ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
Βρε, Ουστ!

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «Νέα»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «Νέα»
Τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τι σήμαινε η κραυγή «είμαστε όλοι και πάλι Αμερικανοί». Η είδηση για το χτήμα που μπήκαν μέσα σαράντα χιλιάδες άνθρωποι να μαζέψουν τα απομεινάρια της σοδειάς δείχνει το μέλλον. Αλλά, πάλι, δεν μπορούμε να φανταστούμε τους Πρετεντέρηδες να μπουκάρουν σε χωράφια, ψάχνοντας ρίζες να ξεγελάσουν την πείνα τους. Κάτι άλλο παίζεται.

Μήπως το μέλλον είναι στο αίτημα των «ακομμάτιστων νέων αγροτών», που χειροκροτά ο ΣΥΝ; Δηλαδή, όταν οι τράπεζες δεν μπορούν να βρουν πελάτες, είναι πρόοδος να εμφανίζονται οι ντίλερ των τραπεζών ως «κίνημα» που προσπαθεί να πείσει τους αγρότες ότι πρέπει να χρεωθούν ξανά και ξανά;

Βέβαια, ο ρόλος όλων αυτών δεν είναι μόνο του «ντίλερ».

Το τσουνάμι που έρχεται είναι το πρόβλημά τους. Που δεν αντιμετωπίζεται ούτε με την «ομοψυχία» που ζητά η αστική τάξη.

Καθώς ήδη υπάρχουν αγρότες που πάνε δίπλα δίπλα με τους εργάτες, οι πράσινοι με τη ροζ επένδυση σπεύδουν να προλάβουν.

Για να βγουν αύριο να ζητάνε «κοινή δράση στο πρόβλημα»: Να ρυθμιστούν τα χρέη για να δοθούν νέα δάνεια!

Καλά, σε πόσο «κότσους» νομίζουν ότι απευθύνονται; Τους είπε κάποιος ότι οι άνθρωποι που δουλεύουνε τη γη είναι ηλίθιοι; Ιδιοκτήτες είναι, έχουν όριο απ' αυτήν την ιδιότητα ως προς το να επαναστατήσουν, αλλά ηλίθιοι δεν είναι. Σοδειές και σοδειές έχουν γίνει κεφάλαιο υπέρ της «Αγροτικής» και έρχεται το «νέο κίνημα» να τους πει ότι πρέπει να ξαναχρεωθούν;

Αλήθεια, είναι βέβαια, ότι το πάθημα δεν έχει γίνει μάθημα σε όλους. `Η τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται το «συγκρότημα», καλλιεργώντας κλίμα.

Να κρατήσουμε ως αυτοκριτική του ΠΑΣΟΚ τις αναφορές του Παναγιώτου για την απασχολησιμότητα και την ευελιξία; Συμφωνούν ο Σημίτης και η Αννούλα της γνωστής «Επιτροπής» με την αυτοκριτική;

Πάμε γι' άλλα: Κράτα το νούμερο: 31,5 εκατομμύριο στα συσσίτια. Αλλα 40 εκατομμύρια στις φυλακές. Δηλαδή, όσοι ψήφισαν Ομπάμα είναι λιγότεροι απ' όσους έχουν πρόβλημα; Παράξενο όνειρο το αμερικάνικο.

Το Χάρβαρντ ονομάζεται και πανεπιστήμιο των μελλοντικών πρωθυπουργών. Αυτοί που ξέρουν λένε πως λειτουργεί ως δεξαμενή για την παραγωγή τους κι όσοι «κάτσουν» στην πορεία. Οπότε έχουμε πρόβλημα τώρα που κάνει περικοπές. Φαντάζεσαι να μας προκύπτουν αγράμματοι πρωθυπουργοί;

Οχι τίποτα άλλο, αλλά πάει χάλια και η οικογένεια Λάτση που είναι συνήθως χορηγός. Δηλαδή στο επόμενο πάρτι του «Εκάλη Κλαμπ» θα βγάλουν δίσκο; Οχι τίποτα άλλο, αλλά μόλις προχτές άρχισε ο έρανος για τους εφοπλιστές. Πού να πρωτοδώσεις;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


«ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ»

«ΟΜΟΨΥΧΙΑ»: «Οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές κι από κάποια στιγμή κι έπειτα ίσως γίνουν απρόβλεπτες και καταιγιστικές (...) οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας καλούνται να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δράσουν προληπτικά και αποτρεπτικά. Διατυπώνοντας υπεύθυνες - και το κυριότερο - εφαρμόσιμες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης (...) η κοινή γνώμη είναι διατεθειμένη να κάνει θυσίες εφόσον πειστεί ότι υπάρχει "φως στο τούνελ" (...) σε περιόδους κρίσιμες, όπως αυτή που διανύουμε τώρα, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι οι κοινωνικές εντάσεις. Αντιθέτως απαιτείται ομοψυχία για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και πάνω από όλα σωστός κι αναλογικός επιμερισμός των επιπτώσεων από το "τσουνάμι" που έρχεται» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

«ΘΥΣΙΑ»: «Ο κ. Τρισέ μείωσε χθες τα επιτόκια του ευρώ στο 2,5%. Υποθέτουμε ότι οι τράπεζές μας θα ακολουθήσουν και θα μειώσουν το κόστος του χρήματος. Οφείλουν άλλωστε ως συνυπεύθυνες της κρίσης κάποια θυσία. Και τέλος πάντων, οι διοικήσεις και οι μέτοχοί τους ας συμφιλιωθούν με την ιδέα της μειωμένης κερδοφορίας. Δεν είναι δα προς θάνατον» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΕΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ EUROBANK; «Η ετήσια λίστα με τους πιο πλούσιους ανθρώπους στην Ελβετία δείχνει, σύμφωνα με το Reuters, ότι ανάμεσα σε εκείνους που είδαν τις περιουσίες τους να μειώνονται περισσότερο είναι η οικογένεια Λάτση (...) η οικογένεια είδε την περιουσία της να μειώνεται κατά 4 δισ. ελβετικά φράγκα (περίπου 3,3 δισ. δολάρια)» (το θέμα στα ΝΕΑ).

ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ ΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ: «Η παγκόσμια κρίση φέρνει σε δύσκολη οικονομική θέση και ένα από τα διασημότερα πανεπιστήμια στον κόσμο. Το φημισμένο Harvard εξετάζει πρόγραμμα εκτεταμένων περικοπών του κόστους λειτουργίας του, ύστερα από τις ζημιές ύψους 8 δισ. δολαρίων που κατέγραψε το ταμείο χορηγιών (...) την περασμένη Τρίτη το Stanford ανακοίνωσε το δικό του πρόγραμμα περικοπών (...) παράλληλα τα πανεπιστήμια Brown και Cornell πάγωσαν τις προσλήψεις προσωπικού για τη συγκράτηση του κόστους λειτουργίας τους» (το θέμα στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΠΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ νομοθέτησε τις απαιτήσεις του ΕΒΕΑ από τη ΝΔ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ άνοιξε την πόρτα για το 4ήμερο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εντείνονται τα σημάδια της κρίσης

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αυτοδυναμία του ΠαΣοΚ

ΤΑ ΝΕΑ: Κραχ 5,5% στη ΝΔ από Οικονομία - Εφραίμ

Η ΑΥΓΗ: Κάτι νέο γεννιέται στον Κάμπο

ΕΘΝΟΣ: ΦΕΥΓΟΥΝ... αλιβάνιστοι

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Ιερό» όργιο με βαλίτσες και εμβάσματα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Επιχείρηση «απόδρασης»

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ των πτυχίων των ΕΕΣ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ κάθε ευθύνη ο Ρουσόπουλος

Η ΧΩΡΑ: Πήρε στον λαιμό του ολόκληρη παράταξη

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΝΔ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΕΛΟΣ στις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Κουπόνια τροφίμων»

Αύξηση - ρεκόρ κατά 17% καταγράφηκε σε σχέση με πέρυσι τον Σεπτέμβριο στον αριθμό των Αμερικανών που δικαιούνται κουπόνια τροφίμων, ο οποίος έφτασε στα 31,5 εκατ., υποσκελίζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 29,85 εκατ. του Νοεμβρίου του 2005, λίγους μήνες μετά τον τυφώνα Κατρίνα» (στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Αυτοκριτική

«Η "απασχολησιμότητα" και η "ευελιξία" ήταν ένας από τους δύο πυλώνες μαζί με την "αυτορύθμιση" αγορών, της "νέας οικονομίας" που με παταγώδη τρόπο βλέπουμε να καταρρέει σε παγκόσμιο επίπεδο» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

Το πάθημα δεν τους έγινε μάθημα

«Μια κοινωνία πολύ θυμωμένη με την κυβέρνηση δείχνουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (...) οι πολίτες στρέφονται πάλι προς το ΠΑΣΟΚ θεωρώντας ότι τα χρόνια που βρίσκεται στην αντιπολίτευση του έγιναν μάθημα» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

Πράσινο και ροζ; μπλιαχ

«"Εδώ γεννιέται ένα κίνημα" είπε στο "Εθνος" ο Κώστας Τέλιος ο οποίος παραιτήθηκε από τη συμμετοχή του στη συντονιστική επιτροπή λόγω της ιδιότητάς του ως νομαρχιακού συμβούλου (...) εμείς δεν είμαστε ούτε κόκκινοι, ούτε πράσινοι, ούτε γαλάζιοι" είπε ο Β. Νικολόπουλος (...) την προσυγκέντρωση επισκέφθηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας» (η καταγραφή στο ΕΘΝΟΣ).

Ντίλερ τραπεζών

«Κάτι νέο γεννιέται (...) με κεντρικά αιτήματα την καταβολή άτοκου δανείου...» (στην ΑΥΓΗ).

«Ομπαμάνια»

«Ενα ζευγάρι αγροτών από το Κολοράντο άνοιξε τις προάλλες τους φράχτες στα χωράφια του κι άφησε να μπουν μέσα οι πεινασμένοι για να μαζέψουν τα απομεινάρια από τη σοδειά τους - όπως συνηθίζεται σε εκείνα τα μέρη. Τους περίμενε όμως μια μεγάλη έκπληξη. Ούτε πέντε, ούτε δέκα, ούτε εκατό, αλλά σαράντα χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν τα κτήματά τους. Ισως είναι ένα σημείο των καιρών. Ισως να επιστρέφουμε στην προϊστορική εποχή των ανθρώπων - συλλεκτών» (από τη στήλη του Ρ. Βρανά στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ