Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μακελειό με στόχο συνάντηση Κούρδων - Αράβων

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Λουτρό αίματος προκάλεσε καμικάζι σ' εστιατόριο στο Κιρκούκ, χτες το πρωί, ενώ ήταν κατάμεστο από πολίτες καθώς χτες άρχισε η τριήμερη μουσουλμανική γιορτή Αϊντ αλ Αντχα, που είναι αργία. Ο απολογισμός μέχρι το βράδυ ήταν 55 νεκροί και 120 τραυματίες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται αρκετά γυναικόπαιδα.

Στόχος της επίθεσης φαίνεται ότι ήταν Κούρδοι αξιωματούχοι της «Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν», του Προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί, οι οποίοι είχαν συνάντηση στο συγκεκριμένο εστιατόριο με Αραβες φυλάρχους, προκειμένου να εξετάσουν την εθνοτική ένταση που επικρατεί στην περιοχή και να καταλήξουν σε κάποια κοινά αποδεκτή έξοδο από αυτήν. Πιο συγκεκριμένα, οι Κούρδοι επιδιώκουν να προσαρτηθεί η πολυεθνοτική πόλη του Κιρκούκ και η γύρω περιοχή Ταμίμ στην αυτόνομη κουρδική περιοχή, κάτι που αρνούνται Αραβες και Τουρκομάνοι εκτιμώντας ότι σταδιακά θα εξαλειφθούν εθνοτικά.

Εκπρόσωποι των τριών εθνοτικών ομάδων έχουν συναντηθεί αρκετές φορές προκειμένου να βρουν μια κοινή λύση. Μέχρι στιγμής, πάντως, αν και έχει αποφασιστεί, δεν έχει διενεργηθεί δημοψήφισμα για το συγκεκριμένο ζήτημα από φόβο μήπως προκληθεί νέα κλιμάκωση της εθνοτικής έντασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ