεται στην ψησταριά των συμφερόντων, με καρυκεύματα κοινωνικής ανάλυσης αυτοαποκαλούμενων διανοούμενων και κορόνες από περιστασιακές πριμαντόνες του διαφημιζόμενου «δημόσιου» λόγου.

Το κέντημα το βρίσκεις, μαζί με τη βελόνα και την κλωστή του, στον ξένο Τύπο. Μέσα στα κείμενα και πιο κάτω απ' τους υστερικούς τίτλους. Είχαν έρθει συνεργεία εδώ και μέρες, πριν απ' το δολοφονημένο παιδί, ευρωπαϊκών ΜΜΕ, για να καλύψουν τις διευρυμένες ταραχές απ' άκρου σ' άκρο της χώρας με αφορμή τους μετανάστες(;). «Αλλού κι αλλιώς το περιμέναμε το σκηνικό», θα πουν με επαγγελματικό ρεαλισμό.

Η αλήθεια είναι ότι τώρα οι μετανάστες θα πεθαίνουν δέκα δέκα απ' το ξύλο και την πείνα και δε θα παίρνει μυρουδιά κανείς. Η αλήθεια είναι πως αν βρεις τζαμά θα πληρώσεις τριπλάσια το τζάμι που έσπασε ο αέρας. Προηγούνται, βλέπεις, τα άλλα που έχουν ανάγκη στην αγορά. Η αλήθεια πλησιάζει το σκοπό της τον αρχικό: άλφα στερητικό και λήθη.

«Αλέξη ζεις εσύ μας οδηγείς», ακούγεται στην τηλεόραση από παιδικές φωνές και στο ερώτημα «πού;» δεν απαντά το πλήθος των μόνων στο σπίτι που με οργισμένο προσωρινώς δέος σταματά να σκέφτεται μπροστά στο τείχος των μπάτσων του νου και του κοινού και του ελιτίστικου. Που χτίζει το αυθαίρετό του πάνω σε κάθε ευκαιρία για να ξαναγράψει την ιστορία στα μέτρα του. Εξω στις εφημερίδες θυμήθηκαν το... Ζάλογγο(!), έφτιαξαν κι ένα «μεσογειακό τόξο τρομοκρατίας». Εδώ η συμμαχία των ευρωπαιο-προθύμων βάφτισε εξέγερση την αυθόρμητη και φυσική έκρηξη των νέων κι άρχισε να πουλάει ιδεολογικό ξίδι γι' αθάνατο κρασί του '21...

Μια δεύτερη γενιά μεταναστών, καμιά τριανταριά ψυχές, μπορεί και ν' απέκτησαν το λάπτοπ και τα αθλητικά παπούτσια που ποτέ δε θ' αποκτούσαν. Περισσεύματα από ένα πλιάτσικο που είχε και ντόπιους νταβατζήδες. Αυτοί ίσως πάνε φυλακή.

Τώρα είναι η ώρα του ράδιο αρβύλα, της χύμα «εγκυκλοπαίδειας» των απωθημένων. Στο διαδίκτυο το αίμα δίνει τόνους βαρύτητας στην αβάσταχτη ελαφρότητα της ασφαλούς διαβίωσης στους ιστοτόπους.

Στους τόπους δουλειάς δεν έφτασε η απόφαση των 27 για το κάτεργο του 65ωρου, της ενεργού και ανενεργού εργασίας. Τώρα είναι η ώρα να δοκιμαστεί η ευρωαστυνομία, εκεί που η ντόπια «δύναμη τάξης» απέτυχε. Η διεθνής τής Κου-Κλουξ-Κλαν επενδύει στα ομόλογα του απολογητικού υπομνήματος του Κτήνους. Που ταΐστηκε κι εκπαιδεύτηκε και πυροβόλησε με την ψήφο των πενθούντων.

Τα παιδιά, λένε, θέλουν αγάπη και φροντίδα. Η αγάπη είναι δωρεάν. Η φροντίδα κοστίζει. Γιατί είναι ταξικής διαφοράς τιμολογημένο προϊόν.

Σ' αυτήν θ' αναμετρηθούμε. Θα συγκρουστούμε. Και θα περιφρουρήσουμε και το δρόμο και την ιστορία του.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΔΙΜΗΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η μάχη

Τα νέα καθήκοντα που ανέκυψαν με τις γνωστές εξελίξεις μπροστά στους κομμουνιστές καθόλου δεν απέστρεψαν την προσοχή τους από τη σημαντική μάχη που ταυτόχρονα εξακολουθούν να δίνουν, μαζί με όλες τις άλλες, για την επίτευξη των στόχων της δίμηνης (Δεκέμβρης - Γενάρης) Οικονομικής Εξόρμησης που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ προς τιμήν του 18ου Συνεδρίου.

Δουλεύοντας άνθρωπο τον άνθρωπο, σπίτι το σπίτι για την επιτυχία των κινητοποιήσεων που με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα και γι' αυτές που προετοιμάζονται για το επόμενο διάστημα, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δεν αφαιρούνται απ' τη δουλειά και με το κουπόνι. Το κάλεσμα συμβολής στο σπουδαίο σκοπό αυτής της εξόρμησης, που αφορά στην ολοκλήρωση της διάσωσης του Ιστορικού Αρχείου του Κόμματος με τη στέγασή του σε ένα σύγχρονο, ειδικά κατασκευασμένο γι' αυτόν το σκοπό, κτίριο, συγκινεί και συνεγείρει τους ανθρώπους του μόχθου που συνδράμουν απ' το υστέρημά τους με προθυμία.

Οι δυνάμεις της ΚΟΑ του ΚΚΕ συνεχίζουν αποφασιστικά τη μάχη του κουπονιού στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και τις σχολές, παντού όπου συναντώνται με τους εργάτες, τους μικρομεσαίους, τους νέους. Οπως αναφέρουν στελέχη της Οργάνωσης, αυτή η μάχη δεν είναι ξεκομμένη, αντίθετα συνδέεται στενά με την πολιτική δουλειά που όλο το προηγούμενο διάστημα είχε αναπτυχθεί, αλλά και με τη δουλειά που ξεδιπλώνεται τώρα, χάρη στην οποία βαθαίνουν οι σχέσεις του Κόμματος με τους ανθρώπους του μόχθου της Αθήνας. Ολοι αυτοί -αναφέρουν - αναγνωρίζουν στους κομμουνιστές, στο ΚΚΕ, έναν συνεπή μαχητή και υπερασπιστή για τα δικαιώματά τους, για τα συμφέροντά τους και κατανοούν πως και η πιο μικρή οικονομική ενίσχυση κατευθύνεται στην ενίσχυση του αγώνα για το δίκιο τους. Η θετική ανταπόκριση - σημειώνουν - οπλίζει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τα μέλη του Κόμματος και εδραιώνει την πεποίθηση ότι και αυτήν τη μάχη θα την κερδίσουν.

Με αμείωτο ενθουσιασμό συνεχίζεται και στον Πειραιά η μάχη της δίμηνης οικονομικής εξόρμησης. Η ΚΟΠ είχε ήδη καλύψει μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα το 40,10% του πλάνου της. Πρώτη ανάμεσα στις Οργανώσεις είναι η ΚΟ Ναυτεργατών με 43,18%. Η ΚΟΝ οφείλει το υψηλό ποσοστό κάλυψης του πλάνου της στο γεγονός ότι όλα τα μέλη της ρίχτηκαν με δυναμισμό, ανυποχώρητα στη μάχη για την υπερκάλυψη του πλάνου, ακόμα στο ότι έγκαιρα καταστρώθηκε συγκεκριμένο σχέδιο με «χαρτί και μολύβι», ώστε να μη μείνει κανένα καράβι, κανένας ναυτεργάτης στον οποίο να μη φτάσει το κουπόνι του Κόμματος. Μάλιστα, παρά την οικονομική δυσπραγία των ναυτεργατών, οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Και αυτό έχει άμεση σχέση με τους στενούς δεσμούς που έχει αναπτύξει η ΚΟΝ με τους ναυτεργάτες, σφυρηλατημένους με σκληρούς αγώνες.

Το 41% του πλάνου της έχει καλύψει η ΚΟΘ του ΚΚΕ με πρώτες τις εργατοϋπαλληλικές οργανώσεις (Εμπόριο - ΔΕΚΟ - Τράπεζες -Υγεία - Δημόσια Διοίκηση). Επίσης, από τις εδαφικές Αχτίδες πρώτες είναι αυτές των Δυτικών και Βορειοδυτικών Συνοικιών της Θεσσαλονίκης.


Διόρθωση στο σημερινό ένθετο «7 μέρες μαζί»

Στο θέμα της Ιστορίας στο σημερινό ένθετο «7 μέρες μαζί» αναφέρεται ότι η εκδήλωση για το στρατόπεδο Χαϊδαρίου έγινε από τη Βορειοδυτική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Το σωστό είναι ότι η εκδήλωση έγινε από τη Νοτιοδυτική Αχτίδα.

Προσφέρουν στο ΚΚΕ

-- Ο Μ.Β. προσφέρει 5.000 ευρώ στην ΚΟΘ του ΚΚΕ για την επιτυχία του 18ου Συνεδρίου και την οικοδόμηση του κτιρίου για το Αρχείο του ΚΚΕ.

-- Ο Αντιστασιακός Παναγιώτης Βαζούρας, ως τρίτη δόση, προσφέρει 1.000 ευρώ στο ΚΚΕ, «πρώτα για τα Αρχεία του Κόμματος».

-- Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Βύρωνα προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Βύρωνα του Κόμματος, το ποσό των 500 ευρώ για το κτίριο του Αρχείου του Κόμματος και προς τιμήν του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

-- Ο Μιχάλης Οικονόμου προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 500 ευρώ, μέσω ΚΟ Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

-- Ο Μπερμπερίδης Δημήτρης από τη Νέα Ζίχνη νομού Σερρών προσφέρει 500 ευρώ στη ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ για την αγορά νέων γραφείων, προτρέποντας και άλλους να ενισχύσουν την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ