ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Οι ΗΠΑ προωθούν «διεθνή» επέμβαση με άλλοθι την πειρατεία

Τα αμερικανικά και ΝΑΤΟικά πλοία παραμένουν απειλητικά στον Κόλπο του Αντεν

Associated Press

Τα αμερικανικά και ΝΑΤΟικά πλοία παραμένουν απειλητικά στον Κόλπο του Αντεν
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προωθούν από χτες οι Αμερικανοί προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εξαπόλυσης μίας διεθνούς ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο έδαφος και τον εναέριο χώρο της Σομαλίας με πρόσχημα την αύξηση των πειρατικών επιθέσεων στον Κόλπο του Αντεν.

Ειδικότερα, η αμερικανική πρόταση αναφέρει ότι για τουλάχιστον ένα χρόνο χώρες θα μπορούν να πάρουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα στο έδαφος της Σομαλίας, συμπεριλαμβανομένου και του εναέριου χώρου, για να διώξουν αυτούς που χρησιμοποιούν το σομαλικό έδαφος για να σχεδιάσουν, διευκολύνουν και εξαπολύσουν πειρατικές επιθέσεις στη θάλασσα». Το προσχέδιο απόφασης αναμένεται να παρουσιαστεί σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Σομαλία την ερχόμενη Τρίτη απ' την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις. Ηδη η φιλοδυτική σομαλική κυβέρνηση του Προέδρου Αμπντουλαχί Γιουσούφ, που βάλλεται συνεχώς (παρά τις στρατιωτικές επεμβάσεις Αιθιοπίας και ΗΠΑ) από ισλαμιστές ενόπλους, επικρότησε το σχέδιο λέγοντας πως προθυμοποιείται να δώσει «ό,τι και όση βοήθεια χρειαστεί»...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ρευστό» με το σταγονόμετρο στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Το πρώτο θωρακισμένο όχημα χρηματαποστολής που μετέφερε χρήματα από παλαιστινιακές τράπεζες στη Δυτική Οχθη και σε αυτές της Λωρίδας της Γάζας εισήλθε, χτες, στην περιοχή μετά από σχεδόν ενάμιση μήνα. Το όχημα μετέφερε περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 100 εκατομμύρια σέκελ, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι τράπεζες και οι κάτοικοι της Γάζας να μπορέσουν να πάρουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους.

Εντούτοις, το ποσό είναι εξαιρετικά μικρό σε σχέση με τις υπάρχουσες ανάγκες. Μόλις την περασμένη βδομάδα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Σαλάμ Φαγιάντ, είχε δηλώσει ότι χρειάζονται περίπου 63 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστό, άμεσα, στις παλαιστινιακές τράπεζες της Λωρίδας της Γάζας για να καταβληθούν οι μισθοί των δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων της Παλαιστινιακής Αρχής στην περιοχή. Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό ότι και στο συγκεκριμένο τομέα, ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί το «μαρτύριο της σταγόνας».

«Δύο εθνότητες, δύο κράτη»

Υπέρ της εγκατάστασης του περίπου ενός εκατομμυρίου Ισραηλινών Αράβων σ' ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, όταν αυτό ιδρυθεί στα εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, τάχθηκε, χτες, η υπηρεσιακή υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος «Καντίμα». Η Τζίπι Λίβνι τόνισε ότι θεωρεί τη συγκεκριμένη λύση ιδανική για «τη διαφύλαξη του εβραϊκού και δημοκρατικού χαρακτήρα του Ισραήλ». Οι δηλώσεις της Λίβνι προκάλεσαν την έντονη αντίδραση Ισραηλινών Αράβων βουλευτών που την κατηγόρησαν ότι με την υιοθέτηση τέτοιων απόψεων «προλειαίνει το έδαφος» είτε για «μαζική εκδίωξη των Παλαιστινίων του Ισραήλ είτε για μετατροπή τους σε μια ομάδα πολιτών χωρίς κανένα δικαίωμα».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ενίσχυση των δυνάμεων κατοχής μέχρι το καλοκαίρι

ΚΑΝΤΑΧΑΡ.--

Νέα περιοδεία στο Αφγανιστάν πραγματοποιεί ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, στον απόηχο «θανάσιμων λαθών» των αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων με θύματα αμάχους, αλλά και Αφγανούς αστυνομικούς. Με τον αντιαμερικανισμό να ανεβαίνει, οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεών τους στο Αφγανιστάν, δεδομένης και της αυξανόμενης δύναμης των Ταλιμπάν, σε μία προσπάθεια να κερδίσουν το χαμένο «παιχνίδι». Ο Αμερικανός αξιωματούχος, επισκεπτόμενος χτες τη χώρα, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ κινούνται προς την αποστολή τριών έως τεσσάρων ακόμα μάχιμων ενισχυτικών στρατιωτικών ομάδων μέχρι το καλοκαίρι του 2009.

Σύμφωνα δε με τους ισχυρισμούς του Αμερικανού αξιωματούχου, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα που οδηγούν ακόμα και την κατοχική κυβέρνηση να ζητά ημερομηνία αποχώρησης των δυνάμεων κατοχής από τη χώρα, ο ρόλος των ξένων στο Αφγανιστάν δεν είναι να τους πουν τι θα κάνουν, αλλά να τους «εκπαιδεύσουν», με προτάσεις και έχοντας μία «αληθινή συνεργασία μαζί τους»...

Στο μεταξύ συνεχίζονται τα αμερικανικά χτυπήματα στο Πακιστάν, με τη δικαιολογία της πάταξης των ισλαμιστών ανταρτών, που ενισχύουν τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν. Χτες σε αμερικανική επίθεση στο Αζάμ Βαρσάκ, του Νότιου Ουαζιριστάν, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, με τις μυστικές υπηρεσίες να ισχυρίζονται ότι η περιοχή είναι ένα από τα ισχυρά προπύργια της Αλ Κάιντα...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μακελειό με στόχο συνάντηση Κούρδων - Αράβων

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Λουτρό αίματος προκάλεσε καμικάζι σ' εστιατόριο στο Κιρκούκ, χτες το πρωί, ενώ ήταν κατάμεστο από πολίτες καθώς χτες άρχισε η τριήμερη μουσουλμανική γιορτή Αϊντ αλ Αντχα, που είναι αργία. Ο απολογισμός μέχρι το βράδυ ήταν 55 νεκροί και 120 τραυματίες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται αρκετά γυναικόπαιδα.

Στόχος της επίθεσης φαίνεται ότι ήταν Κούρδοι αξιωματούχοι της «Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν», του Προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί, οι οποίοι είχαν συνάντηση στο συγκεκριμένο εστιατόριο με Αραβες φυλάρχους, προκειμένου να εξετάσουν την εθνοτική ένταση που επικρατεί στην περιοχή και να καταλήξουν σε κάποια κοινά αποδεκτή έξοδο από αυτήν. Πιο συγκεκριμένα, οι Κούρδοι επιδιώκουν να προσαρτηθεί η πολυεθνοτική πόλη του Κιρκούκ και η γύρω περιοχή Ταμίμ στην αυτόνομη κουρδική περιοχή, κάτι που αρνούνται Αραβες και Τουρκομάνοι εκτιμώντας ότι σταδιακά θα εξαλειφθούν εθνοτικά.

Εκπρόσωποι των τριών εθνοτικών ομάδων έχουν συναντηθεί αρκετές φορές προκειμένου να βρουν μια κοινή λύση. Μέχρι στιγμής, πάντως, αν και έχει αποφασιστεί, δεν έχει διενεργηθεί δημοψήφισμα για το συγκεκριμένο ζήτημα από φόβο μήπως προκληθεί νέα κλιμάκωση της εθνοτικής έντασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ