Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ
Αθλιες μεθοδεύσεις σε βάρος της κυριακάτικης αργίας

Αντεργατική συμπαιγνία για να ανοίξουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα στο Δήμο της Αθήνας

Οι μεθοδεύσεις μεγαλεμπόρων - κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ ενάντια στην αργία της Κυριακής θα πάρουν απάντηση από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα
Οι μεθοδεύσεις μεγαλεμπόρων - κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ ενάντια στην αργία της Κυριακής θα πάρουν απάντηση από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα
Με μια άθλια συμπαιγνία σε βάρος των εργαζόμενων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, αλλά σε βάρος και των αυτοαπασχολούμενων - μικρών ΕΒΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι εκπρόσωποί τους στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μεθόδευσαν το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στο δήμο της Αθήνας σήμερα Κυριακή. Ικανοποίησαν έτσι μέχρι κεραίας τις αξιώσεις των μεγαλεμπόρων και των εντεταλμένων τους Εμπορικών Συλλόγων, που επιδίωκαν ένα καθοριστικό χτύπημα στην αργία της Κυριακής, χρησιμοποιώντας σαν πρόσχημα την οικονομική κρίση και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο κέντρο της Αθήνας.

Μάλιστα, για να ανοίξουν σήμερα τα καταστήματα, χρειάστηκε να ανατραπεί η απόφαση που πήρε το Νομαρχιακό Συμβούλιο (ΝΣ) σε έκτακτη συνεδρίασή του την περασμένη Τετάρτη. Γεγονός το οποίο φανερώνει την πρεμούρα των κομμάτων του κεφαλαίου να ξεμπερδεύουν με την αργία της Κυριακής, συνολικά με τα δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων και των μικρών εμπόρων. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η «προαιρετική» δήθεν παρουσία των εργαζόμενων σήμερα στη δουλειά τους, η προσαυξημένη αμοιβή και το αντισταθμιστικό ρεπό, μόνο σαν πρόκληση μπορούν να ακούγονται στα αυτιά των χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων.

Αμεση - ταξική απάντηση

Η καθολική αντίδραση των εργαζόμενων στις μεθοδεύσεις των μεγαλεμπόρων και των εκπροσώπων τους, αλλά και η άμεση απάντηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από την ΟΒΣΑ, το ΠΑΜΕ και άλλα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία της Αθήνας εισέβαλαν με πανό και συνθήματα στην έκτακτη συνεδρίαση του ΝΣ την περασμένη Τετάρτη, υποχρέωσαν την πλειοψηφία σε άτακτη υποχώρηση.

Στριμωγμένη από τις αντιδράσεις, η πλειοψηφούσα παράταξη του ΠΑΣΟΚ έκανε πίσω από την αρχική της απόφαση και καταψήφισε την πρόταση να ανοίξουν σήμερα τα καταστήματα, όπως ζητούσε ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας και οι Εμπορικοί Σύλλογοι άλλων δήμων του Λεκανοπεδίου. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, «σπρώχνοντας» προς την κατεύθυνση να ανοίξουν τα καταστήματα, είχε ζητήσει από το ΝΣ να πάρει τη σχετική απόφαση. Ακολούθησε τις επόμενες ώρες μια συντονισμένη επιχείρηση κατασυκοφάντησης των εργαζόμενων και των συνδικάτων τους. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και μεγαλέμποροι έδωσαν χέρι χέρι τη μάχη να ανακληθεί η απόφαση του ΝΣ και να ανοίξουν τα καταστήματα την Κυριακή.

Δικομματική ομοβροντία

Την Πέμπτη, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, ζήτησε να ανοίξουν τα καταστήματα την Κυριακή σε όλη τη χώρα. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι «είναι ανίκανη να λάβει και να εφαρμόσει μια καθαρή πολιτική απόφαση ώστε να λειτουργήσει η αγορά και την τελευταία Κυριακή του χρόνου, όπως οι οικονομικές συνθήκες, οι έμποροι, οι καταναλωτές, η ίδια η κοινή λογική υπαγορεύουν». Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ανάπτυξης πετούσε εκ νέου το μπαλάκι στο ΝΣ και οι μεγαλέμποροι απειλούσαν και εκβίαζαν πως θα ανοίξουν τα καταστήματά τους ανεξάρτητα από την όποια απόφαση και νομική κάλυψη.

Σαν αποτέλεσμα, κάνοντας χρήση βασιλικού διατάγματος του 1966, ο εκλεγμένος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ Νομάρχης Αθήνας Γ. Σγουρός αναίρεσε την απόφαση του ΝΣ και ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα θα ανοίξουν σήμερα Κυριακή. Την επαίσχυντη -όπως τη χαρακτηρίζει- απόφαση, κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η παράταξη της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ).

Είναι δεδομένο ότι η απόφαση αυτή λειτουργεί ενθαρρυντικά και για τους μεγαλέμπορους άλλων πόλεων της χώρας και άλλων δήμων του Λεκανοπεδίου (Κηφισιάς, Χαλανδρίου, Αλίμου, Περιστερίου, Αμαρουσίου, Κορυδαλλού, Ν. Ιωνίας) οι οποίοι, έχοντας τη στήριξη των εκπροσώπων του δικομματισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, απαιτούσαν και αυτοί να ανοίξουν σήμερα τα μαγαζιά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ