Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
«Νεκρώνει» από την ασύδοτη ρύπανση

Την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον κατάσταση του Κόλπου, ως αποτέλεσμα της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλει στην Ευρωβουλή το ΚΚΕ

Τη σημερινή απαράδεκτη περιβαλλοντικά κατάσταση του Θερμαϊκού Κόλπου, που σε πολλά σημεία του έχει πια νεκρωθεί, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς και τις επιπτώσεις που φέρει η ασύδοτη ρύπανση του κόλπου από τις βιομηχανίες και τα απόβλητά τους στη δημόσια υγεία αλλά και στο περιβάλλον, καταγγέλλει, με Ερώτησή του προς την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Δρούτσας.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημειώνει: «Σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, σχετικά με τη ρύπανση του Θερμαϊκού Κόλπου από χερσαίες πηγές, αποκαλύπτονται: Υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και άλλων τοξικών ουσιών, κατάλοιπα παρασιτοκτόνων, καρκινογόνων αρωματικών υδρογονανθράκων και έντονα φαινόμενα ευτροφισμού. Το λιμάνι και η παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίστηκαν "νεκρές περιοχές"».

«Κύριοι υπαίτιοι της κατάστασης αυτής - επισημαίνει ο ευρωβουλευτής - κατονομάζονται οι παράνομες απορρίψεις βιομηχανικών υγρών αποβλήτων, η κακή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών, η έλλειψη τριτοβάθμιου καθαρισμού και η υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων, αίτια που έχουν τη ρίζα τους στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και στον τομέα του περιβάλλοντος. Τα προβλήματα αυτά δεν ήταν καινούρια, το νέο ήταν ότι επιδεινώθηκαν παραπέρα, καθώς οι κατά καιρούς κυβερνητικοί αρμόδιοι περιορίζονταν, όπως και αυτή τη φορά έκαναν, σε γενικόλογες και ανέξοδες υποσχέσεις». Τέλος, ο Κ. Δρούτσας ερωτά «πώς αξιολογεί η Επιτροπή την κατάσταση στο Θερμαϊκό Κόλπο και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ