ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Επιχείρηση τρομοκράτησης μεταναστών

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση μεταναστών για τον ξυλοδαρμό Αφγανού
Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση μεταναστών για τον ξυλοδαρμό Αφγανού
Ενταση της τρομοκρατίας κατά των μεταναστών από διάφορες ομάδες, με την ανοχή της αστυνομίας, και μεγάλος αριθμός συλλήψεων γίνεται τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα. Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι μετανάστες, εθνικιστές και διάφορα «φασιστοειδή», εκμεταλλεύονται τη γενική «αναμπουμπούλα» και απολαμβάνοντας την προστασία της αστυνομίας, χτυπούν και κυνηγούν μετανάστες.

Οπως σημειώνει στον «Ρ» ο εκπρόσωπος της Ενωσης Εργαζομένων Μπαγκλαντές Ηλίας Αχμεντ, «τις τελευταίες μέρες ακραίοι εθνικιστές "την έχουν στημένη" σε στέκια μεταναστών. Καθώς γυρίζουν αργά το βράδυ στα σπίτια τους, μετανάστες που δουλεύουν σε εστιατόρια και αλλού, όπου τους βρίσκουν τους ξυλοκοπούν και τους τρομοκρατούν». Εκ μέρους της Αφγανικής Κοινότητας, ο Ζαχέρ Μαχμάτ καταγγέλλει στον «Ρ» ότι «προχτές το βράδυ στην πλατεία Αττικής χτύπησαν 4-5 Σύρους. Ηταν 10-15 άτομα αυτοί που τους επιτέθηκαν», σημειώνει και προσθέτει: «Κάθε μέρα αστυνομικοί και άλλοι χτυπούν μετανάστες».

Παράλληλα, έχουν πολλαπλασιαστεί οι συλλήψεις και οι προειδοποιήσεις απέλασης μεταναστών από την αστυνομία. Με πρόσχημα τα γνωστά «πλιάτσικα» που διαδραματίστηκαν σε καταστήματα τις τελευταίες μέρες, μετανάστες ξυλοκοπούνται βάναυσα και μεταφέρονται ομαδικά στα αστυνομικά τμήματα. Τη Δευτέρα το βράδυ εκτυλίχτηκαν σκηνές άγριας βίας και ανελέητου ξύλου στην Ομόνοια. Ομάδα αστυνομικών πηγαινοερχόταν από την πλατεία Ομόνοιας στο παρακείμενο Αστυνομικό Τμήμα μεταφέροντας διαρκώς μετανάστες, αφού πρώτα τους ξυλοκοπούσε βάναυσα.

Τα όποια μεμονωμένα περιστατικά παραβατικότητας δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι, ούτε - πολύ περισσότερο - δικαιολογούν την αστυνομία να βασανίζει και να φτάνει στα όρια κατάχρησης εξουσίας πάνω σε ανθρώπους που είναι ανυπεράσπιστοι, άοπλοι, χωρίς κανένα δικαίωμα. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι στο όνομα της «πάταξης της εγκληματικότητας» έχει μπει σε εφαρμογή το σχέδιο εκδίωξης των μεταναστών από το κέντρο της Αθήνας...

ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
«Νεκρώνει» από την ασύδοτη ρύπανση

Την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον κατάσταση του Κόλπου, ως αποτέλεσμα της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλει στην Ευρωβουλή το ΚΚΕ

Τη σημερινή απαράδεκτη περιβαλλοντικά κατάσταση του Θερμαϊκού Κόλπου, που σε πολλά σημεία του έχει πια νεκρωθεί, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς και τις επιπτώσεις που φέρει η ασύδοτη ρύπανση του κόλπου από τις βιομηχανίες και τα απόβλητά τους στη δημόσια υγεία αλλά και στο περιβάλλον, καταγγέλλει, με Ερώτησή του προς την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Δρούτσας.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημειώνει: «Σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, σχετικά με τη ρύπανση του Θερμαϊκού Κόλπου από χερσαίες πηγές, αποκαλύπτονται: Υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και άλλων τοξικών ουσιών, κατάλοιπα παρασιτοκτόνων, καρκινογόνων αρωματικών υδρογονανθράκων και έντονα φαινόμενα ευτροφισμού. Το λιμάνι και η παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίστηκαν "νεκρές περιοχές"».

«Κύριοι υπαίτιοι της κατάστασης αυτής - επισημαίνει ο ευρωβουλευτής - κατονομάζονται οι παράνομες απορρίψεις βιομηχανικών υγρών αποβλήτων, η κακή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών, η έλλειψη τριτοβάθμιου καθαρισμού και η υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων, αίτια που έχουν τη ρίζα τους στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και στον τομέα του περιβάλλοντος. Τα προβλήματα αυτά δεν ήταν καινούρια, το νέο ήταν ότι επιδεινώθηκαν παραπέρα, καθώς οι κατά καιρούς κυβερνητικοί αρμόδιοι περιορίζονταν, όπως και αυτή τη φορά έκαναν, σε γενικόλογες και ανέξοδες υποσχέσεις». Τέλος, ο Κ. Δρούτσας ερωτά «πώς αξιολογεί η Επιτροπή την κατάσταση στο Θερμαϊκό Κόλπο και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον».

«ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ»
Νέος επικεφαλής ο Γιώργος Πετρίδης

Ο δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης για τα συμφέροντα των κατοίκων της Δραπετσώνας και τη διασφάλιση των τελευταίων ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει, φάνηκε ξεκάθαρα πως είναι ο δρόμος που θα συνεχίσει η Προοδευτική Δημοκρατική Κίνηση Δραπετσώνας και με τον νέο της επικεφαλής Γιώργο Πετρίδη, στην εκδήλωση που έγινε την περασμένη Δευτέρα. Στην εκδήλωση, πέρα από την ανακήρυξη του νέου επικεφαλής, έγινε συζήτηση για τους ελεύθερους χώρους της πόλης και τα οικονομικά του δήμου.

Στην ομιλία του ο Γιώργος Πετρίδης καταρχήν τόνισε ότι «είναι μεγάλη τιμή να είναι κανείς επικεφαλής της Δημοτικής μας Κίνησης διότι είχε επικεφαλής τον Μαρίνο Κοσκινά στις αγωνιστικές παρακαταθήκες του οποίου περπάτησε ο Νίκος Μπεάζογλου και που καθήκον και επιταγή είναι να βαδίσω και εγώ».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο δήμο τόνισε τις τεράστιες ευθύνες των διοικήσεων Αραβιάδη (ΠΑΣΟΚ) και Χρυσού (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) που διέλυσαν κάθε λειτουργία του Δήμου και μέσα στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης, φόρτωσαν με πρόσθετα οικονομικά βάρη τους εργαζόμενους της πόλης. Τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού αυξήθηκαν κατά 6% το 2007 και 2008 και 5% για το 2009. Η σημερινή διοίκηση επέβαλε τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς και έκλεισε τον έναν βρεφονηπιακό σταθμό.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν οι νομαρχιακοί Σύμβουλοι της ΝΑΣ Κώστας Τζατζάνης και Ελένη Παπαδοπούλου, η Σοφία Θωμάρεη δημοτική σύμβουλος της ΔΑΣ Κερατσινίου, ο Νίκος Γρηγοριάδης αντιπρόεδρος της Ενωσης Ποντίων Πειραιά, ο Βαγγέλης Γαλάνης πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Δραπετσώνας κ.ά.

Κάρτες ΟΑΣΑ για το 2009

Αρχισε από χτες η διάθεση των ετήσιων καρτών απεριόριστων διαδρομών του ΟΑΣΑ για το 2009.

Πρόκειται για τις κάρτες των: 350 ευρώ που ισχύουν για όλα τα συγκοινωνιακά μέσα (λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, μετρό έως το σταθμό «Κορωπί» και προαστιακό, μόνο για το τμήμα Μαγούλα - Πειραιάς - Κορωπί). 150 ευρώ για τρόλεϊ, τραμ και λεωφορεία, με εξαίρεση τις γραμμές «εξπρές» του αεροδρομίου και το τμήμα Βάρκιζα - Σαρωνίδα της γραμμής Ε22. 300 ευρώ για το μετρό μέχρι Κορωπί. 250 ευρώ για τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.

Οι κάρτες θα διατίθενται έως την ερχόμενη Δευτέρα μόνο από τον ΟΑΣΑ (Μετσόβου 25) τις εργάσιμες μέρες, από τις 8 π.μ. έως τις 2.15 μ.μ. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα διατίθενται από τα εκδοτήρια των ΗΣΑΠ στην Ομόνοια, του μετρό στους σταθμούς «Σύνταγμα» και «Εθν. Αμυνα», του τραμ στο σταθμό «Αγία Φωτεινή» στην πλατεία Νέας Σμύρνης και του προαστιακού στους σταθμούς «Πειραιάς», «Σταθμός Λαρίσης» και «Δουκ. Πλακεντίας».

ΧΑΛΚΙΔΑ - ΙΣΤΙΑΙΑ
Αυξήσεις στα δημοτικά «χαράτσια»

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).--

Φόροι, τέλη και χαράτσια κάθε είδους βρίσκονται στην «ημερήσια διάταξη» των συνεδριάσεων των δημοτικών συμβουλίων αυτήν την περίοδο. Στην Εύβοια έχει ξεκινήσει ο «χορός» των αυξήσεων, σε Χαλκίδα, Ιστιαία και αλλού. Αλλες δημοτικές αρχές επιχειρώντας να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» του λαού, επικαλούμενες την οικονομική κρίση κάνουν κάποιες μειώσεις τελών σε ελάχιστες «ευπαθείς ομάδες» (όπως ονομάζουν πολύτεκνους, ΑΜΕΑ κ.ά.), τη στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια τους ίδιους τους είχαν «ταράξει» στις αυξήσεις!

Στη Χαλκίδα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν αυξήσεις 2,9% στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, προσθέτοντας νέα βάρη στα ήδη πολύ ψηλά τιμολόγια που πληρώνει ο δημότης. Ετσι, τα χαράτσια έχουν γίνει από τα υψηλότερα σε πρωτεύουσες νομών.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Αγωνιστικής Συμπαράταξης Β. Σταματούκος κάλεσε τις άλλες παρατάξεις, να σταματήσουν το παιχνίδι της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας, που το χρησιμοποιούν για να μειώνουν τα δημοτικά τέλη που οι ίδιοι ψηφίζουν να αυξηθούν. Η Συμπαράταξη απορρίπτει τη λογική των αυξήσεων από τη στιγμή που εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα ξεζουμίζονται καθημερινά από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων. Προτείνει, τη μείωση των τελών κατά 30% στην κατεύθυνση της πλήρους απάλειψής τους.

Στο ίδιο «κρεσέντο» αυξήσεων στα τέλη ύδρευσης, αποχέτευσης, φωτισμού και καθαριότητας, προχώρησε και η δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) στο Δήμο Ιστιαίας, ψηφίζοντας κατά πλειοψηφία αυξήσεις της τάξης του 10%!

Εκδήλωση της ΠΕΑΦΕ

Το ΔΣ της ΠΕΑΦΕ οργανώνει εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου «ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ», του ΕΠΟΝίτη Φοίβου Τσέκερη και καλεί όλα τα μέλη της, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης να πάρουν μέρος.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Μουσείο της ΕΠΟΝ (Δουκίσσης Πλακεντίας 3 - Αμπελόκηποι), το Σάββατο 13 Δεκέμβρη, ώρα 5 μμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ