ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

Στο σταμάτημα κάθε περαιτέρω έρευνας για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου οδηγεί το πόρισμα της νεοδημοκρατικής πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής που παραδόθηκε χτες στον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα και συζητείται σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια του σώματος. Η πλειοψηφία της ΝΔ ουσιαστικά δίνει συγχωροχάρτι στους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο υπουργούς της ΝΔ, αφού γενικά και αόριστα αναφέρει ότι για το σκάνδαλο υπάρχουν διαχρονικές, αλλά μη κατονομαζόμενες πολιτικές ευθύνες που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο της λειτουργίας των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης. Ουσιαστικά, το πόρισμα της πλειοψηφίας κινείται στη λογική του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, ο οποίος στο γνωστό του πόρισμα είχε κάνει λόγο για «παραπλανηθέντες υπουργούς» από τις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες που γνωμοδοτούσαν για το σκάνδαλο.

Μετά τη σημερινή συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια της Βουλής, για να κινηθεί η διαδικασία του επόμενου σταδίου, που είναι η λεγόμενη προανακριτική επιτροπή, χρειάζεται αίτηση 30 βουλευτών και απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής με απόλυτη πλειοψηφία (151) μετά από ονομαστική ψηφοφορία. Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογη συζήτηση πριν λίγο καιρό η κυβερνητική πλειοψηφία επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία φοβούμενη διαρροές βουλευτών της πλειοψηφίας και σύμφωνα με πληροφορίες την ίδια στάση θα κρατήσει στη σχετική συζήτηση που θα γίνει αμέσως μετά τις γιορτές.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ - η άλλη διαχρονικά κυβερνητική όψη του σκανδάλου Βατοπεδίου - στο δικό του πόρισμα, ναι μεν προτείνει τη συνέχεια της έρευνας με προανακριτική επιτροπή, αλλά φροντίζει να αθωώσει τους δικούς του υπουργούς (Δρυ, Φωτιάδη), επί των ημερών των οποίων άρχισε το σκάνδαλο. Αναλυτικά οι θέσεις των κομμάτων όπως εκφράστηκαν μέσα από τα πορίσματα που κατατέθηκαν στον πρόεδρο της Βουλής:

ΚΚΕ: Το σκάνδαλο ανέδειξε τη βαθιά σήψη του συστήματος
  • Συναλλαγές και διαπλοκή κομμάτων εξουσίας, μοναστηριών, επιχειρηματιών και μηχανισμών του κράτους σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων
  • Διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - Να επεκταθεί η έρευνα με σύσταση προανακριτικής επιτροπής για ποινικές ευθύνες

«Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής ανέδειξαν πολιτικές ευθύνες οι οποίες όμως κινούνται σε δύο επίπεδα. Σε ένα πρώτο διαχρονικό επίπεδο είναι η ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων οι οποίες διαμόρφωσαν και αποδέχτηκαν το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από δεκαετίες και το οποίο επέτρεψε και εξακολουθεί να επιτρέπει τεράστιες εκτάσεις δημόσιας γης να είναι ήδη παραχωρημένες ή να κινδυνεύουν να παραχωρηθούν σε μοναστήρια και γενικότερα στην Εκκλησία. Και σε ένα δεύτερο συμπληρωματικό του πρώτου επίπεδο είναι η συγκεκριμένη ευθύνη των εμπλεκόμενων κυβερνήσεων και πολιτικών προσώπων αναφορικά με το συγκεκριμένο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Το σκάνδαλο αυτό ανέδειξε τη βαθιά σήψη που επικρατεί στο πεδίο που συναντιούνται, συναλλάσσονται και διαπλέκονται σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, τα κόμματα εξουσίας, μοναστήρια, επιχειρηματίες, μηχανισμοί του κράτους, κ.ά.».

Με την εκτίμηση αυτή ξεκινάει το πόρισμα που υπέβαλε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία διερεύνησε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, εκ μέρους του ΚΚΕ ο Αντώνης Σκυλλάκος.

Στο αναλυτικό πόρισμα αναφέρεται ως τελικό συμπέρασμα ότι από τις εργασίες της Εξεταστικής επιβεβαιώθηκαν και ενισχύθηκαν οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ τόσο για τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων σε σχέση με τη στάση τους απέναντι σε κατοχή και διεκδικήσεις δημόσιας γης από τα μοναστήρια και τις εκκλησίες γενικότερα, όσο και για τις συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων και πολιτικών προσώπων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

Για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων για το σκάνδαλο Βατοπεδίου, το ΚΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να επεκταθεί η έρευνα μέσω της σύστασης της λεγόμενης προανακριτικής επιτροπής, κατά το άρθρο 86 παράγραφος 3 του Συντάγματος και τον Κανονισμό της Βουλής στα άρθρα που αναφέρεται στην ποινική ευθύνη των υπουργών.

Στο πόρισμα γίνεται λόγος και τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα αναλυτικά στοιχεία πολιτική ευθύνη των υπουργών του ΠΑΣΟΚ Γ. Δρυ και Α. Φωτιάδη και της ΝΔ Π. Δούκα, Ε. Μπασιάκου, Α. Κοντού, Κ. Κιλτίδη, ενώ για τον Θ. Ρουσόπουλο αναφέρεται ότι «χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς τα στοιχεία για το ρόλο του στην υπόθεση».

Πολιτικές ευθύνες

Διαχρονικές πολιτικές ευθύνες κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: Ολες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, τονίζεται στο πόρισμα, έχουν πολιτικές ευθύνες αφού με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αναγνώρισαν ως τίτλους ιδιοκτησίας σε δημόσια γη τα αυτοκρατορικά μεσαιωνικά χρυσόβουλα, τα σουλτανικά φιρμάνια, τα πατριαρχικά σιγίλια και άλλα παρόμοια έγγραφα πριν από τη σύσταση του ελληνικού κράτους. Εχουν επίσης ευθύνες για την προώθηση τροποποιήσεων του άρθρου 24 του Συντάγματος που άνοιξαν διάφορα παράθυρα κατά της προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων και οδήγησαν στην εμπορευματοποίησή τους και για την προώθηση νόμων που δίνουν τη δυνατότητα σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα να εκμεταλλεύονται δάση, βουνά, λίμνες και λιμνοθάλασσες.

Στο συγκεκριμένο σκάνδαλο υπήρξε κοινή πολιτική βούληση των κυβερνήσεων και των δύο κομμάτων να αναγνωριστούν υπέρ της Μονής Βατοπεδίου δικαιώματα κυριότητας επί της λίμνης Βιστονίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων όπως και τουλάχιστον ανοχή, αν όχι αποδοχή, της λογικής και της λειτουργίας της μονής ως επιχειρηματία επενδυτή.

Ευθύνες πολιτικών προσώπων

Για τις πολιτικές ευθύνες πολιτικών προσώπων στο πόρισμα αναφέρεται μεταξύ άλλων:

Γ. Δρυς (ΠΑΣΟΚ): Δεν προστάτευσε τη δημόσια περιουσία αφού δεν έκανε τίποτα όταν έφτασε στα χέρια του έγγραφο της Εποπτείας Αλιείας του Νομού Ξάνθης το οποίο έκανε λόγο για καταπάτηση δημόσιας έκτασης από τη Μονή Βατοπεδίου επί της λίμνης Βιστονίδας. Αποδέχτηκε γνωμοδότηση με την οποία γινόταν δεκτό ότι το δημόσιο δε δικαιούται να προβάλει δικαιώματα κυριότητας στο σύνολο της νησίδας Μπουρού στη λίμνη Βιστονίδα. Δέχτηκε ως τίτλους υπέρ της μονής χρυσόβουλα, φιρμάνια και σιγίλια.

Α. Φωτιάδης (ΠΑΣΟΚ): Ως αρμόδιος υφυπουργός αναγνώρισε κυριότητα της μονής επί της νησίδας Α. Νικολάου στη λίμνη Βιστονίδα και αποδέχτηκε γνωμοδότηση ότι το δημόσιο δε δικαιούται να προβάλει δικαιώματα κυριότητας στις παραλίμνιες εκτάσεις. Αποδεχόμενος ως τίτλους ιδιοκτησίας χρυσόβουλα και φιρμάνια αποδέχεται γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία το δημόσιο δεν έχει δικαιώματα κυριότητας στη λίμνη Βιστονίδα και τις όχθες της και μάλιστα υπέγραψε και το σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής.

Π. Δούκας (ΝΔ): Προχώρησε σε κομβικές για την εξέλιξη της όλης υπόθεσης ενέργειες. Αποδέχτηκε γνωμοδότηση που έλεγε ότι δε συντρέχει λόγος επανεξέτασης του -υπέρ της μονής - καθεστώτος ιδιοκτησίας στη λίμνη Βιστονίδα. Ενώ εκκρεμούσε δικαστική απόφαση (που τελικά ήταν υπέρ του δημοσίου) υπέβαλε αίτημα από κοινού με τη μονή για παραίτηση από την έκδοση της απόφασης. Ως αρμόδιος υφυπουργός που επόπτευε την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) άφησε την Εταιρεία εντελώς ανεξέλεγκτη, με αποτέλεσμα να ανταλλαγούν 76 ακίνητα του δημοσίου με υποεκτιμημένη την αξία τους με αποτέλεσμα μετά τη μεταπώληση μέρους αυτών η μονή να κερδίσει τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ευρώ και από την εκμετάλλευση των υπολοίπων να συνεχίζει να κερδίζει αρκετά χρήματα.

Υπέγραψε υπουργική απόφαση με την οποία προχώρησε η δεύτερη φάση των ανταλλαγών με ποσοστά επί της λίμνης Βιστονίδας, κατά την οποία το δημόσιο υπέστη οικονομική ζημιά που ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ.

Ε. Μπασιάκος (ΝΔ): Απέκλεισε τη δυνατότητα εναλλακτικών λύσεων, όπως η αναγκαστική απαλλοτρίωση της λίμνης Βιστονίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, και κατέληξε στην πολιτική απόφαση των ανταλλαγών με δημόσια γη. Μάλιστα, προκάλεσε συγκεκριμένο ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ζητώντας αποδοχή των ανταλλαγών και τη γνωμοδότησή του την αποδέχτηκε πάραυτα. Υπέγραψε υπουργική απόφαση με την οποία ανατέθηκε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου η διαδικασία ανταλλαγής ακινήτων αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (εκτός ορίων των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης για να μη δυσαρεστηθούν οι φορείς που διαμαρτύρονταν) με τις παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστονίδας.

Α. Κοντός (ΝΔ): Ως βουλευτής Ξάνθης συμμετείχε στις διαμαρτυρίες των φορέων που αντιπάλευαν τις επιδιώξεις της μονής στη λίμνη Βιστονίδα αλλά μετά το 2004 που ήρθε η ΝΔ στην κυβέρνηση και ανέλαβε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εγκατέλειψε τον αγώνα και περιορίστηκε στο να διεκδικεί απλώς να επιστρέψει η λίμνη στο δημόσιο και σε αντάλλαγμα αυτής της επιστροφής να δοθούν στη μονή ακίνητα εκτός της περιοχής Ξάνθης και Ροδόπης προκειμένου να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες φορέων της εκλογικής του περιφέρειας. Φαίνεται ότι είχε ενεργό ρόλο στις ανταλλαγές αφού δεν ήταν καθόλου πειστικός όταν κατέθεσε στην Εξεταστική ότι η υφισταμένη του στο υπουργείο Γεωργίας πρότεινε τις υπό ανταλλαγή εκτάσεις του δημοσίου με τη μονή χωρίς να τον ενημερώσει.

Κ. Κιλτίδης (ΝΔ): Αποδέχτηκε γνωμοδότηση με την οποία η έκταση 8.608 στρεμμάτων της Ουρανούπολης που δόθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου χαρακτηρίστηκε δασική και όχι δάσος, όπως την προσδιόριζε η Επιτροπή Απαλλοτριώσεων του 1934. Η παραπάνω γνωμοδότηση όσο παραμένει εν ισχύι εξακολουθεί να παράγει αποτελέσματα υπέρ της μονής.

Θ. Ρουσόπουλος (ΝΔ): Παρά την επιμονή του ότι δεν είχε ουσιαστική ενημέρωση για την υπόθεση δεν πείθει γιατί δεν είναι δυνατόν να είχε τις τόσο πυκνές συναντήσεις του με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ είτε στη μονή είτε στο Μέγαρο Μαξίμου, είτε στο σπίτι του και «δεδομένης της πνευματικής του σχέσης με τον Εφραίμ» ο ηγούμενος να μην τον ενημέρωσε τουλάχιστον για τις θέσεις και τις επιδιώξεις της μονής γύρω από τη λίμνη Βιστονίδα και τις ανταλλαγές αλλά και για τις επαφές της μονής με διάφορες δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης, στη συνάντηση που είχε στις 6 Σεπτέμβρη 2004 με τους φορείς της Ξάνθης που διαμαρτύρονταν για τις επιδιώξεις της μονής αποκλείστηκαν τελικά οι εκπρόσωποι εκείνοι που δεν ανήκαν στη ΝΔ και οι οποίοι κατέθεσαν στην Εξεταστική ότι ο Θ. Ρουσόπουλος είπε στους φορείς πως το θέμα της ιδιοκτησίας επί της λίμνης Βιστονίδας είχε λήξει υπέρ της μονής και το μόνο που μένει είναι να γίνει ανταλλαγή με δημόσιες εκτάσεις εκτός των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης.

Μονή - επιχείρηση με τις ευλογίες των κυβερνήσεων

Συμπερασματικά στο πόρισμα που κατέθεσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος αναφέρεται ότι υπήρξε μια αγωνιώδης προσπάθεια των δύο κομμάτων εξουσίας (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), που κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής τους θητείας στοιχειοθετήθηκε και εξελίχθηκε το σκάνδαλο, «να αποσείσουν, το καθένα, τις όποιες ευθύνες των δικών του κυβερνητικών στελεχών που είχαν εμπλοκή στην υπόθεση και να μεταθέσουν το σύνολο της όποιας ευθύνης στις πλάτες των κυβερνητικών στελεχών της άλλης πλευράς. Τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση κυβερνητικά στελέχη και των δύο κομμάτων οχυρώθηκαν πίσω από γνωμοδοτήσεις αρμόδιων οργάνων της διοίκησης οι οποίες όμως όλες ήταν υπέρ των συμφερόντων της Μονής Βατοπεδίου και κατά του δημοσίου. Από το σύνολο της διαδικασίας της Εξεταστικής Επιτροπής προέκυψε σαφέστατα ότι η λειτουργία της Μονής Βατοπεδίου, με την ευθύνη κύρια του ηγουμένου της Εφραίμ και του συνεργάτη του Αρσένιου, ήταν λειτουργία ως μιας μεγάλης ιδιωτικής επιχείρησης που κάνει επενδύσεις και διακινεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ υπό την ανοχή αν όχι την ανοιχτή αποδοχή των κυβερνήσεων».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συμψηφισμός και αθώωση

Γενικά και αόριστα αναφέρεται στο πόρισμα της ΝΔ ότι υπάρχουν διαχρονικές πολιτικές ευθύνες από υπουργούς που διαχειρίστηκαν την υπόθεση τόσο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ όσο και επί κυβερνήσεων ΝΔ, αλλά αυτές περιορίζονται στο ρόλο που έχουν οι εκάστοτε υπουργοί για τον έλεγχο και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Στη λογική του συμψηφισμού αθωώνονται οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ (Δρυς και Φωτιάδης), αφού αναφέρεται ότι στηρίχτηκαν σε ομόφωνες αποφάσεις θεσμικά αρμόδιων γνωμοδοτικών οργάνων όπως έκαναν και οι συνάδελφοί τους της ΝΔ. Ως εκ τούτου, εκτιμούν ότι δε διαπιστώθηκαν ποινικές ευθύνες σε βάρος πολιτικών προσώπων κατά τη διάρκεια των δέκα τελευταίων ετών, από τότε που ξεκίνησε το σκάνδαλο, αφού συμπεραίνουν ότι στην Εξεταστική δεν υπήρξε κατάθεση ή άλλο αποδεικτικό υλικό από τα οποία να προκύπτει η παραμικρή έστω ένδειξη για την ύπαρξη κεντρικού πολιτικού προσώπου που να καθοδηγούσε την υπόθεση των ανταλλαγών δημόσιας γης με τη λίμνη Βιστονίδα. Ενδεικτική της λογικής αθώωσης των εκάστοτε υπουργών είναι η αποστροφή του πορίσματος ότι το ζήτημα της πολιτικής ευθύνης αφορά «την εποπτεία των τομέων αρμοδιότητας (των υπουργών) στις περιπτώσεις που εν προκειμένου παρατηρούνται δυσλειτουργίες των οικείων εποπτευόμενων υπηρεσιών ή νομικών προσώπων. Μόνο με αυτήν την έννοια μπορεί στη συγκεκριμένη υπόθεση να γίνει λόγος για πολιτική ευθύνη».

Με άλλα λόγια, η παραπάνω εκτίμηση θυμίζει τη ρήση του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ο οποίος είχε δηλώσει μετά το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» ότι «αυτή είναι η Ελλάδα»!

Για τους δύο πρωταγωνιστές της νεοδημοκρατικής περιόδου του σκανδάλου Π. Δούκα και Ε. Μπασιάκο αναφέρεται ότι ήταν νομικά δεσμευμένοι από τις αναγνωρίσεις κυριότητας της Μονής Βατοπεδίου πάνω στη λίμνη Βιστονίδα που είχε γίνει επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Για δε τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μονής Βατοπεδίου μπορεί να αναφέρεται ότι οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, ωστόσο εκτιμάται ότι δεν προκύπτει εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

ΠΑΣΟΚ
Αθωώνει τους δικούς του, πολιτικές ευθύνες στη ΝΔ

Στο πόρισμά του το ΠΑΣΟΚ φροντίζει να αθωώσει τους δικούς του υπουργούς (Δρυ, Φωτιάδη) που ξεκίνησαν το σκάνδαλο που ολοκλήρωσε η ΝΔ και αποδίδει πολιτικές ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό ως συντονιστή της όλης υπόθεσης, αφού κατά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποδείχτηκε η εμπλοκή εννιά συνολικά υπουργών της ΝΔ. Για τον Γ. Δρυ αναφέρουν ότι δεν έχει καμία ευθύνη, αφού τελικά επικυρώθηκε από τα δικαστήρια ότι η Μονή έχει κυριότητα στη νησίδα Μπουρού μέσα στη λίμνη Βιστωνίδα όπως είχε γνωμοδοτήσει ο Γ. Δρυς, ενώ για τον Α. Φωτιάδη ισχυρίζονται ότι δε βαρύνεται αφού μετά τις διαμαρτυρίες των φορέων της περιοχής ανέπεμψε τις σχετικές γνωμοδοτήσεις που είχε αποδεχτεί και δικαίωναν τη Μονή. Κατά το ΠΑΣΟΚ προέκυψαν ευθύνες για το σκάνδαλο με τις ανταλλαγές για τους Θ. Ρουσόπουλο, Π. Δούκα, Ε. Μπασιάκο, Α. Κοντό, Γ. Βουλγαράκη, Β. Μαγγίνα, Α. Μπέζα, Κ. Κιλτίδη και Γ. Αλογοσκούφη.

Προτείνεται η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των Θ. Ρουσόπουλου, Π. Δούκα, Ε. Μπασιάκου, Α. Κοντού και Γ. Βουλγαράκη. Για τον Θ. Ρουσόπουλο εκτιμούν ότι ήταν ο κεντρικός συντονιστής κάτι που προκύπτει από τις αναφορές του ηγούμενου Εφραίμ ότι ο πρώην υπουργός τον εξυπηρέτησε και από την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι δημόσιες υπηρεσίες. Χωρίς να παραθέτουν κάποιο στοιχείο αναφέρουν ότι από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μονής προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις διακίνησης και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».

ΣΥΝ - ΛΑΟΣ
Πολιτικές ευθύνες σε πέντε

Χαρακτηρίζεται το σκάνδαλο του Βατοπεδίου ως το σοβαρότερο που έχει συμβεί ποτέ στη χώρα μας και αποδίδονται πολιτικές ευθύνες στους πρώην υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ Γ. Δρυ και Α. Φωτιάδη και από πλευράς ΝΔ στους Π. Δούκα, Α. Κοντό και Ε. Μπασιάκο για τους οποίους αναφέρεται ότι προκύπτει η εμπλοκή τους από τις υπογραφές που έβαλαν στις σχετικές αποφάσεις. Για δε τους Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Βουλγαράκη εκτιμάται ότι δεν άφησαν μεν αποτύπωμα στην υπόθεση αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση της εμπλοκής τους. Προτείνει τη συνέχεια της έρευνας μέσα από τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.

Στο δικό του πόρισμα ο ΛΑΟΣ αναφέρει ότι το σκάνδαλο ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώθηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ. Καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στους Π. Δούκα και Α. Κοντό από τη ΝΔ και τους Γ. Δρυ και Α. Φωτιάδη από το ΠΑΣΟΚ για την αναγνώριση κυριότητας της Μονής επί της λίμνης Βιστονίδας και ευθύνες στους Ε. Μπασιάκο, Π. Δούκα για τη διαδικασία των ανταλλαγών της δημόσιας γης. Εκτιμά ότι ο Θ. Ρουσόπουλος διαδραμάτισε ρόλο στην υπόθεση αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να την αποδεικνύουν και για τον Γ. Βουλγαράκη προτείνει το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών λόγω της εμπλοκής της συζύγου του. Τάχθηκε έμμεσα υπέρ της προανακριτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ