Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ρευστό» με το σταγονόμετρο στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Το πρώτο θωρακισμένο όχημα χρηματαποστολής που μετέφερε χρήματα από παλαιστινιακές τράπεζες στη Δυτική Οχθη και σε αυτές της Λωρίδας της Γάζας εισήλθε, χτες, στην περιοχή μετά από σχεδόν ενάμιση μήνα. Το όχημα μετέφερε περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 100 εκατομμύρια σέκελ, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι τράπεζες και οι κάτοικοι της Γάζας να μπορέσουν να πάρουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους.

Εντούτοις, το ποσό είναι εξαιρετικά μικρό σε σχέση με τις υπάρχουσες ανάγκες. Μόλις την περασμένη βδομάδα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Σαλάμ Φαγιάντ, είχε δηλώσει ότι χρειάζονται περίπου 63 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστό, άμεσα, στις παλαιστινιακές τράπεζες της Λωρίδας της Γάζας για να καταβληθούν οι μισθοί των δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων της Παλαιστινιακής Αρχής στην περιοχή. Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό ότι και στο συγκεκριμένο τομέα, ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί το «μαρτύριο της σταγόνας».

«Δύο εθνότητες, δύο κράτη»

Υπέρ της εγκατάστασης του περίπου ενός εκατομμυρίου Ισραηλινών Αράβων σ' ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, όταν αυτό ιδρυθεί στα εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, τάχθηκε, χτες, η υπηρεσιακή υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος «Καντίμα». Η Τζίπι Λίβνι τόνισε ότι θεωρεί τη συγκεκριμένη λύση ιδανική για «τη διαφύλαξη του εβραϊκού και δημοκρατικού χαρακτήρα του Ισραήλ». Οι δηλώσεις της Λίβνι προκάλεσαν την έντονη αντίδραση Ισραηλινών Αράβων βουλευτών που την κατηγόρησαν ότι με την υιοθέτηση τέτοιων απόψεων «προλειαίνει το έδαφος» είτε για «μαζική εκδίωξη των Παλαιστινίων του Ισραήλ είτε για μετατροπή τους σε μια ομάδα πολιτών χωρίς κανένα δικαίωμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ