Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συμψηφισμός και αθώωση

Γενικά και αόριστα αναφέρεται στο πόρισμα της ΝΔ ότι υπάρχουν διαχρονικές πολιτικές ευθύνες από υπουργούς που διαχειρίστηκαν την υπόθεση τόσο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ όσο και επί κυβερνήσεων ΝΔ, αλλά αυτές περιορίζονται στο ρόλο που έχουν οι εκάστοτε υπουργοί για τον έλεγχο και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Στη λογική του συμψηφισμού αθωώνονται οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ (Δρυς και Φωτιάδης), αφού αναφέρεται ότι στηρίχτηκαν σε ομόφωνες αποφάσεις θεσμικά αρμόδιων γνωμοδοτικών οργάνων όπως έκαναν και οι συνάδελφοί τους της ΝΔ. Ως εκ τούτου, εκτιμούν ότι δε διαπιστώθηκαν ποινικές ευθύνες σε βάρος πολιτικών προσώπων κατά τη διάρκεια των δέκα τελευταίων ετών, από τότε που ξεκίνησε το σκάνδαλο, αφού συμπεραίνουν ότι στην Εξεταστική δεν υπήρξε κατάθεση ή άλλο αποδεικτικό υλικό από τα οποία να προκύπτει η παραμικρή έστω ένδειξη για την ύπαρξη κεντρικού πολιτικού προσώπου που να καθοδηγούσε την υπόθεση των ανταλλαγών δημόσιας γης με τη λίμνη Βιστονίδα. Ενδεικτική της λογικής αθώωσης των εκάστοτε υπουργών είναι η αποστροφή του πορίσματος ότι το ζήτημα της πολιτικής ευθύνης αφορά «την εποπτεία των τομέων αρμοδιότητας (των υπουργών) στις περιπτώσεις που εν προκειμένου παρατηρούνται δυσλειτουργίες των οικείων εποπτευόμενων υπηρεσιών ή νομικών προσώπων. Μόνο με αυτήν την έννοια μπορεί στη συγκεκριμένη υπόθεση να γίνει λόγος για πολιτική ευθύνη».

Με άλλα λόγια, η παραπάνω εκτίμηση θυμίζει τη ρήση του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ο οποίος είχε δηλώσει μετά το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» ότι «αυτή είναι η Ελλάδα»!

Για τους δύο πρωταγωνιστές της νεοδημοκρατικής περιόδου του σκανδάλου Π. Δούκα και Ε. Μπασιάκο αναφέρεται ότι ήταν νομικά δεσμευμένοι από τις αναγνωρίσεις κυριότητας της Μονής Βατοπεδίου πάνω στη λίμνη Βιστονίδα που είχε γίνει επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Για δε τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μονής Βατοπεδίου μπορεί να αναφέρεται ότι οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, ωστόσο εκτιμάται ότι δεν προκύπτει εμπλοκή πολιτικών προσώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ