ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ
Αθλιες μεθοδεύσεις σε βάρος της κυριακάτικης αργίας

Αντεργατική συμπαιγνία για να ανοίξουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα στο Δήμο της Αθήνας

Οι μεθοδεύσεις μεγαλεμπόρων - κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ ενάντια στην αργία της Κυριακής θα πάρουν απάντηση από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα
Οι μεθοδεύσεις μεγαλεμπόρων - κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ ενάντια στην αργία της Κυριακής θα πάρουν απάντηση από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα
Με μια άθλια συμπαιγνία σε βάρος των εργαζόμενων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, αλλά σε βάρος και των αυτοαπασχολούμενων - μικρών ΕΒΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι εκπρόσωποί τους στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μεθόδευσαν το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στο δήμο της Αθήνας σήμερα Κυριακή. Ικανοποίησαν έτσι μέχρι κεραίας τις αξιώσεις των μεγαλεμπόρων και των εντεταλμένων τους Εμπορικών Συλλόγων, που επιδίωκαν ένα καθοριστικό χτύπημα στην αργία της Κυριακής, χρησιμοποιώντας σαν πρόσχημα την οικονομική κρίση και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο κέντρο της Αθήνας.

Μάλιστα, για να ανοίξουν σήμερα τα καταστήματα, χρειάστηκε να ανατραπεί η απόφαση που πήρε το Νομαρχιακό Συμβούλιο (ΝΣ) σε έκτακτη συνεδρίασή του την περασμένη Τετάρτη. Γεγονός το οποίο φανερώνει την πρεμούρα των κομμάτων του κεφαλαίου να ξεμπερδεύουν με την αργία της Κυριακής, συνολικά με τα δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων και των μικρών εμπόρων. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η «προαιρετική» δήθεν παρουσία των εργαζόμενων σήμερα στη δουλειά τους, η προσαυξημένη αμοιβή και το αντισταθμιστικό ρεπό, μόνο σαν πρόκληση μπορούν να ακούγονται στα αυτιά των χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων.

Αμεση - ταξική απάντηση

Η καθολική αντίδραση των εργαζόμενων στις μεθοδεύσεις των μεγαλεμπόρων και των εκπροσώπων τους, αλλά και η άμεση απάντηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από την ΟΒΣΑ, το ΠΑΜΕ και άλλα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία της Αθήνας εισέβαλαν με πανό και συνθήματα στην έκτακτη συνεδρίαση του ΝΣ την περασμένη Τετάρτη, υποχρέωσαν την πλειοψηφία σε άτακτη υποχώρηση.

Στριμωγμένη από τις αντιδράσεις, η πλειοψηφούσα παράταξη του ΠΑΣΟΚ έκανε πίσω από την αρχική της απόφαση και καταψήφισε την πρόταση να ανοίξουν σήμερα τα καταστήματα, όπως ζητούσε ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας και οι Εμπορικοί Σύλλογοι άλλων δήμων του Λεκανοπεδίου. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, «σπρώχνοντας» προς την κατεύθυνση να ανοίξουν τα καταστήματα, είχε ζητήσει από το ΝΣ να πάρει τη σχετική απόφαση. Ακολούθησε τις επόμενες ώρες μια συντονισμένη επιχείρηση κατασυκοφάντησης των εργαζόμενων και των συνδικάτων τους. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και μεγαλέμποροι έδωσαν χέρι χέρι τη μάχη να ανακληθεί η απόφαση του ΝΣ και να ανοίξουν τα καταστήματα την Κυριακή.

Δικομματική ομοβροντία

Την Πέμπτη, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, ζήτησε να ανοίξουν τα καταστήματα την Κυριακή σε όλη τη χώρα. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι «είναι ανίκανη να λάβει και να εφαρμόσει μια καθαρή πολιτική απόφαση ώστε να λειτουργήσει η αγορά και την τελευταία Κυριακή του χρόνου, όπως οι οικονομικές συνθήκες, οι έμποροι, οι καταναλωτές, η ίδια η κοινή λογική υπαγορεύουν». Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ανάπτυξης πετούσε εκ νέου το μπαλάκι στο ΝΣ και οι μεγαλέμποροι απειλούσαν και εκβίαζαν πως θα ανοίξουν τα καταστήματά τους ανεξάρτητα από την όποια απόφαση και νομική κάλυψη.

Σαν αποτέλεσμα, κάνοντας χρήση βασιλικού διατάγματος του 1966, ο εκλεγμένος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ Νομάρχης Αθήνας Γ. Σγουρός αναίρεσε την απόφαση του ΝΣ και ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα θα ανοίξουν σήμερα Κυριακή. Την επαίσχυντη -όπως τη χαρακτηρίζει- απόφαση, κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η παράταξη της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ).

Είναι δεδομένο ότι η απόφαση αυτή λειτουργεί ενθαρρυντικά και για τους μεγαλέμπορους άλλων πόλεων της χώρας και άλλων δήμων του Λεκανοπεδίου (Κηφισιάς, Χαλανδρίου, Αλίμου, Περιστερίου, Αμαρουσίου, Κορυδαλλού, Ν. Ιωνίας) οι οποίοι, έχοντας τη στήριξη των εκπροσώπων του δικομματισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, απαιτούσαν και αυτοί να ανοίξουν σήμερα τα μαγαζιά τους.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η πρόκληση δε θα μείνει αναπάντητη

Κοινή ανακοίνωση και από Σωματεία εμποροϋπαλλήλων - ιδιωτικών υπαλλήλων, Ενώσεις, παρατάξεις και συσπειρώσεις των μικρών ΕΒΕ

Ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητες τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των μεγαλεμπόρων να καταργήσουν την αργία της Κυριακής, απευθύνει το ΠΑΜΕ. Με ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή, κατήγγειλε «την επιχειρούμενη προσπάθεια από το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο, τους τοποτηρητές του, εμπορικούς συλλόγους, την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει η απόφαση της νομαρχίας της Αθήνας και να ανοίξουν τα καταστήματα σήμερα Κυριακή».

«Οι πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ που ανακοίνωσε ότι συμφωνεί να ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές, είναι τεράστιες. H απόφασή του αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας, τα κέρδη της. Αλλωστε οι εργαζόμενοι έχουν πείρα από την πολιτική του τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και τώρα» σημειώνει το ΠΑΜΕ. Καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «που και με αυτή τους τη στάση στρέφονται ενάντια στη ζωή τους και στα συμφέροντά τους».

Επίσης, κάλεσμα σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, να αντισταθούν στις μεθοδεύσεις των μεγαλεμπόρων και των κομμάτων τους, απευθύνουν με κοινή τους ανακοίνωση ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Καρφούρ - Μαρινόπουλος - Ντία, το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση LIDL, το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση Κωνσταντακάτος, η ΟΒΣΑ, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ, η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων και το Σωματείο Καθαριστριών Αθήνας.

Τέλος, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τη νεολαία της πόλης να βρίσκονται σε αγωνιστική επιφυλακή σήμερα το πρωί, σε περίπτωση που οι μεγαλέμποροι ανοίξουν τα καταστήματά τους, υλοποιώντας απειλές που τις προηγούμενες μέρες είχαν στόχο να παρθεί σχετική απόφαση από τη Νομαρχία της Θεσσαλονίκης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στην υπηρεσία των μεγαλεμπόρων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε σχόλιο που εξέδωσε την Παρασκευή, σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων σήμερα Κυριακή 28/12, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προκαλούν με την υποκρισία και τις μεθοδεύσεις τους προκειμένου να υλοποιηθεί το αίτημα των μεγαλεμπόρων και να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή. Κοροϊδεύουν καθώς ισχυρίζονται ότι με μια ακόμα μέρα λειτουργίας των καταστημάτων θα αναζωογονηθεί η αγορά και θα ωφεληθούν οι μικροέμποροι. Είναι πρόσχημα ότι το κάνουν για να βοηθηθούν τα καταστήματα που έπαθαν ζημιές στο κέντρο της Αθήνας, εφόσον το άνοιγμα των καταστημάτων θα είναι γενικευμένο.

Η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συναγωνίζονται στο ποιος θα προωθήσει και θα υλοποιήσει καλύτερα το διακαή πόθο των μεγαλεμπόρων, που είναι να υπονομευτεί και να καταργηθεί η κυριακάτικη αργία. Οι μικρέμποροι δεν πρέπει να ξεγελαστούν, αν περάσει η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα είναι σε βάρος τους. Αν η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρονταν για τους μικρούς και μεσαίους εμπόρους δε θα στήριζαν την εξάπλωση των πολυκαταστημάτων και δε θα τους φόρτωναν με τα υπέρογκα φορολογικά βάρη και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να σταθούν στο πλευρό των εμποροϋπαλλήλων για να αποκρουστούν οι απειλές και οι εκβιασμοί της εργοδοσίας. Η εργατική τάξη με την ταξική της αλληλεγγύη έχει τη δύναμη και μπορεί να αντιμετωπίσει την αντιλαϊκή πολιτική που επιδιώκει να φορτώσει στους εργαζόμενους την κρίση, που δημιούργησε το κεφάλαιο».

Νεκρός 28χρονος εργάτης

Ενας ακόμα εργάτης έχασε τη ζωή του, από ηλεκτροπληξία, στο χώρο δουλειάς την περασμένη Δευτέρα 22 Δεκέμβρη, ανεβάζοντας τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» στα 125 από τις αρχές του 2008 - σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που διαθέτει ο «Ρ». Νεκρός είναι ο 28χρονος Δημήτρης Γαλανόπουλος που εργαζόταν σαν βοηθός χειριστή σε μπετονιέρα της εταιρείας «Αφοί Αποστόλου ΑΕ». Το θανατηφόρο έγινε στις 12.15 το μεσημέρι στην Πλατάνα, την ώρα που ο Δ. Γαλανόπουλος, κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής πλάκας δαπέδου σε οικοδομή, χειριζόταν την αντλία σκυροδέματος. Ο βραχίονας της αντλίας που ήταν υπερυψωμένος, ακούμπησε - λόγω και του αέρα που φυσούσε - σε κοντινό καλώδιο της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα την ηλεκτροπληξία και τον ακαριαίο θάνατό του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ